Op weg van Bogotá naar Medellin maken veel reizigers een stop in Eje Cafetero, de geliefde koffieregio van Colombia. Koffie is één van de belangrijkste exportproducten van het land en deze zone staat vol karakteristieke finca’s waar je het proces van boon tot warme drank van dichtbij kunt meemaken. Voor ons was koffie niet de hoofdreden om naar dit gebied af te reizen. Wij kwamen voor de talrijke schattige dorpjes. Salento is hier één van, onze thuisbasis voor drie nachtjes. Ik vond Salento een heerlijke plek, zeker na een tijdje rond te hebben gerend door het drukke en chaotische Bogotá. Dit bontgekleurde dorpje wordt omgeven door prachtige groene heuvels en is de toegangspoort tot de Cocora Vallei National Park. In deze blog post vertel ik je over de leukste dingen om te doen in Salento.

Leuke dingen om te doen in Salento

Lekker ronddwalen langs de kleurrijke pandjes

Absolute nummer één op het lijstje leuke dingen om te doen in Salento: heerlijk zonder plan gaan dwalen en willekeurige straatjes inslaan. Het voelde iedere keer weer als een soort cadeautje om te zien welke vrolijke kleurcombinaties we nu weer tegenkwamen. Groen en gele deuren, blauw en roze kozijnen: geen kleurcombinatie lijkt te gek is. Rondlopen is trouwens ook direct een goede work-out om het vettige Colombiaanse bonen- en rijstdieet eraf te werken. De straatjes van Salento kennen een flink aantal heuveltjes, waardoor de kuitjes lekker aan het werk worden gezet.

Plein Salento Colombia
Colombia Salento
Salento Colombia
Salento Colombia plein
Salento Colombia
Street art Salento Colombia
Street Art Salento Colombia

Loop de drukke maar mooie Calle Real af

Geen zin om de heuveltjes van Salento te beklimmen? Maak het jezelf dan gemakkelijk en ga direct naar de meest kleurrijke laan van het dorp: de Calle Real. Eén lange straat met aan weerszijden kleurrijke geveltjes. Het is een geliefde plek voor toeristen, omdat je hier in één klap souvenirwinkeltjes, restaurantjes en café vindt. Overdag slibt de Calle al snel vol, maar daarvoor heb ik een oplossing. Stap vroeg je bedje uit en bezoek deze lange laan voor 10 uur. Ik deed dit, en zoals je op de foto’s kunt zien had ik de straat bijna voor mijzelf.

Salento Calle Real Colombia
Salento Calle Real Colombia
Calle Real Colombia Salento
Salento Calle Real Colombia
Calle Real Salento Colombia

Hiken in de Cocoravallei

Het hoogtepunt waarom iedere reiziger de reis naar Salento maakt: Valle de Cocora. Dit is een groene vallei op een half uurtje rijden vanaf Salento met waspalmen tot wel 60 meter hoog. Deze boomsoort is de hoogste palm ter wereld en dat voel je als je eronder staat. Helaas komt de boom met een treurig verhaal: de waspalm is met uitsterven bedreigd, doordat boeren de was gebruikten voor kaarsen en bouwmateriaal. Sinds de jaren tachtig is de Cocoravallei een beschermd natuurpark en deel van het veel grotere Los Nevados National Natural Park.

Cocora vallei Salento Colombia
willy’s & Hiking routes

Hoe je vanuit Salento in de vallei komt? Makkelijk: vanaf het centrale plein vertrekken vrolijkgekleurde Willy’s (jeeps) richting de vallei. Een ritje kost 4.000 pesos (enkele reis) en de jeep gaat rijden als de auto vol is. Bij de vallei aangekomen, kun je kiezen uit twee routes: de korte en de lange route. Ga je voor de korte route (de autoweg blijven volgen), dan loop je binnen een half uur naar het mooiste punt toe. Ga je voor de lange route (langs het blauwe hek naar beneden), dan staat je een 5 uur durende hike te wachten met de vallei als toetje. De eerste 2 uur is goed te doen, maar daarna start het echte klimwerk omhoog totdat je bij Finca La Montana uitkomt. Daarna is het alleen maar dalen langs prachtige Miradors en de palmvallei. Ik vond de lange route ontzettend afwisselend en mooi. Alle inspanning dubbel en dwars waard!

Meer praktische hike tips
  • Download de app Maps.me, want dan zie je precies welke paden je moet nemen om bij de vallei uit te komen. Zoek naar de naam El Bosque de Palmas.
  • Plan de hike in de ochtend, want in de middag gaat het vaak regenen. Een regenjas kan handig zijn om mee te nemen.
  • Trek een goed stel wandelschoenen aan (die vies mogen worden) en neem een vest mee. De paden kunnen modderig zijn en de temperatuur kan flink schommelen.
  • Een laatste tip van een dierenliefhebber: bezoek de vallei te voet en niet met een paard. De paden zijn smal, glad en modderig en duidelijk niet geschikt voor een paardenritje. Als wandelaar gleed ik al een paar keer uit, laat staan dat een paard met mensen op de rug omhoog moet.
Cocora Valley Colombia
Cocora vallei Colombia
Cocora vallei Colombia
Cocora vallei Colombia
Cocora vallei Colombia
Cocora vallei Colombia

Beklim de Mirador del Alto de la Cruz

Terug in Salento en heb je nog energie over in de benen? Loop naar het einde van Calle Real en pak de trap omhoog naar Mirador del Alto de la Cruz. Zoals eerder gezegd, Colombia is absoluut geen vlak land. De wegen gaan continu op en neer. Pijnlijk voor de kuiten, maar een genot voor de ogen want het zorgt vaak voor mooie uitkijkpunten. Ik moet helaas wel eerlijk bekennen: ik vond het uitzicht niet super spectaculair. Zeker als je net de hike door de Cocoravallei gemaakt hebt, dan is het uitkijkpunt oké. Leuk om te doen als je tijd over hebt.

Salento El Mirador Colombia
El Mirador Colombia

Snacken bij La Estacion del Street Food

Van al dat lopen en klimmen heb je vast en zeker trek gekregen. Ga dan lekker happen bij La Estacion del Street Food (Carrera 2). Wij kwamen per toeval langs dit terreintje en het zag er ontzettend vrolijk uit met de slingertjes, verlichting en zitbankjes. We konden het niet weerstaan om een kijkje te nemen. Voordeel van food trucks: je kunt kiezen uit allerlei keukens. Ga voor typisch Colombiaans, Marokkaanse mezze of een lekker bord met nacho’s. Goed om te weten: deze plek is ook geschikt voor vegetariërs. Als drankje bestelde ik er een cerveza michelada bij. Dit is een biercocktail met een shot limoensap geserveerd in een glas met zout langs het randje. Persoonlijk vond ik de smaak niet zo fijn, maar misschien is dit ook een kwestie van wennen.

Food truck Salento
Food trucks Salento

En dat was ‘m: een lijstje met leuke dingen om te doen in Salento. Zou jij deze stad willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.