Had je in 2010 gezegd dat je naar Comuna 13 ging, dan had iedereen je voor gek verklaard. Comuna 13 was toen de meest gevaarlijke wijk van Medellín. Tientallen jaren lang was dit het territorium van drugskartels, bendes en guerrilla’s. Van drugsbaron Pablo Escobar tot FARC en ELN, deze wijk heeft het niet makkelijk gehad. Nog altijd is het niet 100% veilig in Comuna 13, maar de wijk is wel aan de betere hand. Dit is deels te danken aan street art. Net zoals in hoofdstad Bogotá blaast straatkunst Colombiaanse steden nieuw leven in.

Lees ook: Street art achterna in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá (met veel foto’s!).

COmuna 13, De wijk van Pablo Escobar

Comuna 13, dat eigenlijk San Javier heet, is een overbevolkte en straatarme wijk gebouwd hoog op de heuvels rond de Aburra-vallei. De buurt heeft een sterke strategische ligging: vlakbij de San Juan snelweg. Ideaal om drugs, geld en wapens snel de stad in en uit te smokkelen. Een ander sterk punt: Comuna 13, in de volksmond Trece genoemd, is vrijwel ontoegankelijk voor politie en leger. Je moet de buurt echt goed kennen, wil je snel ongezien de wijk in en uit lopen. De beruchte drugsbaron Pablo Escobar had de potentie van deze wijk al snel door en zorgde hij ervoor dat Trece onder zijn controle stond. Wie de wijk had, had de snelweg.

Duo painting street art Medellin

Comuna 13 in Colombia

Comuna 13 Medellin

Moordwijk nummer 1

Het zou je misschien verbazen, maar het echte geweld in Comuna 13 begon pas na de dood van Escobar in 1993. Het machtsvacuüm zorgde ervoor dat linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen en combo’s (lokale straatbendes) de strijd met elkaar aangingen. Op het spel stond de controle over Comuna 13 om de eigen handel in wapens en cocaïne veilig te stellen. En zo ontstond er een bloedige oorlog. Tussen 1997 en 2002 verdriedubbelden het moordcijfer in Medellín. De wijk werd opgeknipt in verschillende zones van de guerrilla en paramilitairen. Overal waren ‘onzichtbare grenzen’. Stak je als burger één van de grenzen over, dan betekende dit vrijheid of de dood.

Bloedige schoonmaak: Operatie Orion

De overheid had schoon genoeg van de guerrilla. In 2002 ging Operatie Orion van start. Doel: een eind maken aan het bewind van de guerrilla in Comuna 13. De overheid sloot een bondje met de paramilitairen en trokken gezamenlijk de wijk in op zoek naar FARC en ELN-leden. Vier dagen beschoot het leger de wijk vanuit de lucht. Officieel staat het dodental van de operatie op elf, maar eigenlijk ligt dit aantal veel hoger. Honderden burgers verdwenen, vermoedelijk in een massagraf geëindigd. De operatie heeft een boel nare herinneringen achtergelaten bij de inwoners.

Als beloning voor hun steun bij Operatie Orion kregen de paramilitairen vrij spel in Comuna 13. Don Berna, voor de kijkers van Narco’s een bekende, stond aan het hoofd van de beweging. Drugshandel, afpersingen en kidnapping gingen onverminderd door in Trece. Toen Don Berna in 2008 uitgeleverd werd aan de VS, sloegen de combo’s hun slag in Comuna 13. Het moordcijfer ging rap omhoog, in 2009 verdubbelde het aantal moorden met 200%. Uiteindelijk werd in 2013 een wapenstilstand gesloten tussen de grootste combo’s.

Street art Medellin Comuna 13 2

Street art in Medellin

Street art area comuna 13

Comuna 13 Colombia Medellin

Een tweede leven voor comuna 13 dankzij street art

Tot zover de bloederige geschiedenis van Comuna 13. Gelukkig is er ook positieve noot: Medellín heeft de afgelopen jaren flink ingezet op transformatie. En met succes: in 2013 is de Colombiaanse stad uitgeroepen tot ’s werelds meest innovatieve stad. Het stadsbestuur streeft naar een moderne en toegankelijke stad. Zo rijdt er in het centrum hoog boven de auto’s twee metrolijnen rond en zijn de wijken op de stadsheuvels met elkaar verbonden via een kabelbaan. Ook in Comuna 13 is hard gewerkt aan verandering. De overheid heeft geïnvesteerd in een serie elektrische roltrappen, waardoor inwoners niet meer iedere dag de heuvels op en neer hoeven te lopen. Ook ontpopte deze wijk zich als geliefd decor voor street art. De muren staan bomvol met kleurrijke schilderingen. Treurige nootjes gecombineerd met kleurrijke gezichten. Absoluut de moeite waard om een middag rond te lopen. Sluit je wel aan bij een tour. Het wordt toeristen afgeraden om alleen door de wijk te dwalen. Een tour biedt een veilige optie, waarbij je ook nog eens de persoonlijke verhalen achter deze wijk te horen krijgt.

Genoeg met de verhalen. Tijd om te laten zien over welke kleurrijke werken ik het heb.

Street art Colombia Medellin

Wall painting Comuna 13

Street art in Medellin Colombia

Wall painting Comuna 13 Medellin

Street art bird medellin

Wall painting colombia medellin

Street art Medellin Comuna 13

Wallpainting Medellin Comuna 13

Street art Medellin Comuna 13

Comuna 13 street art

Street art Medellin Comuna 13 4

Zou jij Comuna 13 willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.