Had je in 2010 gezegd dat je naar Comuna 13 ging, dan had iedereen je voor gek verklaard. Comuna 13 was toen de meest gevaarlijke wijk van Medellín. Tientallen jaren lang was dit het territorium van drugskartels, bendes en guerrilla’s. Van drugsbaron Pablo Escobar tot FARC en ELN, deze wijk heeft het niet makkelijk gehad. Nog altijd is het niet 100% veilig in Comuna 13, maar de wijk is wel aan de betere hand. Dit is deels te danken aan street art. Net zoals in hoofdstad Bogotá blaast ook street art de wijk Comuna 13 in Medellín nieuw leven in.

Lees ook: Street art achterna in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá (met veel foto’s!).

COmuna 13, De wijk van Pablo Escobar

Comuna 13, dat eigenlijk San Javier heet, is een overbevolkte en straatarme wijk gebouwd hoog op de heuvels rond de Aburra-vallei. De buurt heeft een sterke strategische ligging: vlakbij de San Juan snelweg. Ideaal om drugs, geld en wapens snel de stad in en uit te smokkelen. Een ander sterk punt: Comuna 13, in de volksmond Trece genoemd, is vrijwel ontoegankelijk voor politie en leger. Je moet de buurt echt goed kennen, wil je snel ongezien de wijk in en uit lopen. De beruchte drugsbaron Pablo Escobar had de potentie van deze wijk al snel door en zorgde hij ervoor dat Trece onder zijn controle stond. Wie de wijk had, had de snelweg.

Duo painting street art Medellin
Comuna 13 in Colombia
Comuna 13 Medellin

Moordwijk nummer 1

Het zou je misschien verbazen, maar het echte geweld in Comuna 13 begon pas na de dood van Escobar in 1993. Het machtsvacuüm zorgde ervoor dat linkse guerrilla’s, rechtse paramilitairen en combo’s (lokale straatbendes) de strijd met elkaar aangingen. Op het spel stond de controle over Comuna 13 om de eigen handel in wapens en cocaïne veilig te stellen. En zo ontstond er een bloedige oorlog. Tussen 1997 en 2002 verdriedubbelden het moordcijfer in Medellín. De wijk werd opgeknipt in verschillende zones van de guerrilla en paramilitairen. Overal waren ‘onzichtbare grenzen’. Stak je als burger één van de grenzen over, dan betekende dit vrijheid of de dood.

Bloedige schoonmaak: Operatie Orion

De overheid had schoon genoeg van de guerrilla. In 2002 ging Operatie Orion van start. Doel: een eind maken aan het bewind van de guerrilla in Comuna 13. De overheid sloot een bondje met de paramilitairen en trokken gezamenlijk de wijk in op zoek naar FARC en ELN-leden. Vier dagen beschoot het leger de wijk vanuit de lucht. Officieel staat het dodental van de operatie op elf, maar eigenlijk ligt dit aantal veel hoger. Honderden burgers verdwenen, vermoedelijk in een massagraf geëindigd. De operatie heeft een boel nare herinneringen achtergelaten bij de inwoners.

De beruchte Don Berna

Als beloning voor hun steun bij Operatie Orion kregen de paramilitairen vrij spel in Comuna 13. Don Berna stond aan het hoofd van de beweging. Drugshandel, afpersingen en kidnapping gingen onverminderd door in Trece. Toen Don Berna in 2008 uitgeleverd werd aan de VS, sloegen de combo’s hun slag in Comuna 13. Het moordcijfer ging rap omhoog, in 2009 verdubbelde het aantal moorden met 200%. Uiteindelijk werd in 2013 een wapenstilstand gesloten tussen de grootste combo’s.

Street art Medellin Comuna 13 2
Street art in Medellin
comuna 13
Colombia Medellin

Een tweede leven voor comuna 13 dankzij street art

Tot zover de bloederige geschiedenis van Comuna 13. Gelukkig is er ook positieve noot: Medellín heeft de afgelopen jaren flink ingezet op transformatie. En met succes: in 2013 is de Colombiaanse stad uitgeroepen tot ’s werelds meest innovatieve stad. Het stadsbestuur streeft naar een moderne en toegankelijke stad. Zo rijdt er in het centrum hoog boven de auto’s twee metrolijnen rond en zijn de wijken op de stadsheuvels met elkaar verbonden via een kabelbaan. Ook in Comuna 13 is hard gewerkt aan verandering. De overheid heeft geïnvesteerd in een serie elektrische roltrappen, waardoor inwoners niet meer iedere dag de heuvels op en neer hoeven te lopen. Ook ontpopte deze wijk zich als geliefd decor voor street art. De muren staan bomvol met kleurrijke schilderingen. Een traktatie voor het oog!

Colombia Medellin
Wall painting
Street art in Medellin Colombia
Wall painting Medellin
Street art bird medellin
Wall painting colombia
Street art Medellin
Wallpainting Comuna 13
Street art Medellin Comuna 13
Comuna 13 street art
Street art Medellin Comuna 13 4

Street art tour door Comuna 13, Medellín

Comuna 13 is niet een gebied waar je even alleen gaat ronddwalen. Sommige gebieden zijn veilig, andere plekken wat minder. Het is daarom aan te raden om mee te gaan met een tour. Op deze manier leer je ook meer over de wijk. Ik koos voor de Comuna 13 Graffiti Tour. Deze tour kost 70,000 COP per persoon, duurt 4 uur en vindt iedere dag om 10.00 uur plaats. Zit deze tour vol? Dan is wellicht deze street art tour een goede optie.

Waar te slapen in Medellín?

Ik sliep in het leuke Los Patios Boutique Hostel en ik kan het iedereen aanraden. Super vriendelijk personeel, tof ingericht en het ligt in de leuke wijk El Poblado. Bovendien krijgt het een 9,2 op Booking.com. Liever een hotel? Kies dan voor het duurzame EcoHub Hotel. Dit hotel probeert de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken door zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen en het water te zuiveren uit regenwater. Klik hier voor een overzicht van hotels in Medellín.

Dat was ‘m: een fotocollage van de street art in Comuna 13. Zou jij deze wijk willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.