Medellín is een stad van verhalen. Je komt hier niet voor de mooie bezienswaardigheden. Nee, je komt hier om meer te horen over wat zich in deze stad heeft afgespeeld. De geschiedenis maakt deze stad juist zo interessant. Ooit stond Medellín te boek als de gevaarlijkste stad ter wereld. Cocaïne was handelsproduct nummer 1 en het Medellín kartel onder leiding van Pablo Escobar had het leeuwendeel in bezit. Concurrentie lag altijd op de loer voor het kartel en dit resulteerde in veel strijd en geweld. Het dodelijkste jaar voor Medellín was 1991 met meer dan 6.000 doden. Deze feiten passen helemaal bij het beeld dat de Narcos-kijker heeft overgehouden aan de populaire Netflix serie. Maar is het drugsverleden alles wat Medellín te bieden heeft? Nee joh, er is meer! Medellín heeft zich opnieuw uitgevonden en is tegenwoordig de meest innovatieve stad van Colombia. Ik deel mijn 8 tips voor leuke bezienswaardigheden in het toffe Medellín.

Lees ook: Comuna 13, hoe street art deze wijk nieuw leven inblies.

8 leuke Medellín bezienswaardigheden & tips

1. Het leukste museum van Medellín: Museo de Antioquia

Pablo Escobar is niet de enige beroemde inwoner van Medellín. Maak kennis met Fernando Botero, een Colombiaanse kunstenaar die geboren en getogen is in Medellín. Zijn werken zijn wereldberoemd en dat komt met name door de stijl. Zijn modellen hebben nogal absurde proporties. Een dik hoofd met daaronder een zeer breed uitgemeten lichaam. Het klopt allemaal van geen kant. Dit is allemaal symbool voor Botero om te laten zien dat zijn modellen het goede leven leiden. Ik genoot van Botero’s schilderijen, omdat het een keer iets anders is. De meeste modellen zijn fictieve figuren, maar er zijn twee schilderijen in het museum die verwijzen naar de laatste uurtjes van Escobar. Herken jij ze hieronder?

Toegangsprijs museum: 10.000 COP.
Hoe kom je hier met het OV: maak gebruik van metrolijn A en stap uit bij halte Parque Berrío.

Botero painting Medellin
Botero Medellin
Botero painting Medellin Colombia
Museum Medellin Colombia
Topper op het lijstje Medellín bezienswaardigheden.

2. Meer Botero kunst op straat in Medellín

Medellín is de stad van Botero en dus beperkt zijn kunst zich niet alleen tot de muren van een museum. Je vindt de kunst van Botero ook op straat. Aan de voorkant van Museo de Antioquia vind je Plaza Botero. Dit is het centrale plein van Medellín, geflankeerd door 23 volumineuze standbeelden van Botero. Een gigantisch hoofd, een paard met zeer dikke benen en een vrouw die balanceert op een hoofd; je kunt het zo gek niet bedenken.

Hoe kom je hier met het OV: maak gebruik van metrolijn A en stap uit bij halte Parque Berrío.

Botero hoofd Medellin
Botero plein Medellin
Botero plein in Medellin 3
Botero plein
Centrum Medellin
Het markante Rafael Uribe Uribe Palace of Culture (geen verschrijving) op Plaza Botero. 
De twee Botero vogels

Er is trouwens nog een ‘Plaza’ waar je Botero’s werk kunt zien. Op het San Antonio Plaza staan twee gigantische vogels van de kunstenaar zij aan zij. Het verhaal erachter is helaas allesbehalve vrolijk. Eigenlijk stond hier maar één vogel. In 1995 ontplofte een dynamiet naast dit beeld tijdens een muziekfestival op het plein. De aanslag is nooit opgeëist, maar geruchten gingen rond dat het een boodschap van de FARC was voor Botero’s zoon (toen Minister van Defensie). Dertig mensen stierven die dag. Botero liet zich niet intimideren en doneerde in 2000 een tweede identieke vogel aan de stad. Het oude beschadigde beeld bleef staan met het kersverse broertje ernaast. Op het voetstuk staan de namen van de slachtoffers.

Hoe kom je hier met het OV: maak gebruik van metrolijn A of B en stap uit bij halte San Antonio.

Botero park

3. Lekker eten in El Poblado

Voor lekker eten moet je in de hippe wijk El Poblado zijn. Ons boetiekhostel was ook hier gevestigd, dus het was een perfecte combinatie. Wij hebben hier avond na avond lekker gegeten. Voor wie denkt dat je niet naar Colombia kunt gaan als je vegetarisch of veganistisch eet, dat is absoluut niet waar. El Poblado zit vol met hippe restaurants waar rekening wordt gehouden met vrijwel iedere eetvoorkeur. Onze favorieten waren Café Cambria voor ontbijt en Pizzeria Olivia voor lunch. Ik gebruik altijd de app Happy Cow om restaurants te selecteren.

Hoe kom je hier met het OV: maak gebruik van metrolijn A en stap uit bij halte Poblado.

4. Herinneringen delen in Museo Casa de la Memoria

In mijn inleiding noemde ik het al, Medellín is berucht vanwege het lange drugsverleden. In Museo Casa de la Memoria delen overlevenden hun herinneringen aan het meer dan 30 jaar durende geweld. Verhalen over zonen, broers of vrienden die zijn verdwenen of vermoord. Heel intens om te horen als bezoeker, want zo krijgt deze tragische periode letterlijk een gezicht. De tentoonstelling met de naam ‘Medellín: Memorias de violencia y resistencia’ heeft een sociaal doel: een dialoog op gang brengen. Verhalen delen en als samenleving reflecteren en leren. Pas dan kan het verleden goed verwerkt worden. Het museum maakt goed gebruik van audiovisuele middelen en dat maakt het erg makkelijk om de boodschap te volgen. Persoonlijk vond ik dit het meest indrukwekkende museum van Medellín. Nog een positief puntje: toegang is helemaal gratis.

Hoe kom je hier met het OV: maak gebruik van metrolijn A of B en stap uit bij halte San Antonio. Vervolgens is het een half uurtje lopen naar Parque Bicentenario. Adres van het museum is Calle 51 no. 36-66.

Casa Memoria Medellin 2
Casa Memoria Colombia
Casa Memoria
Casa Memoria
Dit museum mag niet ontbreken op een lijstje Medellín bezienswaardigheden.

5. Hip Medellin: lekker veel street art

Dat Medellín hip aan het worden is, kon je al lezen in mijn artikel over street art in Comuna 13. Deze ooit zo gewelddadige wijk is getransformeerd tot een populaire buurt voor toeristen om street art te zien. Straatkunst blaast deze wijk weer nieuw leven in en zorgt voor kleine ateliers en veel positieve energie. Maar ook in de rest van de stad kom je regelmatig mooie werken tegen. Onderstaande werken kwam ik tegen in het centrum van Medellín.

Street art Colombia Medellin
Street art in Medellin hoofden
Street art Medellin Colombia
Street art

6. Leer meer over de Paisa cultuur

Medellín is altijd al een eigenzinnige stad geweest. Lang voordat de drugskartels actief werden, maakte de stad al naam door de paisa’s. Traditioneel gezien verwijst dit woord naar mensen die afkomstig waren uit het noordwesten van Colombia. Paisa’s hebben Baskische roots, spreken het Spaans met een eigen accent en hebben eigen gerechten (probeer eens de Bandeja Paisa!). Tegenwoordig staat Paisa vooral symbool voor de trotse inwoners van Medellín. Om toeristen een idee te geven hoe de Paisa’s ooit leefden, is Pueblito Paisa in het leven geroepen. Dit is een namaakdorp op de top van stadsheuvel Nutibara Hill. Persoonlijk vond ik dit iets te toeristisch, maar er zijn ook andere manieren om meer van de Paisa cultuur te zien. Drink bijvoorbeeld een lokaal gebrouwen biertje in Salon Malaga, één van de oudste Paisa salons van de stad. Het lijkt wel alsof de tijd hier al vijftig jaar stil staat.

Monumento a la Raza

Wil je meer leren over de culturele geschiedenis van de Medellín regio? Neem dan een kijkje bij Monumento a la Raza, vlakbij La Alpujarra Administrative Centre. Dit beeld vertelt op een bijzondere manier de geschiedenis van de bevolking van Antioquia, de provincie waar Medellín onderdeel van uit maakt. Ik raad je aan om hier met een gids te komen, want anders ie het verhaal moeilijk te volgen.

Hoe kom je hier met het OV: salon Malaga ligt naast metrostation San Antonio, te bereiken met lijn A en B. Monumento a la Raza ligt op loopafstand van metrostation La Alpujarra (lijn A). 

Salon Malaga Colombia
Monumento de la Raza Medellin

7. Bekijk de stad vanuit de lucht: de teleférico

Eén van de symbolen van de snelle stadstransformatie is de teleférico. Dit is de moderne kabelbaan die de wijken op de heuvels met het centrum verbindt. Waar forenzen uit die wijken vroeger meerdere uren moesten reizen om in het centrum te komen, duurt diezelfde reis nu nog maar een kwartiertje. De kabelbaan maakt een eind aan buitengesloten wijken en zorgt voor een toegankelijke stad voor iedereen. Het functioneert zelfs als verlengstuk van de metro. Er zijn drie kabelroutes (lijnen K, J en L). Een ritje is een goede en spotgoedkope mogelijkheid om deze enorme stad vanuit de lucht te bekijken. Een enkeltje kost je slechts 2.000 COP.

Hoe kom je hier met het OV: start je kabelbaanritje bij metrostation San Javier (lijn J), te bereiken met metrolijn B. Kom je met de metro, dan hoef je geen nieuw kaartje te kopen. Je metrokaartje is direct het ticket voor de kabelbaan.

Kabelbaan in Medellin
Street art
Kabelbaan vanuit de lucht

8. Vlieg over de stad: paragliden

Dit is een activiteit dat hoog op het lijstje van mijn vriend stond: paragliden over de stadsheuvels van Medellín. Het is niet goedkoop, maar het is een onvergetelijke ervaring. Ik besloot niet mee te doen. Met mijn hoogtevrees ben ik geen geschikte kandidaat, en toen we samen op de heuvel stonden was ik erg blij met mijn keuze. Wat was dit gigantisch hoog! Mijn vriend had er nog steeds erg veel zin in, maar helaas moest de instructeur hem teleurstellen. Door de regen werd er die middag niet meer gevlogen. Daarom voor iedereen de volgende tip: plan een vlucht in de ochtend. Door de heuvelachtige ligging van de stad slaat het weer vaak later op de dag om.

Meer tips voor medellín

  • Maak gebruik van de metro: ook al heeft de stad maar twee metrolijnen, je komt hiermee op alle plekken waar je als toerist heen wil. Bovendien is een kaartje spotgoedkoop. Al voor 2.000 COP reis je naar de andere kant van de stad. Let wel op wanneer je de metro wil pakken. Tussen 8 en 9 uur ’s ochtends en 5 tot 7 uur ’s avonds is het topdrukte en kan het voorkomen dat mensen tot ver buiten het metrostation in de rij staan te wachten.
  • Gratis stadswandeling El Centro: om het centrum van Medellin beter te leren kennen ging ik mee met Real City Tours. Zij runnen zowel gratis als betaalde rondleidingen en zijn ontzettend populair. Het komt vaak voor dat de tours compleet uitverkocht zijn. Zelfs voor de gratis tour moet je je van tevoren aanmelden, maar het is zeker aan te raden!
  • Slaaptip: wij sliepen in Los Patios Boutique. Een leuk boetiek hostel met super vriendelijk personeel. Iedere kamer verwijst naar een andere Colombiaanse regio. Wij sliepen in de Leticia kamer, de toeristische hoofdstad van de Colombiaanse Amazone. Klik hier voor een overzicht van hotels in Medellín.

Dat waren ze: 8 tips voor leuke Medellín bezienswaardigheden. Zou jij Medellin willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.