Salento is een mooi voorbeeld van hoe flamboyant de Colombiaanse architectuur kan zijn. Maar het kan nóg kleurrijker. Meet Filandia, een ander koffiestadje op een klein uurtje rijden van Salento. Werkelijk ieder kozijn en balkon is hier in een andere kleur geverfd. Persoonlijk vond ik Filandia nog mooier dan Salento. De naam alleen al doet denken aan een paradijsje op aarde. Het feit dat ik het consequent verkeerd uitsprak (iets met Finland) vergeten we maar even. Filandia is nog niet overspoeld door toeristen en ik hoop dat het zo blijft. Natuurlijk snap ik dat doordat ik er nu over schrijf meer mensen het leren kennen, maar ik wil je de schoonheid van dit stadje toch niet onthouden. In deze blog post laat ik je zien wat je kunt doen in Filandia en hoe je een dagtrip organiseert.

Dagtrip Filandia: dit kun je er zien en doen

Lokale leven bekijken op het centrale plein

Wij bezochten Filandia op een zondag. Normaal gesproken in Nederland een slaperige dag waarbij veel mensen niet meer doen dan een beetje bankhangen. In Filandia vindt het tegenovergestelde plaats. Dagjesmensen, gezinnen, fietsers en motorclubs: ze trekken er met z’n allen op uit. Het resultaat: een gezellige drukte van locals die op zoek zijn naar gezelligheid.

Het levendige centrale plein van Filanda (Parque de Bolivar) biedt de ideale plek om ‘mensen te kijken’. Doe wat veel senioren doen en neem plaats op een bankje om het lokale leven in alle rust te observeren. Kids in elektrische miniautootjes, mannen gehuld in cowboyhoed en poncho, kleurrijke koloniale pandjes en de opvallende zilveren koepels van de Iglesia Maria Inmaculada; er is genoeg om te zien.

Filandia Colombia plein
dagtrip Colombia plein
Dagtrip plein colombia
Details Colombia Filandia
Filandia plein Colombia
Centrale plein Colombia
De bankjes op het centrale plein is een geliefde plek om even bij te kletsen. 

Op zoek naar de mooiste en meest kleurrijke pandjes

Filandia is een slenterstadje bij uitstek. In Salento vond ik het ronddwalen al een genot, maar in Filandia is dit nog veel leuker. Werkelijk ieder straatje in dit kleine dorpje is een kleurrijke verrassing en je hebt het bijna helemaal voor jezelf. Natuurlijk zul je af en toe andere toeristen zien, maar het is (nog) niet dezelfde hoeveelheid zoals je in Salento ziet rondlopen. Gelukkig maar, want Filandia is een super klein dorpje. Ik zou niet willen dat het dichtslibt met grote groepen toeristen. Het fijne aan Filandia is juist het rustige authentieke karakter. Hopelijk blijft het nog lang zo!

Filandia Colombia straatjes
colombia koffie
Filandia Colombia
Filandia Colombia
Filandia colombia group
Colombia filandia
Filandia Colombia
Motorzondag in Filandia.

Bekijk het groene uitzicht over Eje Cafetero

Filandia is niet alleen gezegend met een mooi koloniaal centrum, het ligt ook nog eens te midden van een prachtig groen glooiend heuvellandschap. De beste plek om het uitzicht te bewonderen, is vanaf La Mirador Colina Iluminada. Dit uitkijkpunt bevindt zich bovenop een 19 meter hoge houten toren. Vanaf het centrum ben je er zo, het is een kwartiertje lopen. Entree is 8.000 COP.

Uitkijkplatform Colombia
mirador toren
uitzicht koffiezone Colombia
Prachtig glooiend groen landschap met grazende koeien.

Van Salento naar Filandia met de bus: zo doe je dat

Er is geen rechtstreekse bus van Salento naar Filandia. Je zult dus een keertje moeten overstappen. Geen stress, het is prima te doen. Ik laat je zien hoe ik dit deed:

  1. Op het busstation van Salento pak je de bus naar Armenia. Geef bij de chauffeur aan dat je naar Filandia gaat, want dan weet de chauffeur waar jij moet overstappen.
  2. Het overstappunt heeft Los Flores / La Florestaria. Wacht totdat de chauffeur Filandia of Los Flores roept en stap dan uit. Het uitstappunt ligt langs de hoofdweg van Armenia naar Pereira. Loop een stukje terug naar een kruising met een cafeetje.
  3. Wacht totdat je de bus ziet aankomen met Filandia op de voorruit. Zwaai met je hand, anders zal de chauffeur niet automatisch stoppen. Als ik het mij goed kan herinneren, was de prijs voor de twee bussen ongeveer 5500 COP.
  4. Goed om te weten voor de terugweg: er is niet echt een schema met vertrektijden of duidelijke bushaltes in Filandia. Het beste wat je kunt doen is op een strategische plek gaan staan, wacht op de bus met het bordje ‘Armenia’ en steek je hand op. Stap weer uit bij het knooppunt Los Flores en steek de drukke weg over. Daar pak je de bus richting Salento in tegenovergestelde richting.

Dat was ‘m: een overzicht van een dagtrip richting Filandia. Zou jij dit leuke stadje willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.