Onze laatste stop op onze reis door Colombia was Cartagena. De Caribische verassing van Colombia! Na Bogotá en Medellín bezocht te hebben, voelde deze plek bijna niet meer aan als Colombia. Het was alsof we de grens waren overgestoken en in een nieuw land stonden. Cartagena is een op-en-top relaxte stad en is daarom nogal een contrast met het drukke binnenland. De stad is een tropische verschijning: hoge temperaturen, kleurrijke pandjes en fruitverkopers op iedere straathoek. Ik vond Cartagena fantastisch! In dit uitgebreide artikel vertel ik je over 10 leuke dingen om te doen in het kleurrijke Cartagena.

10 leuke dingen om te doen in Cartagena

1. Urenlang slenteren door El Centro & San Diego

Het centrum van Cartagena bestaat uit drie wijken: El Centro, San Diego en Getsemani. El Centro is het oude hart van Cartagena en is nauwelijks veranderd sinds de zeventiende eeuw. Deze wijk trekt de meeste aandacht van toeristen en is daarom het drukst. Je vindt in El Centro de gele Kloktoren (de entree van de wijk), de Cartagena kathedraal met de roze koepel en opmerkelijke kunstinstallaties op Plaza de San Pedro. Het is sowieso leuk om de vele pleinen in El Centro af te lopen. Ieder plein biedt wel iets leuks! San Diego is een stukje rustiger en de straatjes zijn net iets leuker om doorheen te dwalen. Je hoeft het met minder mensen te delen. Toen wij er waren, groeiden er ook fantastische paarse bloemen langs de huizen. Dat maakte alles nog net iets mooier. Over Getsemani vertel ik later meer.

Streets in Cartagena San Diego
Toren Cartagena entree
El Centro entree
El Centro Square Cartagena
Pink House Cartagena
El Centro kerk Cartagena
Statues El Centro Cartagena
San Diego flower house Cartagena
San Diego streets Cartagena

2. Zonsondergang zien op de stadsmuren

Zoals gezegd, het oude centrum van Cartagena is compleet ommuurd. Je kunt een groot deel van de muur beklimmen en overheen lopen. Leuk om te doen overdag, maar kom ook vooral aan het einde van de middag terug voor zonsondergang. De meeste toeristen kiezen voor zonsondergang bij Café del Mar, maar ik vond dat maar druk en duur. Ik kocht gewoon een biertje in de supermarkt en bekeek de zonsondergang zittend op de muur zelf. Low budget en helemaal prima!

Sunset drinks Colombia Cartagena
City wall Cartagena Colombia
San Diego Cartagena shopping

3. Dansjes & drankjes doen in Getsemani

Hoe mooi El Centro en San Diego ook zijn, voor mij was Getsemani de grote favoriet. Getsemani ligt buiten de muren van El Centro  – ja, het centrum heeft meerdere ommuurde gedeeltes – en is minder gepolijst dan de andere twee wijken. Vroeger was het ook niet zo’n beste wijk, het stond bekend om de drugshandel. Gelukkig heeft Getsemani het gewelddadige verleden achter zich gelaten en is veranderd van barrio tot artistieke proeftuin. ’s Avonds wordt de muziek op Plaza de la Trinidad aangezet en krijgt het publiek een dansles. De snacks bij de eetkraampjes gaan als warme broodjes over de toonbank en de terrassen van de cafés zitten gezellig vol. Een heerlijke plek om ’s avonds een rondje te maken en een drankje en hapje te doen.

Dancing in Getsemani Colombia
Bars in Getsemani

4. Hip Getsemani: street art spotten

Niet alleen ‘s avonds is Getsemani leuk, ik raad je ook aan overdag een rondje te maken door deze wijk. Als street art liefhebber keek ik mijn ogen uit in deze wijk. Veel street art komt voort uit het ‘Pedro Romero Lives Here’ street art project uit 2010. Romero was het boegbeeld van de onafhankelijkheidsbeweging in de negentiende eeuw en hij woonde in Getsemani. De werken zijn deels een hommage aan Romero, maar verwijzen ook naar de inheemse bewoners van Cartagena (Calamari), de fruitverkopers (Palenquera) en sociale problemen (zoals racisme). Er worden street art tours aangeboden in Cartagena, maar je kunt ook prima op eigen houtje gaan speuren. De meeste street art vind je op de Calle de Sierpa en rondom Plaza de la Trinidad.

Street art straten Getsemani
Street art Getsemani house
Getsemani street art local
Street art Getsemani Colombia
Wall Getsemani street art
Street art in Getsemani Colombia
Street art Getsemani head Cartagena
Head street art Getsemani Cartgena
Getsemani Colombia
Je vindt niet alleen street art in Getsemani, ook veel kleurrijke pandjes!

5. Lunch tip: veganistische sushi bij Pezetarian

Dit is de beste restauranttip die ik heb gekregen tijdens mijn reis door Colombia. Ga eten bij Pezetarian! Misschien denk je nu: een veganist die een sushirestaurant aanraadt, dat kan toch niet kloppen? Toch wel, want dit restaurant heeft vegetarische en veganistische sushi op het menu. Eigenlijk zijn alle vegetarische opties ook veganistisch, want de chef gebruikt geen zuivel en eieren. Mijn vriend (viseter) en ik (veganist) vonden het allebei ontzettend lekker. We zijn zelfs nog een tweede keer terug gegaan. Mijn keuze: Sushi Green, heerlijk!

Adres: Calle Segunda de Badillo 36-19

Vegan sushi Pezetarian Cartagena

6. Snorkelen rondom de Rosario eilanden

Hoe fijn Cartagena zelf ook is, je vindt in het centrum geen strand. Ja, je hebt Playa de Bocagrande, maar dat is niet heel spannend. Ben je op zoek naar een echt leuk strandje, ga dan naar de Rosario eilanden. Dit is een eilandengroep voor de kust van Cartagena. Het maakt onderdeel uit van het Rosario and San Bernardo Corals National Natural Park. Wij bezochten twee van de Rosario eilanden (Isla Grande en Islabela), en dat viel goed in de smaak. Ik vond met name de snorkeltrip naar het vermeende drugsvliegtuig van Pablo Escobar fantastisch. We hadden helaas geen GoPro mee, dus geen foto’s.

Praktische informatie voor Rosario

De Rosario eilanden zijn bereikbaar per boot. Je kunt van tevoren online een dagtrip pakket boeken of je koopt zelf tickets voor de boot bij de Main Ferry Terminal. Boten vertrekken ’s ochtends vroeg (tussen 8.00 en 9.00 uur) en varen in de middag (tussen 15.00 en 16.00 uur) terug naar Cartagena. ‘s Ochtends is het een drukte van jewelste met een zwerm aan tourverkopers rondom de Terminal. Ze lopen met je mee en blijven tegen je aan praten. Wat helpt, is zeggen: Yo tengo (ik heb al). Een kleine waarschuwing voor de boottocht: de zee kan erg ruig zijn waardoor je af en toe ‘vliegt’ over de golven. Het is het allemaal waard, want de Rosario eilanden zijn geweldig!

Rosario Islands Cartagena Colombia
Rosario Islands Cartagena Colombia
Rosario Islands Cartagena

7. Fijn slapen bij Boutique Casa Isabel

Soms kan een verblijf in een stad nog net iets fijner zijn door een leuk hotel. Die match vonden we in Cartagena. Wij verbleven in hotel Boutique Casa Isabel en we hadden ons geen beter hotel kunnen wensen. Dit is geen reclame, ik deel gewoon graag dingen als ik er fan van ben. Wat vond ik zo fijn aan dit hotel: de praatjes met het personeel, gratis lulo sap (Colombiaanse citrusvrucht), een bubbelbad op het dak en iedere ochtend een uitgebreid ontbijt. Een perfecte plek voor gezelligheid en ontspanning. Klik hier voor een overzicht van hotels in Cartagena.

Boutique hotel Casa Isabel Cartagena

8. Neem een kijkje binnen bij Teatro Heredia

Alle pandjes in het oude deel van Cartagena zijn een traktatie voor het oog, maar het is ook leuk om af en toe binnen te kijken. Wij deden dit bij het Teatro Heredia, een theater gebouwd in de stijl van Europese achttiende-eeuwse operahuizen. Dit roze pandje is aan de buitenkant al super schattig, maar de binnenkant doet ook niet onder. Het plafond in de hoofdzaal is beschilderd met een hemel vol engelen en de rode balustrades zien eruit alsof je een oude film bent binnengestapt.

Hoe kom je binnen? Van de voorzijde lijkt het theater gesloten, maar dat is niet zo. Aan de achterkant van het gebouw zit een glazen deur. Als je klopt, dan zal iemand openen. Voor een klein bedrag neemt iemand je mee naar de zaal en kun je vrij rondlopen.

Teatre Heredia Cartagena
Teatre Heredia Cartagena
Pink street Cartagena
Een super schattig roze straatje vlakbij het theater, helemaal in stijl!

9. Lunchen voor het goede doel bij Stepping Stone

Nog een favoriet in Cartagena: café Stepping Stone. Wat ik zo tof vond aan deze plek is dat het een social enterprise is, gerund door drie jonge Australische ondernemers. Het is hun doel om sociale ongelijkheid te bestrijden. Daarom bestaat het personeel uit jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt. Door hen een baan en training te geven, geef je hen een opstapje naar een betere toekomst. Vandaar de naam ‘Stepping Stone’. Het café werkt samen met de lokale stichting FEM die zich inzet voor inheemse gemeenschappen. Door hier een hapje te gaan eten, steun je dit project. Bovendien ziet het menu er ook nog eens prima uit, ook voor vegetariërs en veganisten.

Adres: 30-40a, Carrera 10

Vegan food Stepping Stones Cartagena
Vlaggetjes straten getsemani colombia
De straatjes rondom Stepping Stone hangen vol met deze leuke vlaggetjes.

10. Sluip door de tunnels van Castillo de San Felipe

Cartagena heeft een lange tijd doorgebracht onder het Spaanse koloniale bewind. De Spanjaarden waren degene die de stad gesticht hebben in 1525 en ze noemde het Cartagena de Indias (het Cartagena van West-Indië). In eigen land hadden ze namelijk ook een stad met de naam Cartagena. De Colombiaanse havenstad was een belangrijke vesting om de Spaanse veroveringen in Zuid-Amerika te verdedigen. De belangrijkste bezienswaardigheid uit de koloniale tijd is Castillo de San Felipe. Dit is het grootste fort ooit gebouwd door de Spanjaarden buiten Europa. Ik vond vooral het verhaal achter het fort interessant om te horen. Zo speelde het een belangrijke rol in de Strijd om Cartagena in 1758 tussen de Engelsen en Spanjaarden. Ook leuk: dwaal door het ondergrondse gangenstelsel van het fort. Helaas is de entreeprijs voor het fort wel vrij fors: 25.000 pesos (2018).

Castillo de San Felipe in Cartagena
View fortress Cartagena
Castillo de San Felipe Cartagena tower
Tunnels fortress Cartagena

En dat was ‘m: een lijstje met 10 leuke dingen om te doen in Cartagena. Zou jij deze stad willen bezoeken?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.