De eerste stop op onze reis door Colombia was Bogotá. En wat doet een street art liefhebber op een eerste dag in de Colombiaanse hoofdstad? Aansluiten bij een street art tour door de wijk La Candelaria! Bogotá blinkt uit op het gebied van street art en de werken vertellen veel over de geschiedenis en sociale thema’s in de stad. Ik sloot aan bij de street art tour van Bogotá Graffiti Tour en ging samen met gids Anna op jacht. Deze tour is helemaal gratis en vertrekt twee keer per dag vanaf Parque de Los Periodistas. Aan het einde van de tour wordt het wel gewaardeerd om een fooi te geven van 5 tot 8 euro. In deze blogpost laat ik je zien welke street art je kunt vinden in Bogotá.

Lees ook: Street art in Comuna 13: hoe kunst deze wijk in Medellín nieuw leven inblies

Waarom is er zoveel street art te zien in Bogotá?

Van schietincident tot street art revolutie

Sinds 2011 is street art in Bogotá explosief gegroeid. In dat jaar werd de 16-jarige graffiti artiest Diego Felipe Becerra doodgeschoten door de politie. Hij was bezig met een street art werk onder een brug. De politie zei dat Diego een gewapende crimineel was en de agenten moesten zich verdedigen. Niemand geloofde dit verhaal. In een mum van tijd vulden de straten zich met demonstranten. Iemand vermoorden vanwege street art kon niet door de beugel. Het gemeentebestuur besloot toe te geven en besloot street art te legaliseren. Artiesten kregen toestemming om murals in de stad aan te brengen op geselecteerde muren, maar ook buiten de toegewezen muren werd er steeds meer street art en graffiti gecreëerd. Eindelijk konden artiesten in het daglicht werken in plaats van de donkere uurtjes, waardoor street art alleen maar beter werd.

Bogota street art Colombia
Bogota street art Colombia
Bogota street art Colombia

Het Bieber incident

Het verhaal gaat verder. In 2013 bracht artiest Justin Bieber een bezoek aan Bogotá. Na zijn concert sprayde Bieber onder politiebegeleiding een esdoornblad op een muur. Dit was voor veel mensen een doorn in het oog. De politie was namelijk berucht vanwege het gewelddadige optreden tegen street art artiesten. Als reactie op de daad van Bieber organiseerden artiesten een street art marathon. Bogotá, Medellín en Cali gaven gehoor aan de oproep. Binnen 24 uur werden er 700 street art en graffiti werken gecreëerd. De boodschap van de marathon: artiesten willen dat de politie evenveel respect toont voor Colombiaanse artiesten als voor Bieber.

Bogota street art Colombia
Bogota street art Colombia

Verboden maar niet illegaal

Wat is tegenwoordig de status van street art in Colombia? Officieel is street art verboden. Word je betrapt tijdens het maken van street art, dan krijg je waarschijnlijk een boete. Maar heb jij toestemming van de vastgoedeigenaar en blijf je weg van overheidsgebouwen en monumenten, dan kun je aan de slag. In La Candelaria viel mij op dat de muren van veel winkels en huizen vol zaten met street art. Onze gids vertelde dat eigenaren street art vaak zien als hulpmiddel om vervuiling en ‘tagging’ tegen te gaan. Er is namelijk een ongeschreven code onder de artiesten dat je niet over elkaars werken heen mag werken. Bovendien is een kunstzinnige muur mooier om tegenaan te kijken dan een saaie baksteenkleur.

bogota street art colombia
Bogota street art Colombia
bogota street art Colombia

Sociale en politieke thema’s

Als je goed oplet, dan zijn er een aantal thema’s te ontdekken. Zo zie je vaak traditionele stammen terug in de werken, verwijzend naar de meer dan 80 inheemse groepen in Colombia. Een voorbeeld hiervan is het kleurrijke portret van een vrouw uit de Cuna stam, gemaakt door Carlos Trilleras. Vrouwen zijn sowieso een populair thema in veel werken, maar ook dieren komen vaak terug. Een ander populair onderwerp voor street art artiesten zijn de politieke en sociale problemen van het land. Denk aan corruptie, armoede en geweld. Een voorbeeld is het breed uitgemeten zwart-wit-rood werk van het gezelschap DJ LU, Toxicomano en Gauche. Als je goed kijkt, zie je ananassen in dit werk die tegelijkertijd op granaten lijken. Dit is een verwijzing naar de landmijnen die nog altijd in vruchtbare gebieden liggen. Wat het thema ook mag zijn, bijna alle werken hebben één ding gemeen: de kleuren knallen van de muren af!

Bogota Colombia street art
bogota street art colombia
bogota street art colombia
Mural Colombia
Mural Colombia
Mural Colombia
Bogota mural

Hoe tof is de street art in Bogotá? Zou jij deze stad willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

    • Esther Reply

      Zeker Lotte, zoveel gave werken te zien in Bogotá!

    • Esther Reply

      Hier nog een liefhebber Narelle 🙂 Zeker Bogotá op jouw lijstje zetten!

  1. Wat een geweldige streetart.
    Ben per toeval op jouw site gekomen en ik vind t een heerlijk blog.
    Heb al verschillende blogs gelezen. Blijf zo doorgaan 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.