De Colombiaanse hoofdstad Bogotá wordt vaak omschreven als chaotisch en vies, maar ik vond Bogotá eigenlijk verrassend leuk. Ja, de stad is ontzettend druk. Met meer dan 8 miljoen inwoners staat het verkeer continu vast en ik begin maar niet over de spitsdrukte in de TransMilenio bus. Een mooi netwerk van speciale busbanen met meer dan 12 verschillende buslijnen, maar de massa mensen in de bussen en op de tussenliggende stations was krankzinnig. En ja, de straten in Bogotá waren ook niet de schoonste. Maar ondanks dit alles vond ik Bogotá toch leuk. In deze blog post vertel ik je waarom Bogotá een leuke stad is om te bezoeken, plus bezienswaardigheden.
Lees meer: Medellin, 8x Doen in de tofste stad van Colombia.
Bogotá is Kleurrijk: bezoek de wijk La Candelaria
La Candelaria is het historische centrum van Bogotá. In deze wijk staan mooie kleurrijke pandjes uit de Spaanse koloniale periode. De smalle straatjes zijn een genot voor het oog met oude kerken en muren vol street art. Het kloppend hart van de wijk is Plaza Bolivar, een groot plein met een mysterieuze aantrekkingskracht op duiven. De naam Bolivar kom je veel tegen in deze regio en verwijst naar verzetsleider Simon Bolivar die Zuid-Amerika bevrijdde van de Spanjaarden. Ik vond Plaza Bolivar een leuke plek om even te zitten en het lokale leven te bekijken. Kijken naar de duivenvoerverkopers, de straatartiesten en de jonge agenten die de wacht houden bij het Capitolio Nacional.
La Candelaria is ook de wijk van de mooie street art. Klik hier om te zien hoe een street art tour door La Candelaria eruit ziet.
Je vindt er toffe (en soms zelfs gratis) musea
Gek genoeg zijn musea vaak niet zo mijn ding. Ik sla ze over, tenzij het lovende recensies heeft. In Bogotá was dit het geval. Tijdens de voorbereidingen bleef ik maar lezen over hoe geweldig Museo del Oro (Goudmuseum) is. En ik snapte dit niet, want hoe leuk kan een museum over goud zijn. I was wrong. Museo del Oro is veel meer dan alleen een Goudmuseum. Het neemt je mee door de geschiedenis van Colombia en vertelt meer over de vele inheemse stammen. Maar dit is niet het enige museum dat bij mij in de smaak viel, mijn vriend en ik hebben ons ook goed vermaakt in Museo Botero. Vernoemd naar de Colombiaanse schilder Fernando Botero, bekend van de volumineuze beelden en schilderijen. Het is niet dat Botero een fascinatie had voor mensen met een maatje meer, hij wilde juist laten zien dat deze mensen plezier hadden. Ook de namen van de werken vond ik komisch. Het is altijd letterlijk wat je ziet: ‘Man met wandelstok’ of ‘Lezende vrouw’. Geen poespas.
De stad heeft een Waanzinnig uitkijkpunt
Bogotá ligt op 2600 meter hoogte in het Andesgebergte. Voor sommige reizigers kan de hoogte leiden tot hoogteziekte, omdat je te maken hebt met ijle lucht. Zelf heb ik er geen last van gehad, maar ik kan begrijpen dat dit geen pretje is tijdens de eerste paar dagen in de stad. Als beloning zorgt de hoogte wel weer voor prachtige uitkijkpunten. Ik bekeek dit uitzicht vanaf het populaire Cerro de Monserrate. Deze berg doemt meer dan 3000 meter boven stad uit en op het topje vind je een prachtige witte kerk. Toevallig bezochten wij de berg op Aswoensdag. Een dag die ons niet heel veel zegt, maar voor de gelovige Colombianen erg belangrijk is. In de bergkerk kregen de mensen een zwart kruis op hun voorhoofd gesmeerd, waarmee ze de hele dag bleven rondlopen. Ik vond dit toch best bijzonder om te zien. Daarnaast was het uitzicht vanaf de Monserrate fenomenaal!
Drie manieren om de top te bereiken
Er zijn drie manieren om de top van de berg te bereiken. Je kunt ervoor kiezen om de benenwagen te pakken en de berg zelf te beklimmen in een uur. Dit is een vrij pittige klim die in het verleden niet altijd veilig is geweest. De andere twee opties zijn minder inspannend: het bergtreintje en de kabelbaan. Tot 12 uur is het bergtreintje het enige transportmiddel en na het middaguur kun je ook voor de Teleférico kabelbaan kiezen. Een retourtje kost 22.000 pesos.
Bogotá heeft veel leuke cafés: Zona G
Veel reizigers kiezen voor een hotel of hostel in La Candelaria, zodat ze dichtbij alle bezienswaardigheden zitten. Wij deden dit niet. Ons hotel lag in de wijk Chapinero Norte. Strategisch gekozen, want het ligt vlakbij Zona G. Deze buurt, met de volledige naam Zona Gourmet, heeft haar naam gekregen door de vele restaurants. Het trekt ook veel expats aan, waardoor er een fijn internationaal sfeertje hangt. Nu had ik van tevoren verwacht dat ik als vegetariër het niet makkelijk zou krijgen in een vleesland zoals Colombia, maar dat viel 100% mee. Vrijwel ieder restaurant had vegetarische opties op het menu staan. Of ik nu zin had in Chinees, Marokkaans of Mexicaans, het was allemaal aanwezig.
Meer tips voor bogotá
- Pas op met Uber: ik gebruikte altijd Uber in Bogotá. Het is snel, veilig en makkelijk, zeker als je geen Spaans spreekt. Maar: Uber wordt beschouwd als een illegale taxidienst in Colombia. In de praktijk betekent dit dat de chauffeur je kan vragen om voorin te zitten, zodat het lijkt alsof hij met een vriend of vriendin rondrijdt. Daarnaast stoppen ze liever niet in de buurt van politie en openlijk betalen voor je ritje wordt niet gewaardeerd.
- Zona Rosa: hier ben ik zelf niet geweest, maar ik heb gehoord dat dit net zo’n leuke buurt is als Zona G. Deze buurt staat bekend om zijn nachtleven, maar volgens mij kun je je hier ook prima overdag vermaken.
- Torre Colpatria: ook dit staat op mijn lijstje voor de volgende keer. Vanaf de 48e verdieping in de wolkenkrabber Torre Colpatria heb je een mooi uitzicht over de stad. Wellicht een goed alternatief voor Cerro de Monserrate.
- Waar te slapen: ik sliep in Hotel Vilar America in de wijk Chapinero. Dichtbij Zona G, maar wel ver van La Candelaria. Klik hier voor een overzicht van hotels in Bogotá.
Dat was ‘m: redenen om Bogotá wel te bezoeken, plus leuke bezienswaardigheden. Zou jij deze stad willen bezoeken?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.