Bogotá is de perfecte springplank voor leuke dagtrips buiten de stad. Wij gingen op dagtrip naar Zipaquirá, een stad zo’n 50 kilometer ten noorden van de Colombiaanse hoofdstad. De grote attractie van deze stad is La Cathedral de Sal. Letterlijk vertaald: de Zoutkathedraal. Voordat je denkt dat dit een grote kerk is geheel gebouwd van zout, dat is het dus niet. Het zijn ondergrondse gebedsruimtes in een voormalige zoutmijn. Deze bijzondere constructie trekt toeristen aan uit binnen- en buitenland. Ook wij kwamen naar Zipaquirá voor de kathedraal, maar ontdekten tegelijkertijd dat het stadje zelf ook best leuk was. In deze blogpost lees je hoe een dagtrip naar Zipaquirá eruitziet.

Het verhaal achter Zipaquirá

Het verhaal achter de zoutkathedraal loopt terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw. Mijnwerkers besloten een kapelletje uit de steenzoute wanden te hakken, zodat ze voor iedere dienst konden bidden om te vragen om bescherming. Dit vormde de start voor de aanleg van een reeks van kapelletjes. Nadat de zoutproductie in 1992 werd gestaakt, besloot de overheid de mijn om te bouwen tot een volwaardige kathedraal. Drie jaar later opende de kathedraal haar deuren op 200 meter diepte. Figuurlijk gesproken dan, de mijn heeft namelijk helemaal geen deuren. Wereldwijd bestaan er slechts drie zoutkathedralen. Eén hiervan vind je in Colombia en de andere twee staan in Polen.

Salt Cathedral Zipaquira
Salt Cathedral Zipaquira

De trots van Colombia

De Colombianen zijn apetrots op de zoutkathedraal. Vanwege het knappe staaltje architectuur en sfeervolle verlichting zien ze het als een nationaal wereldwonder. Tot op de dag van vandaag wordt het nog altijd gebruikt als kerk. Iedere zondag stromen 3000 Katholieken de mijn binnen voor de wekelijkse dienst. Grappig feitje: strikt genomen mag het zich helemaal geen kathedraal noemen, want er is geen bisschop aanwezig.

Praktische informatie voor een bezoek

Je kunt alleen de kathedraal bezoeken door aan te sluiten bij een Engelstalige of Spaanstalige tour. Een toegangskaartje kost 25.000 pesos per persoon. Een gids neemt je mee langs de 14 kapelletjes met verlichte kruisen om uiteindelijk uit te komen bij de hoofdzaal. Na de tour heb je alle tijd om zelf rond te lopen. Persoonlijk vond ik het een bijzondere ervaring om een keer mee te maken, maar ook een beetje toeristisch. De rij ondergrondse souvenirwinkels op het eind vond ik een afdoen aan de religieuze sfeer.

Salt Cathedral Zipaquira
Moeilijk om de donkere ruimtes vast te leggen op foto. In het echt is het nog veel mooier!

Wat is er nog meer te zien in Zipaquirá?

Veel toeristen reizen na het bezoek aan de zoutkathedraal meteen door naar de volgende bestemming of terug naar Bogota. Wij kozen ervoor om nog even te blijven plakken, zodat we het oude centrum konden verkennen. Zipaquirá is gesticht in het jaar 1600 en veel gebouwen zijn opgetrokken volgens de Spaanse koloniale stijl. Voordat de Spanjaarden naar Colombia kwamen, behoorde dit gebied tot de Muisca stam. Dit inheemse volk introduceerde de zoutwinning in Zipaquirá, een erg gewild handelsproduct. In het Goudmuseum in Bogotá wordt aandacht besteed aan deze stam.

Lees ook: Waarom Bogotá een bezoek waard is, plus leuke bezienswaardigheden

Bezoek Plaza de los Comuneros en dwaal lekker rond

Het kloppende hart van het stadje vind je aan Plaza de los Comuneros. De blikvanger van dit plein is wederom een kathedraal, maar dit keer een traditioneel exemplaar: Cathedral de la Santísima Trinidad y San Antonio de Padua. De forse palmbomen op het plein zorgen voor fijne schaduwplekjes om even lekker de voetjes te laten rusten. De hoeken van het plein leiden naar een wirwar aan kleurrijke straatjes. Heerlijk om zonder plan doorheen te dwalen en te kijken wat je tegenkomt. Op zoek naar een lunchplek? Ik heb een heerlijke lunch gegeten bij Casa del Chorro op Plaza de La Independencia, een prima keuze voor vegetariërs.

Zipaquira Colombia
ZIpaquira Colombia
Zipaquira Colombia
Zipaquira Colombia
Daytrips Colombia
Daytrips Colombia
Vegetarian Colombia
Een heerlijke lunch op een dagtrip naar Zipaquirá.

Van Bogota naar Zipaquirá met het OV

Wij reisden per openbaar vervoer van Bogotá naar Zipaquira en terug. Ik laat je zien hoe je dit moet doen:

  1. De bussen richting Zipaquirá vertrekken vanaf busstation Portal del Norte, te bereiken per Transmilenio bus. De groengekleurde B-lijnen gaan richting het noorden van de stad. Pak bijvoorbeeld B14 of B10. Een kaartje koop je bij het loket op de stations en kost 2.300 pesos (enkeltje).
  2. Op Portal del Norte stap je uit en loop je naar de andere kant van het station. Zoek de bus met de tekst ‘Zipa’ op de voorkant. Of nog makkelijker: luister naar wat de jonge verkopers roepen bij de bussen. Betalen doe je tijdens de rit. Prijs ligt tussen de 2.000 en 4.000 pesos voor een enkeltje.
  3. De reis naar Zipaquirá neemt een klein uurtje in beslag. Als je Zipaquirá binnenrijdt, is het eigenlijk wachten totdat de conducteur ‘Cathedral de Sal’ rond roept. Je ziet er waarschijnlijk duidelijk uit als een toerist, dus iedereen weet waar jij naar toe wilt.
  4. Terug naar Bogotá? Loop terug naar de hoofdweg (Calle 4). Ga op een handige opstaplocatie staan en luister naar wat de jonge verkopers roepen als ze uit de bus hangen. Zodra je Bogota Portal del Norte hoort, steek je jouw hand op en stopt de bus.
  5. Op Portal del Norte stap je weer in de TransMillenio bus richting het centrum. Dit keer pak je een bus van de lichtpaarse gekleurde J-lijn. Deze gaan zuidwaarts (de stad in).

De TransMilenio bussen

Een waarschuwing voor de TransMilenio bus: Colombianen duwen en trekken graag. Zodra de bus de deuren opent, persen mensen zich naar binnen alsof hun leven ervan af hangt. Het is letterlijk iedereen voor zichzelf. Vermijd ook het spitsuur. Op dat moment zitten de bussen overvol en moet je erg veel moeite doen (lees: duwen) om de bus in of uit te komen.

Zou jij een dagtrip naar Zipaquirá willen maken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.