Heb je een reis naar Colombia gepland en ligt Medellín op jouw route? Mooi, want Medellín is een super toffe bestemming! In mijn vorige artikel gaf ik je al 8 tips voor deze stad. Ik zou je willen adviseren zeker een paar dagen te blijven plakken in Medellín. Drie dagen is wat mij betreft het minimum, maar meer tijd is altijd beter. In de ‘stad van de verhalen’ is genoeg te doen, te zien en te horen, maar ook in de dorpjes rondom Medellín is voldoende te beleven. Colombia is het land van de kleurrijke pueblo’s (dorpjes). Koffiestadjes Salento en Filandia zijn goede voorbeelden hiervan, maar ook rondom Medellín vind je kleurrijke stadjes. Maak kennis met Guatapé, een ontzettend kleurrijk stadje op zo’n twee uurtjes rijden vanaf het centrum van Medellín. De korte reisafstand en de bonte architectuur maken van Guatapé een perfecte dagtrip vanuit Medellín.

Urenlang slenteren langs zócalos

Halverwege de ochtend kwamen we aan in Guatapé en dat was achteraf gezien een prima moment. Het stadje was nog net aan het ontwaken en de grote groepen toeristen waren nog ver te zoeken. Guatapé is een heerlijk slenterstadje. Het is compact en overzichtelijk. Neem het centrale plein met de Iglesia del Nuestra Senora del Carmen als uitgangspunt en loop vanuit hier alle zijstraten in en terug. De huisjes hebben ongeveer alle kleuren van de regenboog en geen enkele kleurencombinatie is te gek. Let ook vooral op het houtsnijwerk aan de onderkant van de huizen. Dit zijn de zócalos, een uniek onderdeel van de architectuur van Guatapé. Volgens de lokale traditie vertellen zócalos je meer over de achtergrond van de familie dat in dat huis woont. Sommige zócalos zijn redelijk simpel, andere geven scenes uit het lokale leven weer of tonen dieren en muziekinstrumenten. Leuk om op te letten als je rond loopt. Zelf spotte ik witte lama’s, een Mona Lisa in Botero stijl en zelfs de Nederlandse ‘Ik hou van je’.

guatape colombia deuren

guatape centrale plein colombia

guatape colombia kleuren

Hollands detail guatape colombia

Guatepe Colombia

guatape colombia centrum

guatape colombia detail

Het meest kleurrijke pleintje van Guatapé is Plazoleta de los Zócalos. De tri-colore trappen laten een bonte verzameling zien van zócalos. Ook de huizen rondom dit plein doen gezellig mee en zijn geschilderd in alle kleuren van de regenboog.

Is je maag ondertussen gaan rommelen en ben je op zoek naar lekkere lunch? Tip voor de vegetariërs en veganisten onder ons: ga naar Namaste Café aan de rivierzijde. De wraps zijn een aanrader!

guatape colombia plein

guatape colombia straten

guatape colombia tuktuk

La Piedra del Peñol beklimmen

Eén van de dingen die mij direct opviel toen ik door de straatjes van Guatapé liep: er crossen tuktuks rond! De chauffeurs van deze mini-taxi’s bieden ritjes aan richting La Piedra del Peñol, een gigantische rots net buiten de stad. Je kunt er ook heen lopen, maar daar doe je wel al snel een klein uurtje over. Veel toeristen hebben daar geen zin in  – wij ook niet – en dus is de tuktuk een prima optie. De reden waarom iedereen deze rots wil bezoeken, is het geweldige uitzicht over het waterlandschap vanaf de top. Een onbedoeld maar plezierig effect van een overheidsproject in de jaren zeventig. Meer dan 6.000 hectares rondom het dorpje El Peñol werd onder water gezet om een waterkrachtcentrale te openen. Het resultaat: een waterparadijs. Volgens het bord onderaan de rots kun je vanaf de top het mooiste uitzicht in de wereld bewonderen. Nu denk ik dat dit een tikkeltje overdreven is, maar het uitzicht is wel erg mooi. De 659 treden omhoog is even doorbijten, maar eenmaal boven wacht de beloning: een prachtige uitzicht over de lagune vol groene eilandjes.

Toegang tot La Piedra del Peñol kost je 18.000 COP. Een tuktukritje vanaf het centrum kost tussen de 8.000 en 10.000 COP.

guatape el penol uitzicht

guatape el penol entrance

guatape el penol colombia

Zo reis je met het OV van Medellín naar Guatapé

  • Gebruik metrolijn A en stap uit bij halte Caribe. Metrokaartje kost 2.000 COP. Station Caribe is via een voetgangersbrug verbonden met Terminal del Norte (busstation Noord).
  • Schrik niet, Terminal del Norte is een flink busstation met meer dan 50 ticketverkooppunten. Om zoeken te voorkomen, is het belangrijk om van tevoren te weten bij welk verkoopraam je moet zijn. Tickets voor bussen naar Guatapé koop je bij raam 14. Enkeltje kost ongeveer 13.000 COP. Bussen vertrekken om de 15 minuten, dus je hoeft nooit lang te wachten.
  • Na aankomst in Guatapé, raad ik je aan om alvast een ticket voor de terugreis te kopen. Guatapé is een populaire dagtripbestemming en er zijn dagen dat het erg druk kan zijn. Laatste bus terug vertrekt rond 18.30 uur. Verzeker jezelf van een ticket terug. Bij ons viel de drukte overigens erg mee, maar misschien hadden we een goede reisperiode te pakken (februari).

Zou jij Guatapé willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.