Ik kreeg nogal wat blikken te verwerken toen ik afgelopen winter (2017) mijn volgende bestemming aankondigde. Maar Colombia is toch een gevaarlijk land?, was vaak de reactie. Nu laat ik mij nooit afschrikken door dit soort uitspraken, want ik doe altijd mijn eigen onderzoek. Als je het reisadvies van Buitenlandse Zaken (juni 2018) als leidraad pakt, dan zie je dat Colombia inderdaad geen groene veilige gebieden telt. Dit zou betekenen dat Colombia onveilig is, toch? Nou, dat hoeft niet per sé. In het land zijn ook veel gele gebieden ingekleurd. Dit zijn gebieden met mogelijke veiligheidsrisico. Hier vallen ook de toeristische gebieden onder. Zolang je binnen de toeristische routes (Bogotá, Eje Cafetero, Medellin & Cartagena) blijft reizen, is er niets aan de hand. Ter vergelijking: Thailand is in z’n geheel geel gekleurd en daar stelt niemand vragen over.

Genoeg over veiligheid. Ik reisde dus in februari 2018 samen met mijn vriend, na een tussenstop in Miami, naar Colombia. Onze eerste stop was Bogotá. En wat doe je op een eerste dag in de Colombiaanse hoofdstad? Aansluiten bij een street art tour door de wijk La Candelaria! Bogotá blinkt uit op het gebied van street art en de werken vertellen veel over de geschiedenis en sociale thema’s in de stad. Ik ging op street art jacht samen met gids Anna van Bogotá Graffiti Tour. Deze tour is helemaal gratis en vertrekt twee keer per dag vanaf Parque de Los Periodistas. Aan het einde van de tour wordt het wel gewaardeerd een fooi te geven van 5 tot 8 euro. Een kleine waarschuwing: deze tours zijn ontzettend populair. Wij liepen met zeker 20 mensen rond, en dat is geen uitzondering.

Waarom is er zoveel street art in Bogotá?

Van schietincident tot street art revolutie

Eigenlijk was er altijd al street art en graffiti te zien in Bogotá, maar sinds 2011 is het aantal werken explosief gegroeid. In dat jaar werd de 16-jarige graffiti artiest Diego Felipe Becerra doodgeschoten door de politie, terwijl hij bezig was met street art onder een brug. De politie verklaarde dat Diego gewapende crimineel was, waardoor de agenten zich moesten verdedigen. Niemand geloofde dit. Binnen een mum van tijd vulden de straten zich met demonstranten. Iemand vermoorden vanwege street art kon niet door de beugel. Het gemeentebestuur besloot toe te geven en vaardigde een besluit uit om street art te legaliseren. Artiesten kregen toestemming om murals in de stad aan te brengen op geselecteerde muren, maar ook buiten de toegewezen muren werd er steeds meer street art en graffiti gecreëerd. Eindelijk konden artiesten in het daglicht werken in plaats van de donkere uurtjes, waardoor street art alleen maar beter werd.

Bogota street art Colombia

Bogota street art Colombia

Bogota street art Colombia

Het Bieber incident

Het verhaal gaat verder. In 2013 bracht Justin Bieber een bezoek aan Bogotá. Na zijn concert sprayde Bieber onder politiebegeleiding een esdoornblad op een muur. Dit was veel mensen een doorn in het oog. De politie was namelijk berucht vanwege het gewelddadige optreden tegen street art artiesten. Als reactie op de daad van Bieber organiseerden artiesten uit heel Colombia een street art marathon. Niet alleen Bogotá deed mee, ook artiesten in Medellin en Cali gaven gehoor aan de oproep. Binnen 24 uur werden er 700 street art en graffiti werken gecreëerd. De boodschap van de marathon: artiesten eisten dezelfde mate van respect van de politie als Bieber kreeg.

Bogota street art Colombia

Bogota street art Colombia

Verboden maar niet illegaal

Wat is tegenwoordig de status van street art in Colombia? Officieel is street art verboden. Word je betrapt tijdens het maken van street art, dan krijg je waarschijnlijk een boete. Maar heb jij toestemming van de vastgoedeigenaar en blijf je weg van overheidsgebouwen en monumenten, dan kun je aan de slag. In La Candelaria viel mij op dat de muren van veel winkels en huizen vol zaten met street art. Onze gids vertelde dat eigenaren street art vaak zien als hulpmiddel om vervuiling en ‘tagging’ tegen te gaan. Er is namelijk een ongeschreven code onder de artiesten dat je niet over elkaars werken heen mag werken. Bovendien is een kunstzinnige muur mooier om tegenaan te kijken dan een saaie baksteenkleur.

Tijdens het schrijven van dit artikel vond ik het moeilijk om een fotoselectie te maken, want er was zóveel te zien en stiekem vond ik bijna alle werken mooi. Als je goed oplet, dan zijn er een aantal thema’s te ontdekken. Zo zie je vaak traditionele stammen terug in de werken, verwijzend naar de meer dan 80 inheemse groepen in Colombia. Een voorbeeld hiervan is het kleurrijke portret van een vrouw uit de Cuna stam, gemaakt door Carlos Trilleras. Vrouwen zijn sowieso een populair thema in veel werken, maar ook dieren komen vaak terug. Een ander populair onderwerp voor street art artiesten zijn de politieke en sociale problemen van het land. Denk aan corruptie, armoede en geweld. Een voorbeeld is het breed uitgemeten zwart-wit-rood werk van het gezelschap DJ LU, Toxicomano en Gauche. Als je goed kijkt, zie je ananassen in dit werk die tegelijkertijd op granaten lijken. Dit is een verwijzing naar de landmijnen die nog altijd in vruchtbare gebieden liggen. Wat het thema ook mag zijn, bijna alle werken hebben één ding gemeen: de kleuren knallen van de muren af!

Bogota Colombia street art

bogota street art colombia

bogota street art colombia

bogota street art colombia

Bogota street art Colombia

Bogota street art Bogota

bogota street art Colombia

Bogota street art Colombia

Bogota street art Colombia

Bogota street art Colombia

Zou jij Bogotá willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

6 Comments

  • Esther Reply

   Zeker Lotte, zoveel gave werken te zien in Bogotá!

  • Esther Reply

   Hier nog een liefhebber Narelle 🙂 Zeker Bogotá op jouw lijstje zetten!

 1. Wat een geweldige streetart.
  Ben per toeval op jouw site gekomen en ik vind t een heerlijk blog.
  Heb al verschillende blogs gelezen. Blijf zo doorgaan 🙂

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.