Op 30 april 2019 begon onze overlandreis. Mijn vriend en ik reisden per bus, trein, boot en taxi van Nederland naar Indonesië. Geen vliegtuig, geen eigen auto. Alles met openbaar vervoer. Tijdens de reis hield ik op mijn blog een dagboek bij. Per land vertelde ik over onze ervaringen, verassingen en spannende momenten. Dit verslag gaat over overland reizen door Thailand & Maleisië.

Woord vooraf: het overland reizen staat op pauze

Deze overland reizen update geeft een periode van zes weken weer, waarin de wereld compleet veranderde door de coronacrisis. Het virus ging van een regionale uitbraak in China en Zuid-Korea naar een wereldwijde pandemie. Op het moment van schrijven (2 april 2020) staat onze overlandreis op pauze. Wij leveren ons aandeel in de beperking van de verspreiding van het virus. Dit doen we door op één plek te blijven en binnen te blijven.  

Terug naar de overland reizen naar Bali – update nummer 12.

VOOR DE TWEEDE KEER in Bangkok

Ons toeristenvisum voor Myanmar zat erop. Om die reden reisden we terug naar Thailand en staken een half uur voor sluiting de grens over. We hadden de reisafstanden in Myanmar iets onderschat. Alles duurde langer dan gedacht! In de Thaise grensstad Mae Sot pakten we de bus naar Bangkok. Het was de tweede keer in Bangkok (tijdens deze reis) en we zagen de eerste tekenen van verandering. Zo droegen meer mensen mondkapjes en in winkelcentra en hotels stond steeds vaker een pompje handdesinfectie gel. Het nieuws over de opmars van het virus leek in te dalen, maar het zorgde nog niet voor paniek of beperkingen. Anders gezegd: het leven ging door zoals normaal. We gebruikten onze tijd in Bangkok om bij te slapen, te relaxen en alle indrukken van Myanmar te laten bezinken.

overland reizen thailand
Metro selfie in Bangkok!
wereldreis thailand
Busstation in Mae Sot.

Afdalen naar zuid-Thailand

Tijdens onze zoektocht naar een strandbestemming viel ons oog op Songkhla, een Thais kuststadje met strand en street art. Helaas is dit niet het complete verhaal over Songkhla. Deze stad ligt in een gecompliceerde regio met frequente botsingen tussen de Thaise regering en separatistische Maleisische groepen die in deze Thaise regio wonen. Sinds 2004 is het aantal aanslagen in deze regio toegenomen, waardoor veel landen een negatief reisadvies hebben ingesteld voor dit deel van Thailand. Hoewel ik dit advies niet ter discussie stel, zeg ik tegelijkertijd wel dat je altijd eigen onderzoek moet doen. Zo is de stad Songkhla ver verwijderd van de meest gewelddadige provincies Yala, Pattani en Narathiwat. Nog belangrijker: de aanslagen richtten zich op de politie en leger (= de Thaise staat) en niet op toeristen. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld, maar de situatie kan natuurlijk altijd veranderen. Check daarom het lokale nieuws voordat je gaat.

wereldreis thailand
Lampionstraatjes in Songkhla.
wereldreis songkhla
Uitkijken over Songkhla.

Selamat siang Maleisië!

Om van het Thaise Songhkla in het Maleisische Penang te komen, moesten we gebruik maken van zes verschillende vervoersmiddelen. Samengevat zijn dit: gedeelde pick-up truck, scooter, bus, trein, boot en taxi. Je kunt je voorstellen hoe blij we waren toen we na een lange reisdag konden inchecken in een appartement in Penang. Tussen alle overland reizen avonturen door is het fijn om af en toe een eigen plekje te hebben. Wasjes draaien, boodschappen doen en een serie kijken op televisie: daar genieten we dan extra van.

Rustig Penang

De belangrijkste toeristische bezienswaardigheid op Penang is Georgetown, een leuk stadje met kleurrijke koloniale pandjes en toffe street art. In een normale sitatie zou het hier druk zijn, want Georgetown is één van de grootste trekpleisters van Maleisië. Maar in februari (2020) was het rustig. Chinese toeristen bleven massaal weg, maar we zagen ook weinig Europeanen en Amerikanen.

Ik houd van dit soort vrolijke paraplustraatjes!
wereldreis maleisie
Toffe street art in Georgetown.
En Penang heeft een mooi strand!

Hiken & vallen in Cameron Highlands

Na Penang reisden we naar Ipoh en Cameron Highlands. In Ipoh bezochten we prachtige Chinese tempels, dronken de beroemde ‘White Coffee’ en ontdekten het Maleisische ontbijt van Kaya (kokosnootjam) en Bubur Gandum (zoete warme pap met kokosmelk). In Cameron Highlands was het tijd om de extra pondjes eraf te werken met een hike langs de theevelden. Er zijn meer dan tien wandelroutes door de theeheuvels en sommige zijn best wel pittig. Iets waar ik snel achter kwam, nadat ik op één van de paden onderuit gleed en de bosjes inrolde. Mijn vriend trok me er snel uit, want na de bosjes volgde de afgrond. Ondertussen was mijn broek op een bijzondere plek gescheurd: bij mijn billen. Vast een leuk gezicht voor de wandelaars achter mij! 

maleisie wereldreis
Dit waren de wandelpaden. Grapje natuurlijk.
wereldreis maleisie cameron
Dit soort uitzichten als beloning.
De kleurrijke straatjes van Ipoh.
Een prachtige tempel tussen de rotsen in Ipoh.

Indisch eten in Kuala Lumpur

Tijd voor de hoofdstad van Maleisië! In 2015 bezochten we Kuala Lumpur voor het eerst tijdens een lange overstap op de vlucht van Hong Kong naar Amsterdam. Tijdens onze overlandreis hadden we veel meer tijd en konden we echt een goede indruk van de stad krijgen.

Een stukje achtergrond over Maleisië: dit land heeft drie grote etnische groepen, namelijk Maleisiërs, Chinezen en Indiërs. Als het om eten gaat, zijn de Indiërs goed vertegenwoordigd. Ik ben dol op de Indische keuken en naast ons hotel in Kuala Lumpur zat een zuid-Indisch restaurant. Raad eens waar we iedere dag te vinden waren? Juist, in dat restaurant. Het werd onze favoriete lunchstek. Daarnaast was er ook tijd voor sightseeing. Zo liepen we langs de Petronas Torens en Merdeka Plein en beklommen de kleurrijke trappen bij de Batu Caves (samen met een leger hongerige apen).

Lees ook: stopover in Kuala Lumpur, tips voor 8 uur in de Maleisische hoofdstad.

Kleurrijke trappen bij Batu Caves.
Merdeka Plein in Kuala Lumpur.
Alles is in dit street art straatje in Kuala Lumpur beschilderd. Stoepen, weg en muren!

‘Still Business as usual’ in Melaka

Vanuit Kuala Lumpur trokken we door naar het zuiden. Als eerste bezochten we Melaka, een mooi stadje met zowel Nederlandse als Portugese koloniale invloeden. We zagen kerken, moskeeën en tempels, aten de beroemde ‘Melaka cendol’ (toetje met schaafijs, kokosmelk, rode bonen, jelly en palmsuiker) en sloten aan bij een langar in een lokale Sikh tempel. Ter verduidelijking: dit is een gratis vegetarische maaltijd dat iedere dag geserveerd wordt voor alle tempelbezoekers. Het maakt niet uit of je een Sikh-gelovige bent of niet, want iedereen is welkom. In tijden van de coronacrisis werd natuurlijk in de Sikh tempel, net zoals op alle andere plekken in Melaka, handen wassen sterk aangemoedigd. Voor de rest was het in Melaka ‘business as usual’ voor toeristen.

Hollandplein in Melaka.
overland reizen
De hysterische toeristentaxi’s van Melaka. ’s Avonds gaan de lichtjes en muziek aan.

Overland reizen planning: sumatra plannen maken

Onze tweede stop in zuid-Maleisie was Johor Bahru. We hadden namelijk het plan om vanuit Johor Bahru de boot te pakken naar het Indonesische eiland Batam. Later gooiden we dit plan overboord, toen we erachter kwamen dat Batam één van de duurste eilanden is in Indonesië. Het is een populair eiland voor Singapore en de prijzen lijken ook aangepast te zijn aan Singapore niveau.  

We maakten een nieuw plan en besloten dat Sumatra de eerste stop in Indonesië ging worden. We bedachten een reisroute en keken welke activiteiten we konden doen. Met de kennis van toen zagen we geen reden om de reis te staken. Het aantal positief geteste gevallen in Maleisië en Indonesië was nog vrij laag. Daarnaast waren de grenzen open en hotels en restaurants opereerden zoals normaal. Zoals gezegd: het was nog steeds ‘business as usual’.

overland reizen johor bahru
Ook een beetje street art in Johor Bahru.
overland reizen
Naar de bioscoop. We houden in ieder geval genoeg afstand.

Binnen drie dagen veranderde alles voor onze overlandreis

Op zondag 15 maart 2020 rapporteerde Maleisië 190 nieuwe positief geteste gevallen op één dag. De grootste toename in Maleisië tot dan toe. De bron: een vierdaagse Tabligh bijeenkomst in een moskee in een buitenwijk van Kuala Lumpur. Tabligh is een ultraorthodoxe islamitische stroming van missionarissen. Zestienduizend mensen waren aanwezig tijdens deze bijeenkomst, met meer dan 1.000 buitenlanders uit Singapore, Indonesië en Thailand. Nog geen 24 uur na het nieuws over de stijging hield de Maleisische premier een persconferentie waarin hij aankondigde dat het land op slot ging. Twee dagen later sloot Maleisië de grenzen. Er werd een Movement Control Order (MCO) ingesteld voor de duur van twee weken. Dit wil zeggen: verbod op bijeenkomsten, sluiting van scholen, hotels en restaurants, Maleisiërs mogen het land niet uit en beperkte bewegingsvrijheid (= alleen het huis uit voor essentiële zaken).

overland reizen lockdown
Lege straten en gesloten hotels in Melaka.

Knop om & schakelen

Voor ons was het snel schakelen. We hadden gelukkig weinig geboekt, behalve een hotel in Johor Bahru, de bus naar Melaka en een overnachting in Melaka. In Melaka gingen we op zoek naar een appartement via Airbnb. Hotels sloten de deuren, dus dat was geen optie. We vonden een appartement, maar een paar uur voor inchecken annuleerde de eigenaar. Het appartement complex had nieuwe regels ingesteld: nieuwe tijdelijke bewoners waren niet welkom. Terug naar de Airbnb website en opnieuw zoeken. Het tweede geboekte appartement accepteerde ons wel. De eigenaar vroeg ons direct te komen, want ook dit gebouw kon op ieder moment deuren sluiten voor nieuwe gasten. We twijfelden geen moment en pakten onze spullen. Het lukte: we konden erin!

overland reizen
Onze woonkamer in Melaka.
Overland reizen
Zwembad is verboden terrein.

Overland reizen op pauze & in maleisië blijven

Inmiddels zijn de eerste twee weken in quarantaine voorbij. De MCO is verlengd met twee weken tot medio april. Wat betekent dit voor ons? We blijven de komende twee weken in Maleisië. Aangezien Nederland op dit moment vier keer zoveel positief geteste gevallen heeft als Maleisië (en 23 keer zoveel doden in NL!), is terugkeer voor ons niet logisch. Daarnaast moeten we in Nederland ook in quarantaine en we hebben geen huis om naar terug te keren. Maar pin me niet hierop vast. De afgelopen weken hebben me geleerd dat alles in een oogwenk kan veranderen. Voor nu zitten we in Maleisië: op één plek, binnen, veilig.

Nederland: blijf sterk, blijf gezond, blijf binnen!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.