De laatste tijd heb ik heel wat geschreven over de zomer van 2017, maar nu is het tijd om naar dit jaar te gaan. Want in de eerste drie maanden van 2018 heb ik al heel wat reisjes erop zitten. In januari en maart reisde ik twee keer voor mijn werk naar Albanië, Macedonië en Kosovo en in februari reisde ik maar liefst drie weken door Colombia. Deze laatste reis startte ik met een driedaagse stopover in Miami. Een stad die eigenlijk nooit op mijn radar heeft gestaan. Eerlijk gezegd, ik heb niet zo veel met de VS. Ik houd van eeuwenoude cultuur en geschiedenis en in The States ontbreekt dit. Toch keek ik best uit naar mijn bezoek aan Miami, want ik had al op social media gezien dat deze stad uitblinkt als het gaat om street art. Ja kijk, dan heb je mijn interesse te pakken! En waar kun je de gaafste street art van Miami spotten? Dat doe je in de wijk Wynwood! In dit artikel laat ik je heel veel foto’s zien van deze toffe plek.

Wynwood, van onveilige buurt naar hipsterwijk

Op de luchthaven van Miami vroeg de douaneambtenaar ons wat we gingen doen in Miami. Ik zei dat we naar Wynwood wilden gaan, waarop de douaneambtenaar een afkeurend gezicht trok. ‘Wynwood is een onveilige buurt, veel criminaliteit’. Een perceptie die veel mensen nog steeds hebben bij deze wijk en, to be fair, tot tien jaar geleden was Wynwood ook een no-go zone. Hoge werkloosheid en drugshandel zorgde ervoor dat niemand graag in deze buurt kwam. Het jaar 2009 was een keerpunt voor de wijk, toen kunstenaar Tony Goldman op Wynwood stuitte. Zijn ambitie was een groot straatkunstproject op te zetten en de raamloze pakhuizen van Wynwood boden de perfecte canvassen. Hij kocht een aantal panden op en nodigde artiesten vanuit de hele wereld uit om op commissie muurschilderingen aan te brengen. Kunst zou de wijk moeten veranderen, en dat deed het!

Tegenwoordig is Wynwood de hipste wijk van Miami. Vegan cafés, hipsterkoffietentjes en foodtrucks, je struikelt er om de paar meter over. En laten we de kunst niet vergeten. Zodra je de wijk binnenrijdt, zie je straat na straat beschilderd met muurschilderingen. Pop art cartoons, levensgrote murals en kleurrijke patronen, het is een kunstexplosie waaraan meer dan 50 artiesten in de afgelopen jaren hebben meegewerkt.

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood foodtrucks Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood walls, hart van de wijk

Het creatieve hart van de wijk is te vinden op Northwest 2nd Avenue. Verscholen achter een zwart hek vind je de pareltjes van de wijk onder de noemer Wynwood Walls. Stuk voor stuk schilderingen van grote artiestennamen gemaakt onder perfecte omstandigheden. Lees: een goed stukje muur, goede werkmaterialen en alle ruimte voor ongestoorde creativiteit. Een wandeling over het terrein van Wynwood Walls voelt bijna als een wandeling door een museum. Alleen staat dit museum buiten, ontbreken de bewakers en sta je lekker in de zon. Toegang is helemaal gratis, maar houd wel rekening met de openingstijden. ’s Avonds gaan de hekken van The Walls dicht om vandalisme te voorkomen.

Wynwood Walls trekt iedere dag grote groepen toeristen uit binnen- en buitenland. Het succes van het straatkunstproject is deels te danken aan social media. In 2016 is Wynwood Walls uitgeroepen tot de Most Instagrammed Spot in Miami. Tsja, zo’n titel trekt wel wat bekijks. Toch kun je de drukte enigszins ontlopen. Veel toeristen gaan namelijk alleen naar The Walls en lopen niet verder. Maar in de straten rondom Wynwood Walls zijn ook ontzettend veel mooie werken te zien. Deze zijn vaak iets rauwer, groter, minder gepolijst én minder bezocht. Het loont dus zeker de moeite om verder te kijken dan alleen Northwest 2nd Avenue.

Genoeg met het achtergrondverhaal. Het is tijd voor een ‘kleine’ selectie van de mooiste werken die ik binnen en buiten Wynwood Walls zag.

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Wynwood Walls Miami

Praktische tips voor Wynwood Walls

  • Naar Wynwood met het OV: pak bij station Government Center op NW 2 AV & NW 3 Street bus nummer 2 in de richting van 2 – 84 Street en stap uit bij NW 2 AV & NW 25 Street. Enkel ritje kost tussen de 2 en 3 USD (prijs uit 2018). Een andere optie is de Miami Trolley, het oranje-groene busje dat op elf routes door de stad rijdt. Wynwood is één van deze routes. Meerijden met de trolley is helemaal gratis.
  • Plan je bezoek aan Wynwood Walls het liefst zo vroeg mogelijk op de dag. Het is dan nog niet zo druk. Blijf ook niet tot laat plakken, want ’s avonds schijnt deze buurt minder veilig te zijn.
  • Het grote aanbod aan street art in Wynwood kan soms leiden tot keuzestress. Althans bij mij. Ik wist op een gegeven moment niet meer goed welke straat ik moest inslaan om de beste werken te zien. Het kan daarom handig zijn om mee te gaan met een tour. Er zijn verschillende rondleidingen beschikbaar, van de officiële Wynwood art tour tot een food en art tour. Het zou ook erg fijn zijn als er een online kaart of app beschikbaar zou zijn, maar helaas heb ik dat niet kunnen vinden.

Zou jij Wynwood Walls willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Heel gaaf dat je deze stad (en deze prachtige streetart!!!) hebt kunnen meepakken op weg naar Columbia!

    • Esther Reply

      Zeker, Miami heeft mij positief verrast! Uiteraard speelde Wynwood Walls een grote rol in mijn beoordeling, maar ik vond het voor de rest ook een toffe stad 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.