Voor de meeste toeristen staat Mostar bekend vanwege de prachtige Stari Most (Oude brug), maar wist jij dat deze stad in Bosnië en Herzegovina ook een gave alternatieve kant heeft? De muren van Mostar zijn gevuld met street art. Dit is te danken aan het Internationale Street Art Festival dat sinds 2012 ieder jaar wordt georganiseerd. Het canvas voor de artiesten: veelal de kapotgeschoten en vernielde ruïnes. Ik vertel je waar je de beste street art in Mostar kunt vinden.

Hier vind je de beste street art in Mostar

Staklena Banka (Sniper Tower)

Staklena Banka (glazen bank) deed ooit dienst als bank ten tijden van het voormalige Socialistische Federale Republiek Joegoslavië (1943-1992). Begin jaren negentig viel de republiek uiteen en brak de Bosnische burgeroorlog uit. De toren kreeg een nieuwe functie: de ‘Sniper Tower’, verwijzend naar de scherpschutters die vanaf hier op Bosnische moslims schoten. Tegenwoordig staat de toren er vernield en verlaten bij. Street art artiesten zagen hun kans schoon en hebben de buiten- en binnenmuren beschilderd met kleurrijke werken. Sommige schilderingen verwijzen naar de oorlog of maatschappelijke problemen, maar ik zag ook werken die gemaakt zijn vanuit pure artistieke liefde. Ook rondom de toren is street art te zien, bijvoorbeeld op het kleine bouwterrein en bij het Spaanse plein.

Sniper tower Mostar

Sniper Tower Mostar

Street art op de muren van de Staklena Banka.

Around sniper tower Mostar

Street art op andere muren in de buurt van de Staklena Banka.

Murals langs de frontline

Als je vanaf het Spaanse plein rechts afslaat op de Bulevar Revolucije en dan direct weer links afgaat, dan kom je uit op de Alekse Šantića straat. Deze straat maakte ook deel uit van de frontlinie en de schade die dit heeft toegebracht is nog altijd goed aanwezig. Panden zonder dak en muren met honderden kogelgaten. De wederopbouw is ook hier nog niet gestart en dat maakt het contrast met de nieuwbouwappartementen des te groter. Gelukkig biedt deze straat ook een vrolijke noot: er zijn een aantal mooie murals te vinden rondom het jeugdcentrum OKC Abrašević. Toen ik door deze straat liep, zag ik geen enkele andere toerist. Het lijkt erop alsof de meeste toeristen Mostar als dagtrip aandoen en alleen door het oude centrum lopen. Dat is jammer, want er is veel meer te zien in Mostar. Persoonlijk vond ik het contrast met de ruïnes en de kleurrijke murals erg bijzonder om te zien.

Murals Mostar

Openluchtgalerij bij het busstation

Dit deel ontdekte ik pas op de ochtend dat ik met de bus van Mostar naar Dubrovnik reisde. Mijn vriend en ik waren vroeg opgestaan om naar het busstation te gaan, maar per ongeluk had mijn vriend een verkeerd tijdstip in zijn hoofd geprent. Zodoende stonden we een uur te vroeg op een verlaten busstation. We besloten de tijd te doden door een stukje te gaan lopen langs de Maršala Tita. Tot onze verrassing lieten de muren langs deze straat een lange reeks aan kleurrijke schilderingen zien. Ik vond het opeens helemaal niet zo erg meer dat we een uur te vroeg uit ons bed waren gestapt, want anders had ik dit niet gezien. Mijn favoriet was de bemoste schildering van de twee reuzen.

Mostar Street art busstation

Ik maakte deze foto’s om 6 uur ’s ochtends, vandaar de donkere foto’s. 

Ben jij ook zo’n fan van street art?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.