Ik weet eigenlijk weinig van Den Haag af. Het is de politieke hoofdstad van Nederland, maar mij trok het nooit zo. Den Haag was in mijn hoofd een beetje suf, kneuterig en burgerlijk. Geen stad met een hip karakter, dacht ik. Totdat ik mij erin ging verdiepen en The Hague Street Art Tour ontdekte. Een straatkunstproject waarbij 2.000 vierkante meter aan elektriciteitshuisjes en muren in de stad beschilderd zijn. Kijk, daar wek je mijn interesse mee. Ik trok er een middagje op uit om deze bijzondere kant van de stad te ontdekken. Ik vind het prachtig om te zien dat kunst steeds meer deel gaat uitmaken van de openbare ruimte en dat hiervoor alledaagse straatobjecten gebruikt worden.

Met een mobiele route door Segbroek

Op een half uurtje lopen vanaf de Grote Markt ligt het Haagse stadsdeel Segbroek. Een woonwijk zoals ieder ander, totdat je op de details gaat letten. Bijna alle elektriciteitshuisjes zijn voorzien van een bijzondere look. De makkelijkste manier om de kleurrijke huisjes te vinden, is met de mobiele routes van The Hague Street Art. Heel handig: je gaat naar The Hague Street Art Tour website, je kiest of je wilt gaan lopen of fietsen en hoe lang je speurtocht gaat duren. Druk op Let’s go! en de route start. Zelf koos ik voor de wandelroute van 45 minuten en kwam langs zo’n 10 beschilderde stroomhuisjes. Ik ben trouwens niet gesponsord om dit te zeggen; ik ben gewoon fan en help graag anderen om dingen makkelijker te maken.

Stroomhuisjes street art Den Haag
Stroomhuisjes street art Den Haag
Stroomhuisjes street art Den Haag
Stroomhuisjes street art Den Haag

Waarom elektriciteitshuisjes?

Waarom vormen de elektriciteitshuisjes het canvas voor veel werken? Elektriciteitshuisjes zijn bij uitstek inspiratieloze objecten waar niemand iets om geeft en worden daarom vaak beklad. Het kunstproject, in samenwerking met het Gemeentemuseum en het stadsbestuur, heeft als doel illegale graffiti en vandalisme tegen te gaan. De vierkante huisjes zijn omgetoverd tot kunstwerken en zorgen daarmee voor een mooi visitekaartje voor de wijk en haar inwoners. Bovendien zie je bijna geen bekladding meer, want het werk van kunstenaars laat je met rust.

Stroomhuisjes street art Den Haag
Stroomhuisjes street art Den Haag
Stroomhuisjes street art Den Haag

Abstract & cartoons

Tegenwoordig zijn er bijna 40 werken te vinden in Segbroek, velen gemaakt in de periode tussen 2009 en 2016. Volgens The Hague Street Art is het zelfs de grootste publieke expositie van Den Haag. De ontwerpen hebben als doel de buurt op te vrolijken en hebben vaak iets te maken met cartoonfiguren. Zo is het elektriciteitshuisje op de Valkenboskade geïnspireerd op het figuur ‘Haagse Harry’ uit de strips van de jaren negentig. Sommige huisjes hebben juist weer een abstract design. Kunstenaar Leo heeft op een serie van vier elektriciteitshuisjes de stadskaart van Segbroek geschilderd.

Moraal van dit verhaal: eigenlijk kan elk type ondergrond als canvas dienen voor street art. Mooi om te zien dat Den Haag de kunstvorm gebruikt om een buurt op te vrolijken en vandalisme tegen te gaan. Een aantal werken zijn ook gemaakt met hulp van de bewoners. Hopelijk volgen meer van dit soort projecten in Nederland.

Stroomhuisjes street art Den Haag
Stroomhuisjes street art Den Haag
Stroomhuisjes street art Den Haag

Naast kleurrijke stroomhuisjes kwam ik ook zo nu en dan een mooie muurschildering tegen. Fijn voor de afwisseling. 

Wat is de meest bijzondere vorm van street art die jij ooit hebt gezien?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.