Het beste van China in vier weken zien, het is eigenlijk een onmogelijke missie. Om het land echt goed te leren kennen, kun je er zeker twee tot drie maanden doorbrengen. Vier weken is net genoeg om een idee te krijgen van de veelzijdigheid van het land. Rijstterrassen, metropolen, karstbergen, woestijnen, tempels in alle soorten en maten: dit land biedt zo ontzettend veel! Ik ga ongetwijfeld nog een keer terug, want ik ben fan. In dit artikel laat ik mijn China reisroute van vier weken zien en ik geef je handige tips!
China reisroute 4 weken
Dag 1 – 5: Shanghai & Suzhou
We begonnen onze reis in Shanghai. Vanaf de Pudong-luchthaven scheurden we met de Maglev-trein (maximale snelheid = 430 km/u, 8 minuten ritje) naar de stad op weg naar ons super kleine appartementje bij Jiangsu Road. Van tevoren had onze host een mooie routebeschrijving gestuurd. Helaas ging het al fout bij het kiezen van de metro-uitgang. Welkom in China waar metrostations uitgangen A tot en met N hebben. Gelukkig was onze host zo aardig om ons op te halen. We vulden onze dagen in Shanghai met een fietstocht, de toeristische trekpleisters afstrepen, street art in het district M50 en een dagtrip naar het waterstadje Suzhou. Het was opvallend druk in Shanghai, want de Chinezen vierden ‘Victory Day’ waarbij ze stilstaan bij de overwinning op Japan in de Tweede Wereldoorlog. Feestdagen zijn altijd een drukke reisperiode in China en Shanghai was daarop geen uitzondering.
Hoteltips: Campanile Shanghai Bund Hotel of YaTi by Artyzen Hongqiao Shanghai.
Dag 6 – 9: Beijing & Huanghuacheng
Met de hogesnelheidstrein zoefden we in 5 uur van metropool naar metropool: van Shanghai naar Beijing. Meteen viel op dat Beijing een andere stad was. Shanghai is duidelijk een zakelijke stad, Beijing heeft meer karakter en geschiedenis. In Beijing gingen we mee met een walking tour door de hutongs, maakten we weer een leuke fietstocht en beklommen we de Muur. We kozen voor het minder toeristische Huanghuacheng (het enige deel van de Muur dat langs een meer ligt) en genoten van de rust en de verre uitzichten. Ook faalde ik hopeloos in mijn missie om Art Zone 798 te vinden. Lukte het in Shanghai nog wel om street art te vinden, in Beijing ging het helemaal mis. Zo heb ik iets om te bewaren voor de volgende keer!
Hoteltip: Yue Xuan Courtyard Garden Hostel.
Dag 10 – 12: Xi’an
Weer stapten we de trein in voor de volgende stop: de nachttrein richting Xi’an. Wellicht zegt de naam je nog niet zoveel, maar wel als ik het Terracottaleger noem. Mijn bezoek aan deze wereldberoemde opgravingen viel samen met mijn verjaardag, dus dat was dubbel zoveel pret. Hoewel ik het zeker geweldig vond om het Terracottaleger van dichtbij te zien, was ik vooral onder de indruk van twee andere hoogtepunten in de stad. Zo vond ik het supergaaf om over de oude stadsmuren van Xi’an te fietsen. Hoog boven de stad kun je hier uren trappen over de ruim veertien kilometer lange rij tegels. Ook vond ik de bruisende Beiyuanmen Quarter vlakbij de Klokkentoren een dikke aanrader. De wortels van de Moslimgemeenschap hier lopen terug naar de oude Zijderoute. Xi’an was toen het oostelijke eindpunt van deze handelsroute. Tegenwoordig kun je hier op een late middag prima terecht voor street food.
Hoteltip: Campanile Xi’an Bell Tower.
Dag 13 – 15: Xiahe
Deze stad lijkt qua naam op Xi’an, maar biedt een compleet andere beleving van China. Xiahe is een bergstad waar je veel Tibetaanse en Oeigoerse invloeden ziet. De bevolking van de stad is een mix van herders, monniken van de Tibetaanse Gelukpa orde en Hui-moslims. Ik vond Xiahe werkelijk fantastisch. Het was een compleet ander beeld van China dan ik hiervoor had gezien in de metropolen. Zelfs het geld was anders! We kregen hier biljetten die we nergens anders in China konden uitgeven. In Xiahe bezochten we het grootste Tibetaanse klooster buiten Tibet, zagen we de traditionele kora en reden we van tempel naar tempel dwars door de heuvelachtige graslanden.
Hoteltip: Overseas Tibetan Hotel.
Dag 16 – 18: Chengdu
Van Tibetaanse kloosters en graslanden gingen we weer terug naar de bewoonde wereld. Dit keer pakten we geen trein, maar het vliegtuig. Een treinritje naar Chengdu (vanaf Lanzhou, op 5 uur afstand van Xiahe) zou namelijk een dikke 20 uur duren en daar hadden we geen zin in. Het vliegtuig was de beste keuze. Het viel op dat Chengdu een groene en relaxte stad is. In het centrum vind je de creatieve steegjes van Kuan Zhai Xiang Zi, een leuk gebied waar je prima terecht kan voor street food, resturants en street art. Ook is Chengdu de ideale uitvalbasis voor dagtrips. Wij bezochten het onderzoekscentrum voor de reuzenpanda en de grote Leshan boeddha, beide een aanrader!
Hoteltips: Buddha Zen Hotel of Poshpacker Tea Hostel.
Dag 19 – 20: Yangshuo
Change of scenery: we trokken naar de bergen. Rondom Yangshuo vind je namelijk een mythisch karstlandschap en dat was een plek die hoog op mijn lijstje stond. We voeren per vlot langs de karstbergen, fietsten ons een slag in de rondte door de rijstvelden en beklommen Moon Hill met een temperatuur van 35 graden. Het weer was ontzettend veranderlijk: de ene dag smolten we nog weg in de volle zon, de volgende dag regende het onophoudelijk. En wat kun je het beste doen op een regenachtige dag? Precies, een kookcursus volgen. Bij de lokale kookschool in Yangshuo leerden we beerfish en een auberginegerecht maken.
Hoteltips: Snow Lion Riverside Resort of Yangshuo River View Hotel.
Dag 21 – 23: Ping’an
Op een luttele 50 kilometer van Yangshuo ligt het tweede hoogtepunt van de provincie Guangxi: Ping’an. Thuishaven van de befaamde Longji rijstterassen, ook wel bekend als de Dragon’s Backbone. Ons hotel lag op één van de heuvels van deze rijstterrassen waardoor we iedere ochtend wakker werden met een ontzettend groen uitzicht. We maakten een fotogenieke wandeling met een gids door de mistige rijstvelden, van de ‘Zeven sterren rond de maan’ naar de ‘Duizend lagen’-terrassen en het Dazhai dorp. Onderweg kwamen we, op een paar vrouwen van de Yao-minderheid na, niemand tegen. Alles voor onszelf! Hand op mijn hart de mooiste hike die ik ooit heb gemaakt.
Hoteltips: Longji Holiday Hotel of Terrace Villa.
Dag 23 – 26: Hong Kong & Lantau eiland
We sloten onze reis af zoals we die begonnen: in een metropool. Dit keer was het Hong Kong. We konden hier voor het eerst sinds weken weer makkelijk uit de voeten met Engels. Fijn! Onze dagen in Hong Kong brachten we door met de bekende hoogtepunten. We klommen met het rode trammetje omhoog naar Viktoria Peak, voeren met de Star Ferry van de ene naar de andere kant, maakten een hike over de Drakenrug en stapten de kabelbaan in op weg naar Lantau eiland. Ook sloten we aan bij een food tour voor het proeven van snacks uit de districten Central en Sheung Wan. Tijdens deze tour kwam ik ook nog eens street art tegen. Wat is Hong Kong toch leuk!
Hoteltips: Travelodge Central of OZO Wesley.
Praktische tips voor reizen door China
Boeken van treintickets
Eén van de beste manieren om China te ontdekken is per trein. Ik raad je aan de treinkaartjes ruim van tevoren te kopen, zeker in drukke vakantieperiodes. Verschillende websites bieden hiervoor een service aan. Ik heb goede ervaringen met treinkaartjeschina.nl en Trip.com. Let op: je moet e-tickets altijd op het station inwisselen voor een papieren ticket. Je kunt de e-ticket pickup info op je telefoon laten zien en zorg dat je je paspoort paraat hebt, want ze zullen erom vragen.
Vermijd de Gouden Week (en andere feestdagen)
In de eerste week van oktober vieren de Chinezen de stichting van de Volksrepubliek China (opgericht in oktober 1949) en vrijwel iedereen is vrij. Dit heet ook wel de Nationale Gouden Week. Traditiegetrouw gaan de Chinezen in deze week massaal rondreizen in eigen land en daarom is het ontzettend druk in de trein, metro en steden. Veel treintrajecten zullen uitverkocht zijn en de hotelprijzen liggen hoger. Let hierop! Zo zorgden wij ervoor dat we vóór 1 oktober het land uit waren.
Wen aan de drukte
Verwacht geen idyllische rustige plekjes te ontdekken in China. Bijna alles is al ontdekt en wordt ook massaal bezocht door de Chinese toerist. Zo vaar je gerust met vijftien andere vlotten over de Yulong rivier bij Yangshuo en sta je met 200 man naar de Grote Boeddha van Leshan te turen. Je bent nooit alleen en je komt overal Chinese tourgroepen tegen met hoedjes, paraplu’s, gids op speaker en selfiesticks. Het enige advies wat ik je kan geven: probeer eraan te wennen.
Bijna niemand spreekt Engels
Persoonlijk vind ik dit nooit een dealbreaker. Ik houd van een uitdaging en met een beetje goede wil kom je er wel, maar bereid je wel goed voor. Zo hadden wij van tevoren de Google Translate app met de Chinese taal gedownload. Hele gesprekken voeren zal niet lukken met deze app, maar je kunt wel duidelijk maken waar je heen wil en wat je nodig hebt. Zo konden wij in de trein van Xi’an naar Lanzhou om schone(re) lakens vragen. Ook handig: schrijf de geboekte hotels met adressen in het Chinees op een papiertje. Zo heb je het altijd paraat in de taxi of op het station.
Maak gebruik van het openbaar vervoer
De Chinese steden zijn gigantisch, verkijk je daar niet op. Ga dus niet vrolijk ergens heen lopen, maar maak handig gebruik van het openbaar vervoer. Wees lief voor je voeten! Mijn favoriet was de metro: goedkoop, makkelijk te begrijpen en snel. Hierdoor konden we makkelijk tientallen kilometer overslaan en direct naar de plek gaan waar we heen wilden.
Download in Nederland een VPN app
In China heb je door de ‘Great Firewall of China’ beperkte toegang tot social media en bepaalde internetpagina’s, maar met een VPN-app kun je dit omzeilen. Download deze app in Nederland op je telefoon en eenmaal in China verbind je via deze app met een server in een ander land en je bent weer online! Tip: download meerdere VPN apps op je telefoon, zo kun je makkelijk schakelen als één VPN app niet wil werken. Helaas was tijdens mijn reis de internetsnelheid in China niet bijster snel, dus vaak moest ik alsnog lang wachten voordat ik iets kon uploaden of zoeken.
Jij bent enorm interessant
Als westerlingen zijn we supersterren in China. Met onze blonde of bruine haren en lichte huid krijgen we enorm veel aandacht en worden we vaak gevraagd (of ongevraagd) op de foto gezet. Zo werd er bijvoorbeeld stiekem een foto van me gemaakt in de metro en in de Verboden Stad ging een vrouw plots naast mijn vriend staan terwijl haar man een foto nam. Mijn tip: doe gewoon mee! Ga op de foto en misschien levert het je wel een mooi praatje op.
Omgaan met de Chinese gewoontes
Spugen, gorgelen, plassende kinderen op straat: het is in het begin even wennen, maar op een gegeven moment let je er niet meer op. Althans in mijn geval. Het hoort bij China en je kunt er verschrikkelijk over opwinden, of je kunt het accepteren. Dat laatste deed ik. Laat je reis er niet door verpesten.
En dat was mijn China reisroute van vier weken, plus een boel praktische tips. Welke plekken zou jij in China willen bezoeken?
Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.
2 Comments
Je verhaal geeft een mooi beeld van reizen door China, gevolgd door interessante tips. Ik ben benieuwd hoe het was om een visum voor China te krijgen. Moet je daarvoor al bij aanvraag je hele reisroute met overnachtingen kunnen geven?
Hoi Lianne! Ik had geen problemen bij het aanvragen van een visum voor China. Inderdaad, je moet op het visumformulier een reisschema invullen, inclusief de adressen waar je verblijft (de hotels). Ook moet je de reserveringsbevestigingen van deze hotels bij het formulier voegen. Het is niet verplicht om uiteindelijk ook voor deze hotels te kiezen. Je kunt ze ook na het krijgen van het visum annuleren en zo vrijheid houden. Succes met het plannen van een reis naar China!