Mijn reisjaar 2017 in een paar steekwoorden: nieuwe ontdekkingen, grote reizen en een flinke dosis street art. Ik bezocht dit jaar vijf nieuwe landen (India, Sri Lanka, Bosnië en Herzegovina, Kroatië en Montenegro), maar ik maakte ook tijd voor oude bekenden. In maart reisde ik voor de tweede keer door Rusland en ik gaf de Duitse stad Keulen een herkansing. Azië en Europa bleven de grote favorieten, maar in 2018 ga ik hier verandering in brengen. Net zoals vorig jaar zocht ik ook dit jaar de uitersten op in mijn bestemmingen. Van +35 in Sri Lanka naar -15 in Rusland. Ik stond dit jaar op het strand, in een woestijn en in de sneeuw. Ook heb ik een poging gewaagd meer van ons eigen landje te zien door een aantal dagtrips te maken. Oftewel, 2017 was een prima jaar. Laten we starten met de terugblik en ik vertel je meer over mijn plannen voor 2018.

Januari & februari – kleurrijke rondreis door India & Sri Lanka

Ik begon 2017 meteen goed. Ik word niet bepaald vrolijk van de winter in Nederland en daarom besloot ik de zon op te zoeken. We boekten een ticket naar India en reisden in iets meer dan twee weken van woestijnprovincie Rajasthan naar Agra, Varanasi en Mumbai. Wat vond ik nu het leukste aan India: het eten! Ik genoot werkelijk iedere dag van het overheerlijke eten. We combineerden India met Sri Lanka, omdat dit ons een mooie groene tegenhanger leek. En dat was het zeker. India is fascinerend en chaotisch, Sri Lanka is vredig en groen. Het was de perfecte combinatie. Absolute hoogtepunten van deze reis waren de blauwe stad Jodhpur, zonsopgang bij de Taj Mahal, intrigerend Mumbai en het groene bergdorpje Ella.

India Sri Lanka

Maart – op conferentie in winters Rusland

Net drie weken thuis uit Sri Lanka en er stond alweer een nieuwe grote reis op de planning. Voor mijn vrijwilligerswerk mocht ik aansluiten bij een internationale conferentie in Nizjni Novgorod. Dit was de tweede keer dat ik hiervoor was gevraagd. Vorig jaar vond de conferentie plaats in Tallinn en dit jaar was Rusland aan de beurt. Als oud-student Oost-Europese Studies vond ik dit natuurlijk fantastisch en dus stapte ik met een grote glimlach het vliegtuig in. Na een aantal drukke conferentiedagen heb ik mij nog een week vermaakt in Nizjni Novgorod en Kazan. Beide steden hebben een fascinerend geschiedenis. Nizjni Novgorod was de afgesloten Sovjetstad waar jarenlang geen enkele buitenlander een stap naar binnen mocht zetten, Kazan is de excentrieke hoofdstad van de autonome republiek Tatarstan. Ik heb genoten van deze steden, alleen zou het graag nog een keer willen zien in de zomer. De barre Russische winter zorgde ervoor dat de stoepen óf bedolven waren onder sneeuw óf spekglad waren. Ik ben hierdoor een aantal keer flink onderuitgegaan.

Rusland Kazan Novgorod

Juli – Hallo Balkan: Bosnië & Herzegovina, Kroatië en Montenegro

Na de reislustige eerste maanden van 2017 vond ik het heerlijk om even thuis te blijven. Bij mijn werkgever was ik net met een nieuwe functie gestart, dus ik wilde mij daarop richten. De zomer vond ik een mooi moment voor een nieuwe reis. We wilden graag een Europese regio ontdekken waar we nog niets van gezien hadden: de Balkan. Het plan was te starten in Bosnië-Herzegovina, vervolgens langzaam naar de kust te reizen via Kroatië en te eindigen in de Baai van Kotor in Montenegro. Wat op papier al goed klonk, bleek in de praktijk nog veel mooier. De reis was de ideale combinatie van de rauwe Bosnische geschiedenis, het picture-perfect Dubrovnik en het mooie fjordenlandschap van Montenegro. Er staan al een aantal artikelen online over Bosnië-Herzegovina, maar er volgt in 2018 nog veel meer.

Balkan reis

Zomerse dagtrips: Goes, Rotterdam, Alkmaar en Den Haag

De zomer van 2017 stond niet alleen in het teken van de Balkan, ik wilde ook meer van mijn eigen land zien. Op het vlak van street art gingen een aantal langgekoesterde wensen in vervulling. Zo ging ik een dagje op en neer naar het Zeeuwse Goes om street art te spotten. Dit is niet echt de eerste stad waar je aan denkt bij street art, maar toch vind je hier verrassend veel mooie murals. Ook ging ik een dagje naar havenstad Rotterdam om de zeven kilometer lange Rotterdamse Street Art Route (RSAR) te lopen. Deze route brengt je via een handige app langs 28 muurschilderingen. De hekkensluiter was Den Haag waar ik een bijzondere route liep langs kleurrijke elektriciteitshuisjes in stadsdeel Segbroek. In 2018 zal ik hier zeker meer over schrijven.

Als tegenhanger voor de grote dosis street art bezocht ik het historische Alkmaar. Ik slenterde op een zomerse middag rond door de stad en ontdekte de verborgen binnentuinen, de grachten en de historische pandjes. Een prima stad om een middagje door te brengen.

Dagtrips Nederland

September – herkansing voor Keulen

Na vertraging op te hebben gelopen tijdens een treinreis in 2016 hadden mijn vriend ik kortingskaarten ontvangen voor nieuwe NS International kaartjes. We maakten hier goed gebruik van door een dagje met de trein naar Keulen te gaan. Een stad die ik al eerder had bezocht voor de kerstmarkt, maar eigenlijk geen indruk op me had gemaakt. Tijd voor een herkansing! Dit keer was het wel een succes, en dat kwam omdat we de historische Altstadt combineerden met de hippe wijk Ehrenfeld. Een ideale combinatie!

Keulen dagtrip

Oktober – familieweekend in Mechelen

In oktober stond een familieweekend op de planning met mijn schoonfamilie. Drie jaar geleden kozen we voor Barcelona, dit jaar besloten we het dichterbij te houden. De keuze viel op Mechelen, één van de weinige Belgische steden die ik nog niet gezien had. Het weekend stond in het teken van gezellig eten, terrasjes pakken en proosten met stadsbier Maneblusser. Om toch nog een actieve draai aan de stedentrip te geven, beklommen we de Sint-Romboutstoren. Een echt kuitenbijtertje, maar aan de top word je wel beloond met een prachtig 360 graden uitzicht over de historische binnenstad.

Mechelen

Wat biedt 2018?

De eerste plannen voor 2018 zijn alweer gemaakt. Ik wil wederom de Hollandse winter ontsnappen en de zon opzoeken. Na jarenlang voor Azië te kiezen, hebben mijn vriend en ik besloten Zuid-Amerika een kans te geven. In februari zullen we drie weken door Colombia gaan reizen. Dit gaan we combineren met een lang weekend in Miami, omdat dit een handige vliegroute bleek te zijn. En geef toe: Miami is volgens mij best wel gaaf. Het wordt een totaal andere reis dan ik gewend ben, maar ik heb er enorm veel zin in. Daarnaast ga ik in mei een lang weekend naar Porto en staat de maand januari waarschijnlijk in het teken van een twee werkreizen. Voor mijn nieuwe werkgever ga ik een aantal projectpartners bezoeken in Albanië, Kosovo en Macedonië. Net zoals dit jaar staan de eerste paar maanden weer lekker vol. Dat belooft veel goeds!

Heb jij al reisplannen voor 2018? Hoe zag jouw reisjaar 2017 eruit?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Wat een bijzonder reisjaar! Noord-India lijkt me zo geweldig 🙂 Ik ga je posts over de Balkan goed lezen, want ik ben van plan om daar in 2018 een soloreisje naartoe te maken. Een prachtig en reislustig 2018 gewenst!

    • Esther Reply

      Rajasthan is een fotografische regio, leuk om vast te leggen met je camera. Ook echt iets voor jou! 😉 Wat leuk om te lezen dat je overweegt om naar de Balkan toe te gaan. Ik vond het fantastisch daar: relaxt en puur. Ik ben benieuwd welke Balkanlanden je op het oog hebt. Een heel fijn 2018 gewenst!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.