Twee continenten, negen landen, zeventien steden en ruim 8.000 foto’s. Dat is de score voor 2015. Ik heb zeker niet stilgezeten. Het was een bijzonder, spannend, verrassend en bovenal leuk jaar. Het jaar waarin ik allerlei nieuwe dingen probeerde. Zo maakte ik een soloreis door Oekraïne en ging ik tot twee keer toe hiken. Het jaar waarin ik één van de wereldwonderen zag, poepluiers opraapte en naar kabouters zocht. Het was het jaar waarin ik me een popster voelde, panda’s zag en de grootste zittende boeddha ter wereld bezocht. En het was het jaar waarin Go Live Go Travel groeide. Het aantal lezers, reacties, retweets en vind-ik-leuks neemt toe en dat is tof om te zien. Bedankt lieve lezers en volgers! You rock! Laten we in 2016 samen verder reizen. Nieuwe bestemmingen ontdekken, mooie steden verkennen en verder onderdompelen in eeuwenoude culturen. Zullen we dat afspreken? Maar voor nu gaan we eerst even terugblikken op dit jaar, want waar ben ik in 2015 nou allemaal geweest? Je leest het in dit artikel!

jaaroverzicht go live go travel

Januari – Londen

Het begin van het jaar starten we in één van de leukste steden van Europa: Londen. Een stad die ik in mijn tienerjaren al eens begroette, maar nog niet echt had kunnen ontdekken. Daarvoor was nu de kans. Achteraf hadden we wellicht een beter moment kunnen uitkiezen, want Londen in januari is guur. Maar we lieten ons niet kennen en liepen straat in straat uit op zoek naar de leukste marktjes en streetart. Een perfecte start van het jaar!

Leukste activiteit in Londen: foodmarkten
Meest verrassende stukje Londen: BAPS Shri Swaminarayan Mandi

Londen engeland

April – Polen

Februari en maart bleven rustig, maar in april begonnen de reiskriebels weer. Een week treinreizen door Polen stond op de planning. Een langgekoesterde wens van mij waarvan het even duurde voordat ik mijn vriend zover kreeg. Polen stond nou niet echt op zijn verlanglijstje. Maar na wat avondjes afbeeldingen googelen was hij dan toch zover. En gelukkig kreeg hij geen spijt, want wat zijn die Poolse steden toch mooi! Rijen pastelgetinte huisjes, allerlei knusse cafés en straatjes vol schots en scheve klinkers. Het was een genot om hier doorheen te dwalen. En laten we de muren vol streetart niet vergeten! Polen barst van de streetart. Ik heb mijn ogen uitgekeken en ik overweeg nu al in 2016 terug te gaan om nog meer van dit land te ontdekken. En mijn vriend, die is nu ook om.

Leukste activiteit in Polen: lieflijke huisjes kijken
Meest verrassende stukje Polen: kabouters als stadsgids in Wroclaw

Poznan Polen

Mei – Lissabon

Hoe leuk Polen ook was, het was er ook ontzettend koud. De lente was daar nog niet echt aangebroken. Sterker nog, het heeft zelfs twee keer gesneeuwd. En in Nederland was het ook niet veel beter. We wilden zon. Punt. En daar moesten we zelf maar voor zorgen. Met het Pinksterweekend trakteerden we ons op een weekend Lissabon. Daar moest het wel warm zijn. En met een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 25 graden stelde Lissabon ons niet teleur. Wat een leuke stad is dit! Vol sfeer, kleur en leven. Favoriet was de wijk Alfama met haar kronkelstraatjes, vrolijke slingers en lieflijke balkonnetjes.

Leukste activiteit in Lissabon: door Alfama dwalen
Meest verrassende stukje Lissabon: streetart speuren

lissabon portugal

Juni – Antwerpen

Zomers zijn de perfecte momenten voor dagtripjes. Ik hoef dan niet ver weg te gaan, want ook dichtbij schijnt de zon. Het liefst ga ik dan naar België, hét buitenland om de hoek. Hier vind je zoveel leuke steden vol gezelligheid, frieten en chocola. Een goudmijn voor een zoetekauw zoals ik. We kozen deze zomer voor Antwerpen, een stad waar we met de trein ontelbaar vaak voorbij zijn geraasd, maar nog nooit zijn uitgestapt. Daar was het nu de hoogste tijd voor. We genoten van de zon, de geveltjes, de bordjes met stoemp en de zoete biertjes.

Leukste activiteit in Antwerpen: het MAS beklimmen, en natuurlijk naar de frietkot en biertjes proeven
Meest verrassende stukje Antwerpen: Kopstraatje

belgie antwerpen

Augustus – Oekraïne

Ik noemde het al in de intro. Dit jaar maakte ik mijn eerste soloreis. Ten eerste omdat ik benieuwd was of ik dat kon, en ten tweede omdat ik graag vrijwilligerswerk wilde doen. Als je het nog kan herinneren, het was ook één van mijn reisdoelen voor 2015. Een exact land had ik toen niet voor ogen, wel moest de bestemming in Oost-Europa liggen. Toen ik een project in Oekraïne voorbij zag komen was ik om. Dit is zo’n bijzonder land, zeker in deze tijd, en dat wilde ik met mijn eigen ogen zien. Dus zei ik in augustus huis en vriend gedag en vertrok voor tweeënhalve week naar Lviv om een stadspark op te knappen. Een taak mét resultaat kan je wel zeggen, want die geschilderde bankjes vielen ook de locals op. Het was een intensieve en waardevolle tijd waarin ik niet alleen veel nieuwe mensen heb leren kennen, maar ook meer over mezelf heb geleerd.

Leukste activiteit in Oekraïne: kvas drinken, chocolade eten en salsa dansen
Meest verrassende stukje Oekraïne: het sprookjesfort van Kamjanets-Podilsky

lviv oekraine

September – China, Hong Kong & Kuala Lumpur

Nog maar net thuis van Oekraïne en de volgende trip stond alweer voor de deur. Samen met mijn vriend ging ik vier weken door China rondreizen. Een trip die we zorgvuldig hadden uitgestippeld. Vier weken is namelijk niet zo heel lang en wij wilden véél zien. Het was keuzes maken. De uiteindelijke route is er één waarmee we nog steeds dik tevreden zijn. Het bood een perfecte combinatie van stad, platteland en verbluffend mooie landschappen. En als kers op de taart brachten we ook nog een aantal dagen in Hong Kong en Kuala Lumpur door. En met name Hong Kong viel in de smaak. In ene sprak iedereen weer een woordje Engels, en dat is toch een lichte verademing na drie weken China. Toch moet ik toegeven dat ik China een beetje in mijn hart heb gesloten. Wat zal ik zeggen, ik houd van on(be)grijpbare culturen.

Leukste activiteit in China: de Chinese Muur beklimmen, door de hutongs lopen, dumplings eten, Terracotta leger, varen langs de bergen van Yangshuo, moet ik nog verdergaan?
Meest verrassende stukje China: het Tibetaanse dorpje Xiahe, een klein paradijsje in het drukke China

Beijing china

Hong kong china

November – Maastricht & Leuven

Terug in Nederland zat mijn hoofd propvol met China-verhalen. Inmiddels staan er al wat artikelen online, maar er komt nog veel meer aan. Ik had dan ook niet het plan om dit najaar nog weg te gaan, want ik had genoeg te schrijven. Dat was totdat ik een artikel las over streetart in Heerlen. En je weet het, ik ben fan van streetart en dus moest ik dit meteen in levenden lijve zien. Helaas was vriendlief nog niet zo makkelijk over te halen, totdat ik een combi met Maastricht voorstelde. En dat beviel hem wel. Eind november stapten we op de trein naar zuid-Limburg om beide steden te bezoeken. Heerlen voor de streetart en Maastricht voor de kerstmarkt. Een perfecte combinatie die ik iedereen kan aanraden!

Leukste activiteit in Maastricht &  Heerlen: boekhandel Dominicanen, taartjes eten en zoete biertjes drinken
Meest verrassende stukje zuid-Limburg: gave streetart in Heerlen

maastricht nederland

Nieuw reisplan: Oud & Nieuw in Berlijn!

En dan is het nog niet klaar met de pret, want er komt nog één bestemming aan. En het is één van de hipste bestemmingen van Europa: Berlijn! Op de allerlaatste dag van 2015 pakken we de trein naar het oosten om een lang weekend in deze te gekke stad door te brengen. Aan de ene kant om de Oud en Nieuw gekte in Nederland te ontvluchten, aan de andere kant om deze geroemde alternatieve hoofdstad van Europa te ontdekken. Streetart, verlaten fabrieken, foodtrucks, hippe caféetjes, ik heb er zin in! Mocht jij nog tips voor mij hebben, dan hoor ik het graag!

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een reislustig 2016! Proost op dromen waarmaken en genieten van het leven!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

 1. Wat een bijzonder reisjaar, hopelijk wordt 2016 net zo mooi! En geniet enorm van Berlijn, wat een goed idee om daar Oud&Nieuw te gaan vieren 🙂

  • Esther Reply

   Dankje Karlijn! Oud en Nieuw in Berlijn was te gek!

 2. Jeetje, wat heb je ontzettend veeeeel leuks gezien & gedaan in 2015! Mooie reizen, geweldige ervaringen. Tof joh, een soloreis. Mooi project heb je aan gewerkt. Ik was vorig jaar in Wroclaw, en wil zeker meer zien van Polen. Tof land!

  • Esther Reply

   Bedankt voor je lieve reactie Marcella. Polen is ook echt een tof land! Ik zou zo weer terug gaan.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.