Kerst zit erop en we gaan de laatste dagen van 2016 in. Tijd om terug te blikken op de gemaakte reizen van dit jaar. Voor mijn gevoel was het een rustig jaar op reisgebied, maar als ik naar de cijfers kijk ben ik er nog heel wat op uit getrokken. Ik ging in 2016 zeven keer op reis waarbij ik drie nieuwe landen aandeed: Estland, Hongarije en Oezbekistan. Ik ging dit jaar vooral op stedentrip en maakte één langere reis. Daardoor voelt dit jaar misschien als ‘rustig’. Toch was 2016 een jaar van uitersten: ik reisde van -11 graden in Berlijn naar 40+ in Oezbekistan en ik stond dit jaar zowel in de sneeuw als in de woestijn. Dat was voor het eerst! Oftewel, ik heb een vrij divers jaar achter de rug. Laten we starten met terugblikken en ik zal je ook gelijk een inkijkje geven wat 2017 voor mij in petto heeft.

Januari – nieuwjaarsweekend in Berlijn

Ik trapte dit jaar meteen reislustig af met een lang weekend in Berlijn. We ontbeten als koningen bij café Ungeheuer – letterlijk vertaald: het gedrocht. Nou, dat was het zeker niet! – , we dronken bier en eggnog op Potsdamer Platz en gingen mee met een street art tour door het hippe Kreuzberg en Friedrichshain. Ja, Berlijn is zeker leuk, ook al denk ik dat deze stad nog veel leuker is in de zomer. Want wat is januari in Berlijn toch koud! Lang leve koffie, hot chocolate, glühwein en andere warme dranken.

Nieuwjaarsweekend Berlijn

Maart – winters Tallinn ontdekken

Voor mijn vrijwilligerswerk kreeg ik de kans een internationale conferentie bij te wonen in Tallinn. Super leuk, want de Baltische staten stonden al een tijdje op mijn lijstje. En ook al betekent een bezoek in maart aan Estland nog steeds bittere kou, Tallinn zelf maakte een hoop goed. Oprecht, de verrassing van dit jaar! De Estse hoofdstad is een poppenstadje bij uitstek en het kleine laagje sneeuw dat over het prachtige Unesco stadscentrum lag maakte het allemaal nog net iets magischer. Een mooi contrast hierop was mijn bezoek aan de verlate Patarei sovjetgevangenis. In mijn eentje dwaalde ik door dit complex van cel naar cel. Ontzettend eng en gaaf tegelijkertijd!

Tallinn Estland

Juni –  langs de Zijderoute: Oezbekistan

Met de zomer in aantocht kwam ook één van mijn langgekoesterde dromen uit: ik ging de Zijderoute ontdekken! Oké, iets te enthousiast. Herstel: ik ging een stukje van deze historische route ontdekken. Ik maakte een reis van 10 dagen door Oezbekistan en reisde van west naar oost. Ik genoot van de oude steden Buchara, Samarkand en Khiva, dronk liters zwarte thee en snoepte van de mierzoete noga. Ik kon niet genoeg krijgen van de mooie blauwe koepels en van de Oezbeekse vrouwen met die mooie ‘gouden glimlach’. Wat een fotogeniek en bijzonder land is Oezbekistan!

Oezbekistan zijderoute

Juli – die zomer toen ik twee keer naar Gent ging

Aan het begin van het jaar had ik de stille hoop in september weer op een verre reis te gaan, maar helaas bleek dit niet haalbaar. In plaats daarvan besloten we aantal stedentrips te maken naar plekken die al een tijd op ons lijstje stonden. First up: Gent. Ieder jaar proberen we een dagje naar België te gaan en Gent hadden we nog niet eerder bezocht. Nou, dat hebben we geweten. Want deze zomer heb ik Gent wel twee keer gezien. Verschillende dingen gooiden roet in het eten: wisselstoring, urenlange vertragingen en een annulering van het appartement. Dit deed ons besluiten na een veel te korte dagtrip meteen een weekend te boeken. Maar nu kan ik wel oprecht zeggen dat ik Gent goed heb leren kennen. Mijn oordeel: een toffe stad!

Gent Belgie

September – verjaardagsweekend in Gdansk

Begin september was het tijd om iets verder de grens over te gaan. Op naar Polen! Mijn tweede bezoek aan dit land, en het zal zeker niet de laatste zijn. Wat is Polen toch leuk! In een zonovergoten Gdansk proostte ik op mijn verjaardag met Poolse biertjes, wijntjes en speciaalkoffie. Eén van de reden waarom ik zo graag naar Gdansk wilde, was street art! In Polen vind je veel street art en Gdansk heeft één van de grootste open air street art wijken van Polen. Zo leuk! Ik ben nu alweer aan het nadenken over een derde bezoek aan Polen in 2017. Zal het Warschau zijn of het onbekende Lodz of Lublin?

Gdansk weekend Polen

Oktober – herfstweekend Boedapest

De zomer van de stedentrips ging nog even door met nog een Oost-Europese stad die al erg lang op mijn wensenlijstje stond: het Hongaarse Boedapest. Deze stad is rauw en klassiek, kleurrijk en straks wit marmer, heuvelachtig en vlak: deze stad biedt zoveel facetten! Mijn favoriete plek van de stad was wel de voormalig Joodse wijk met street art en de toffe ruïnecafés. Ik kan zeker nog een keer terugkomen en een compleet nieuw weekend vullen. Ja, Boedapest is een aanrader, ook al blijf ik toch fan van de kleine(re) Oost-Europese steden (Gdansk, Lviv of Poznan).

Boedapest weekend

November – weg in eigen land: Gelderse Streken

In november was het tijd voor mijn eerste persreis ooit als blogger. Een prestatie waar ik toch best trots op ben! Op uitnodiging van de Gelderse Streken ging ik op ontdekking in de provincie Gelderland. Ik heb eigenlijk nog vrij weinig van Nederland gezien en dat vind ik zonde. Nederland biedt zoveel mooie plekken, en de Gelderse Streken is hier zeker één van. Ik reisde van Otterlo naar Groesbeek en Nijmegen en vervolgens via Culemborg weer terug. Ik zag hoe veelzijdig ons Gelderland eigenlijk is: van de prachtige natuur op de Veluwe en de oorlogsgeschiedenis in de heuvels van Groesbeek tot de hipster hotspots de Honigfabriek en de Gelderlandfabriek. Er is iets te doen voor iedereen!

gelderse streken

Wat biedt 2017?

Net zoals dit jaar trappen we 2017 weer reislustig af! Samen met mijn vriend maak ik een lange reis door Noord-India en Sri Lanka, een bestemming waar ik al trek van krijg als ik alleen al aan denk. We trekken van Delhi door Rajasthan naar Varanasi, brengen een paar dagen in Mumbai door om vervolgens af te sluiten op de stranden van Sri Lanka. En nog maar net terug van deze zonnige reis vlieg ik kort daarop naar Rusland voor een werkconferentie. Van 30+ naar -10 graden: het zal aanpassen worden! Voor de rest ligt het jaar nog volledig open. Uiteraard hoop ik een aantal nieuwe Oost-Europese bestemmingen te bezoeken en misschien besluit ik eindelijk naar Zuid-Amerika te gaan in plaats van Azië. Ik hoor goede verhalen over Colombia. Ik heb in ieder geval genoeg ideeën!

Vertel! Hoe was jouw reisjaar?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Wat een te gekke bestemmingen om het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen! Mooie steden bezocht je. Gdansk vond ik heerlijk! En op Oezbekistan kan ik alleen maar jaloers zijn 😉 Ik wil! Een hele fijne jaarwisseling gewenst!

  • Esther Reply

   Hoi Kirsten! Gdansk is inderdaad één van mijn favorieten dit jaar, naast Tallinn. En jaa Oezbekistan, een magische bestemming! Dat ga ik nooit meer vergeten. Jij ook een fijne jaarwisseling gewenst in Australië!

 2. Wat heb je een fantastisch jaar achter de rug! Bijzonder zeg, Oezbekistan. Prachtige foto’s allemaal! Je plannen voor 2017 zien er nu al te gek uit 🙂 Ik wens je een mooie jaarwisseling!

  • Esther Reply

   Hoi Narelle, ja, Oezbekistan was ook zeker een hoogtepuntje dit jaar 🙂 Jij ook een fijne jaarwisseling gewenst!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.