Yes, that’s right. Je leest het goed. Ik maak deze zomer niet één, maar twee indrukwekkende reizen. Een reis naar Oekraïne en een reis naar China. Twee totaal verschillende bestemmingen met ook ieder een eigen reisplan. Maar omdat de twee reizen zo dicht op elkaar zitten (er zit exact twee weken tussen) behandel ik ze vandaag in één artikel. Benieuwd naar wat ik allemaal daar ga doen, lees dan verder.

Vrijwilligerswerk in Oekraïne

Kun je je nog dat ene artikel aan het begin van dit jaar herinneren waarin ik schijf over mijn reisdoelen voor 2015? Nee, lees het dan even terug. Zoja, dan kun je je vast nog wel herinneren dat doel numero 4 iets te maken had met reizen en vrijwilligerswerk. Ik wist toen nog niet hoe, wat of wanneer, maar dát ik me in 2015 voor een goed doel wilde gaan inzetten wist ik zeker. En nu, een half jaar later, is het zover. Eind deze maand ga ik mee met een internationaal vrijwilligersproject van de organisatie SIW. En zoals je al hebt gezien, is mijn bestemming Oekraïne. Wees gerust, ik zit duizenden kilometers weg van het conflictgebied want mijn standplaats bevindt zich in het uiterste westen van het land: het eeuwenoude Lviv. Een stad die met zijn gehele centrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. En laat dat nu net zijn wat mij zo aantrok. Ik ben altijd al een ‘cultuursnuiver’ geweest en ik ben gek op geschiedenis en cultuurhistorie. Lviv lijkt me dan ook de perfecte uitvalbasis om me een aantal weken te vermaken. Maar wat ga ik nu echt doen in Lviv? Nou, ik ga een 130 jaar oud stadspark opknappen en opnieuw bij de Lvivianen in de spotlight zetten. Jarenlang was dit park een geliefd plekje onder de locals, maar de laatste paar jaar ontbrak het aan financiële middelen voor het onderhoud. En daarom is er nu een vrijwilligersproject voor opgezet. Samen met een internationale groep ga ik een stukje klussen en tuinieren, en een stukje promotie doen.

Ik heb er ontzettend veel zin in en ik ben razend benieuwd naar Oekraïne, het werk en de andere vrijwilligers. Natuurlijk realiseer ik me dat ik naar een land in oorlog ga. En ook al ligt Lviv ver van het fysieke geweld vandaan, het blijft een vreemde situatie om je te realiseren dat aan de andere kant van het land mensen sterven. Maar in m’n eentje kan ik daar niets aan veranderen. Wel kan ik mijn steentje bijdragen aan het behoud van het Oekraïens cultureel erfgoed en daarmee een waardevol stukje geschiedenis binnen Europa.

reisplannen

Vier weken rondreizen door China

Na Oekraïne ben ik twee weken terug in Nederland om vervolgens begin september weer het vliegtuig in te stappen richting China. Dit keer gelukkig wel met mijn vriend. Samen gaan we in vier weken tijd proberen zoveel mogelijk van dit immense land te zien. Een onmogelijke uitdaging, want China biedt gewoon te veel. Daar zijn we in het voortraject wel achter gekomen. We hadden grootste plannen en dachten zelfs nog een stukje van het Chinese deel van de Zijderoute erbij te pakken. Maar dat bleek wel erg ambitieus te zijn. En dus moesten we keuzes maken en daarbij een aantal prachtige regio’s (zoals Yunnan en zijn bergvolkeren) bewaren voor een volgende keer. Maar uiteindelijk blijft er genoeg moois over voor nu. Denk bijvoorbeeld aan de drie metropoolsteden, de thee- en pandastad Chengdu, het karstgebergte rond Guilin en Yangshuo en het bergdorpje Xiahe. Ik kan niet wachten om dit geweldig mooie land te ontdekken!

Tips zijn welkom!

Ben jij al eens in Oekraïne of China geweest en heb je een aantal handige tips voor mij, laat het me weten in de comments. Of mocht jij al eens vrijwilligerswerk in het buitenland hebben gedaan (bijvoorbeeld via SIW of een andere organisatie), dan hoor ik graag jouw ervaringen. Dit is nuttig voor mij, maar wellicht ook voor anderen! Daarnaast zit ik eraan te denken om in Oekraïne een wekelijks reisdagboekje op mijn blog te plaatsen. Dit biedt een klein inkijkje in mijn leven als vrijwilliger in Lviv. Zouden jullie dit leuk of juist interessant vinden? Laat het me weten in de comments.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

10 Comments

 1. Wauw, dat zijn echt twee totaal verschillende reizen maar allebei wel heel interessant! Wat leuk dat je vrijwilligerswerk ook gaat doen in Oekraïne, lijkt me een bijzondere ervaring!

  • Esther Reply

   Haha, inderdaad Danique. Het zijn twee totaal verschillende werelden!

 2. De berg Emei shan, niet zo heel ver van Chengdu, maakte veel indruk op mij. Vanaf de top op 3000 meter keek je zo over een wolkenzee uit. Er staat nog een hele oude blogpost over op mijn site, zie link achter mijn naam.
  Een jaar later heb ik vanuit Chengdu een dagtocht naar de Grote Boeda in Leshan gemaakt.
  De gerechten uit Sichuan zijn naar mijn smaak echte de lekkerste van heel China. Ook een keer hotpot proberen!

  • Esther Reply

   Bedankt voor de tips Eric! Emei Shan was bij mij nog niet bekend, ga ik zeker even na. Leshan staat op de planning, en ik ga zeker genieten van de Sichuan keuken. Heerlijk! 😉

 3. Wauw wat een plannen zeg! Heel gaaf dat vrijwilligerswerk in Oekraine, en minstens zo gaaf zijn de 4 weken China! Lijkt me geweldig! Jij gaat een mooie zomer tegemoet!

  • Esther Reply

   Dankje Saimi, ja zeker! Mijn zomer kan niet meer stuk!

 4. Wat gaaf dat je naar Oekraïne gaat, ben benieuwd naar je ervaringen met het vrijwilligerswerk daar! En ik ben vorig jaar in Chengdu geweest, een erg leuke stad! Ik vond de Sichuan Face Changing Opera echt ontzettend gaaf, zeker de moeite waard! En als je nog een dag extra hebt is Leshan en het grote Boeddhabeeld daar ook erg tof. Ik heb ook nog een paar tips voor gratis activiteiten in de stad, die kun je op mijn site vinden als je op ‘Chengdu’ zoekt 😉

  • Esther Reply

   Dankje Jessica, ik ben ook erg benieuwd naar Oekraïne. En ik ga zeker jouw blogpost over Chengdu bekijken. Een dagje Leshan en het Pandacentrum staan zoiezo op de planning. Ik kijk daar erg naar uit! 🙂

 5. Wauw, wat een gave reisplannen! Ik heb heel benieuwd naar jouw ervaringen met het vrijwilligerswerk én jouw reis door China (wil ik ook heel graag naar toe) dus kom maar op met die wekelijkse updates! 🙂

  • Esther Reply

   Dankje Lotte. Ik hoop in Oekraine zoveel mogelijk updates te plaatsen. Natuurlijk via mijn reisblog, maar ook op Instagram, Facebook en Twitter! Je kunt me ook daar volgen (als je dat nog niet deed) 😉

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.