Mijn vriend en ik gaan op wereldreis! De afgelopen weken hebben we de tijd genomen om het nieuws te delen met vrienden, familie en collega’s en nu kan ik het ook hier vertellen. YES! Zo fijn om dit grote geheim te mogen delen. Ik voel mij zoveel lichter. Ik kan niet wachten totdat deze droomreis kan beginnen. Lees snel verder waarom we deze stap nemen en hoe onze reis eruit komt te zien.

Lees ook: Op wereldreis: zo zag onze een week voor vertrek eruit

Waarom op wereldreis?

Eerst moet ik één ding rechtzetten: we gaan technisch gezien niet echt op wereldreis. Daarmee bedoel ik: we gaan niet letterlijk de wereld rond. Onze reis richt zich op bepaalde delen van de wereld: Oost-Europa, Centraal-Azië en Zuid-Oost Azië. Maar goed, het woord ‘wereldreis’ bekt toch iets beter in de titel.

Waarom hebben we deze keuze gemaakt? Het is mijn droom om altijd nog eens lang in het buitenland te verblijven. De boel de boel laten in Nederland en vrij de wereld in te trekken. Bovendien is er zoveel moois in deze wereld te zien. In onze normale reizen proppen we 2 of 3 weken vol met must-do’s en bezienswaardigheden en dat is prima voor dat soort reizen. Maar deze keer willen we het anders doen. We willen de tijd nemen om een bestemming te ervaren. Geen lijstjes afvinken. Als we die ene bezienswaardigheid missen, dan is het maar zo. En eerlijk is eerlijk, mijn vriend en ik zijn ook in een fase in ons leven dat het kan. We hebben een huurwoning, geen kinderen en weinig spullen in bezit. We kunnen dus makkelijk weg.

Esther op wereldreis street artFree as a bird!

De route: overland van Nederland naar Indonesië

Onze wereldreis is een lange overlandreis van Nederland naar Indonesië. We starten in Amsterdam en reizen dan via Centraal- en Oost-Europa naar de Zuid-Kaukasus en Iran en via Centraal-Azië naar China en Zuid-Oost Azië. Ons eindpunt is Bali. We vertrekken in mei en hebben ongeveer een jaar de tijd om in Indonesië te komen, maar niets staat vast. Als we er langer over doen, dan doen we er langer over.

Tijdens onze reis maken we gebruik van treinen en bussen. Ook komt er een paar keer een vrachtschip in beeld. We steken namelijk twee keer de zee over: de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Vliegen is in principe een no-go voor ons, tenzij het niet veilig is om over land verder te reizen. We willen juist graag op de lokale manier reizen, zodat je het landschap langzaam ziet veranderen en veel contact met locals kunt maken. Bovendien is het ook nog beter voor het milieu.

Contact met locals China wereldreisContact met locals is altijd leuk!

Vegan op wereldreis: kan dat?

Een vraag die de afgelopen weken vaak aan mij werd gesteld: blijf je veganistisch eten op reis? Het antwoord: ja. Ik geloof er heilig in dat je overal ter wereld veganistisch kan eten. Groenten, aardappelen, brood en rijst hebben ze tenslotte overal. Uiteraard snap ik dat het een flinke uitdaging zal zijn, zeker met de landen die wij gaan bezoeken (Centraal-Azië en Iran). Mede daarom en om de kosten zo laag mogelijk te houden, zullen wij vaak zelf gaan koken. Zo hebben we zelf in de hand hoe ons avondeten eruit ziet. Gaan we toch buiten de deur eten, dan is de app Happy Cow mijn trouwe kameraad. Google Translate is ook erg handig voor het vinden van de lokale woorden voor kip, ei of melk. Altijd goed om specifiek te zijn, want het woord ‘vlees’ is vaak te vaag. En gaat het fout en gebruikt de kok toch ei, dan is het maar zo. Ik snap heel goed dat veganistisch eten bereiden lastig is als je er niet mee bekend bent. Voor mij gaat het altijd om de moeite. Mijn vriend is overigens een carnivoor, dus als ik iets niet vertrouw dan laat ik het hem altijd eerst proeven.

Longji-rijstterassen-China wereldreisRijstterrassen in Azië zien! Deze foto is gemaakt in China. 

Wat doen we met ons huis en onze banen?

Heel simpel: dat zeggen we allemaal op. We willen de vrijheid hebben om na onze reis overal in de wereld opnieuw te kunnen beginnen. Dat hoeft dus niet persé in Nederland te zijn, dat kan ook in Azië. Het is een reis met een open einde. Alles is mogelijk.

Kunnen we alles zo makkelijk opzeggen? Ja, dat kunnen we. We hebben een huurwoning, dus dat is zo opgezegd. Zelf heb ik een tijdelijk arbeidscontract dat dit voorjaar afloopt. Mijn vriend heeft een vast arbeidscontract, maar we vinden niet dat een vast contract ons moet weerhouden van onze dromen te realiseren. Met de juiste instelling kan je snel weer aan een baan komen. Mijn vriend heeft dus ook zijn baan opgezegd. Ondertussen zijn we begonnen met de verkoop van onze spullen. We gaan geen opslag huren of meubels bij familie neerzetten. We geven onze spullen liever een tweede leven. Spullen zijn vervangbaar, herinneringen maak je voor het leven.

Xiahe China wereldreisBijzondere culturen ervaren, bijvoorbeeld in het dorpje Xiahe. 

Voorbereidingen

De eerste spullen zijn al verkocht. Veel zal nog volgen, want het hele huis moet voor eind april leeg. Daarnaast hebben we ook al drie rondes aan vaccinaties achter de rug. Voor de reis zelf zullen we weinig vooraf vastleggen. We boeken alleen een bus ticket voor de eerste stop en een hostel voor de eerste paar nachten. Daarna boeken we alles ter plekke. We willen juist die vrijheid houden om te besluiten of we ergens langer of korter willen blijven of dat we een andere route willen gaan volgen. Helemaal vrij zijn we ook weer niet. Een aantal stops liggen wel vast en dat zijn Wit-Rusland en Iran. Hiervoor moeten we namelijk een visum aanvragen.  Voor China moeten we ook een visum aanvragen, maar dat doen we onderweg. Ik hoop dat dit gaat lukken, fingers crossed!

De komende weken zal ik jullie op de hoogte houden van onze voorbereidingen. Wil je ons volgen tijdens de reis? Dan kan dat via Facebook en Instagram. Tijdens de reis zal ik ook een dagboekje bijhouden op deze blog.

Zo, dat was het grote nieuws. Ik ben benieuwd naar de reacties, dus kom maar door!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

8 Comments

  • Esther Reply

   Ja, wij hebben er zoveel zin in! Natuurlijk is de reis ook een beetje geïnspireerd door jullie overlandreis, die reis heb ik met veel plezier gevolgd!

 1. Wauw! Wat een gave plannen! Wij zijn nu in Indonesië en zijn hier ook naartoe gereisd door zo min mogelijk te vliegen. We moesten 1x omdat de landgrenzen potdicht zaten en een keertje voor onze veiligheid. Daarnaast eten wij ook nog eens veganistisch en dat gaat helemaal prima. Op mijn blog vind je veel informatie over onze manier van reizen. Wie weet heb je er nog iets aan 🙂

  • Esther Reply

   Hoi Daisy, dankjewel voor je reactie. Ik heb jullie reis met plezier gevolgd, leverde veel inspiratie op voor onze reis 🙂 Ik heb jouw blog al een aantal keer doorgespit, lekker veel nuttige tips waar we zeker wat mee kunnen!

  • Esther Reply

   Dankjewel Claudia, we hebben er ontzettend veel zin in!

 2. Super stoer Esther, fantastisch avontuur voor de boeg! Ik ga je belevenissen met veel belangstelling volgen. Pas goed op elkaar & geniet met volle teugen!

  • Esther Reply

   Dankjewel Wilfred! Ik heb ontzettend veel zin om met z’n tweeën dit avontuur aan te gaan 🙂 Je kunt onze belevenissen ook volgen via Polarsteps, mijn vriend gaar de route hierin bijhouden!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.