Er is al meer dan twee jaar voorbij sinds we terugvlogen uit Maleisië. Terug van een epische reis overland per bus, trein en boot naar Bali. We kwamen heel ver, maar het eindpunt hebben we niet bereikt. In februari 2020 sloten alle grenzen en ging de wereld op slot. We besloten er het beste van te maken en Maleisië ons tijdelijke thuis te noemen in afwachting van het einde van corona. Tsja, dat einde kwam er niet waardoor we op een gegeven moment toch echt terug naar Nederland moesten. Een huis en banen werden weer gevonden en het aanvullen van spaargeld kon van start. Dit voorjaar is het moment dat we de pauzeknop uitzetten en op play drukken. We gaan de reis afmaken, maar wel anders dan eerder gedacht.

Trein overland reizen Azie
De charme van overland per trein reizen, heerlijk vind ik het!

Andere situatie

Toen ik terugkwam zei ik tegen mezelf: zodra de wereld weer open gaat, ga ik terug en en op exact dezelfde manier overland verder. Dit betekent terug naar Melaka om vanuit daar de boot naar Sumatra te pakken en dan overland door naar Bali. Lang heb ik daar aan vast gehouden totdat ik moest toegeven aan de nieuwe realiteit. We werken alle twee nog niet zo lang voor onze werkgevers en maandenlang onbetaald verlof opnemen is in deze beginfase niet bespreekbaar. Onze banen opzeggen (zoals de vorige keer) zien we ook niet zitten. Laat staan het huis opzeggen, want snel een nieuwe woning vinden is in deze tijd ontzettend lastig. Dus moeten we een nieuwe manier vinden.

Hoe dan wel?

Plan 2.0 is gemaakt. We pakken het vliegtuig naar Maleisië en brengen twee weken werkend in Kuala Lumpur door. We willen de reis oppakken in het land waar het eindigde. Bovendien kunnen we door op afstand te werken het maximale eruit halen. Daarna gaan we door naar Java en begint het echte reizen. In drie weken tijd gaan we overland per bus, trein en boot naar Bali.

Helaas valt Sumatra in onze plannen af vanwege de hoge vluchtprijzen en slechte wegen. Op dit eiland overland rondreizen kost simpelweg veel tijd en die hebben we nu niet meer.

Naar Bali – maar anders

We gaan dus het laatste stuk van de reis afmaken, van Maleisië naar Bali. Ik ben hier super blij, maar tegelijkertijd ben ik soms ook een beetje teleurgesteld dat het niet kan zoals ooit bedacht. Maar goed, tijden zijn veranderd en zo kan ik toch deze droomreis afronden.

Benieuwd hoe onze overlandreis eruitzag en hoe de route liep? Lees hier alle dagboekjes terug.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.