Eerder deelde ik mijn voorbereidingen voor onze wereldreis met jullie. Nu is het tijd om iets meer te vertellen over welke route mijn vriend en ik gaan volgen. Ik krijg hier namelijk de meeste vragen over. Welke landen gaan jullie bezoeken? Hebben jullie alles al vastgelegd? Op die laatste vraag kan ik een kort antwoord geven: nee. Op het eerste buskaartje plus overnachting na hebben we niets vastgelegd. We willen de vrijheid hebben om tijdens de reis te doen wat goed voelt. Over de route: tijden deze wereldreis zullen we overland van Nederland naar Indonesië reizen. In dit artikel vertel ik je meer over de reisroute en ik geef je een aantal praktische tips.

wereldreis overland naar Indonesië: waarom?

Het heeft even geduurd voordat we een overland route hadden bepaald. Eerst moesten we nadenken over hoe lang we weg wilden gaan en hoeveel geld we konden sparen. Geld bepaalt namelijk al voor een deel de bestemmingen. Toen ik me aan het inlezen was, leek het alsof iedere wereldreiziger naar Australië of Nieuw-Zeeland gaat. Natuurlijk zijn dit leuke bestemmingen, maar ook duur, weinig culturele diversiteit en platgelopen door toeristen. Mijn hart gaat sneller kloppen van de onbekende bestemmingen met een compleet andere cultuur dan Nederland. En dat hoeft niet eens ver weg te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar Oost-Europa: dichtbij, maar toch anders. Mijn vriend is groot fan van Azië en daaruit is het idee ontstaan om mijn liefde voor Oost-Europa te koppelen aan zijn liefde voor Azië. Het resultaat: een wereldreis overland via Oost-Europa naar Indonesië! Een plan waar we alle twee blij van worden.

Verlanglijstjes vergelijken

Van tevoren hebben een wensenlijstje gemaakt van landen waar we graag naar toe willen. Dit zijn: Polen, Roemenië, Georgië, Iran, China, Vietnam en Myanmar. Vervolgens hebben we deze landen via een overlandroute aan elkaar geknoopt. Indonesië is de hekkensluiter en geografisch gezien ook het laatste grote land in Azië voor Oceanië. Mijn vriend wil al jaren naar Bali en toevalligerwijs wonen we ook nog eens op de Balistraat in onze stad, dus de keuze voor Bali als laatste stop was makkelijk gemaakt.

Bali IndonesiaDit beeld stel ik me voor bij Bali!

Niets staat 100% vast

Goed om te benadrukken – ook voor mijzelf – niets staat echt vast. We hebben een bepaalde route in ons hoofd, maar als we tijdens de reis erachter komen dat een andere route leuker of handiger is, dan kunnen we de route bijstellen. De richting staat wel vast: oostwaarts richting Azië. Het is niet bedoeling om daar zo snel mogelijk te komen. Het gaat om de reis zelf en we willen met name tijd doorbrengen in de landen die op ons lijstje staan. Het gaat niet om landjes afvinken: kwaliteit boven kwantiteit. Wie weet, misschien verandert tijdens de reis de eindbestemming wel. We hebben nu Bali als eindpunt gekozen, maar als we tijdens de reis besluiten dat Kuala Lumpur of Jakarta het eindpunt wordt, dan is dat ook oké.

transportmiddel: bus, trein & ferry

Bij de aankondiging van onze plannen kreeg ik nog wel eens de vraag of we een jeep met daktent gingen kopen en zelf naar Indonesië gingen rijden. De auto is vaak het vervoersmiddel waar mensen aan denken bij een overlandreis. Wij doen dit niet. Wil je zo’n lange reis per auto maken, dan moet je toch wel een ervaren chauffeur zijn met een beetje kennis van autotechniek. Aangezien mijn vriend geen rijbewijs heeft, ik al een aantal jaar niet heb gereden en wij allebei niet handig zijn met auto’s, past dit gewoon niet bij ons. We kiezen bewust voor overland reizen met de bus, trein en ferry. Dit is de leukste manier om echt in contact te komen met de locals en de afstand die wij gaan overbruggen goed te voelen. Bovendien is het goedkoop én beter voor onze aarde.

Train world trip

Onze ‘no fly’ overland reisroute

De eerste twee tot drie maanden brengen we door in Oost-Europa. We beginnen in Tsjechië en reizen daarna naar Polen, Litouwen en Wit-Rusland. Vervolgens zakken we naar beneden richting Oekraïne en Roemenië. In Bulgarije pakken we een boot naar Georgië en reizen we door via Armenië naar Iran. Na een rondje Iran reizen we naar Azerbeidzjan om daar de boot te pakken naar Kazachstan. We doorkruisen dit gigantische land en reizen via China naar Zuidoost-Azië. We maken een rondje door Vietnam, Thailand en Myanmar en reizen vervolgens via Maleisië naar Indonesië. Als je dit allemaal achter elkaar opsomt, klinkt het best veel. We hebben een jaar uitgetrokken voor deze reis en we gaan zien of dit lukt. Zoals ik al zei, de route is flexibel. Onze tijd is ook flexibel: we hebben alles opgezegd in Nederland en we hoeven dus niet voor een bepaalde datum terug te zijn. Vrijheid blijheid.

Wereldreisroute door EuropaOnze wereldreis overland reisroute: via land en zee naar Azië!

Ook op wereldreis? Deze handige Tips helpen je op weg

Ben jij ook het sparen voor een lange reis? Wellicht heb je dan iets aan deze tips:

  • Bepaal eerst jouw spaardoel: het budget bepaalt ook direct de bestemmingen. Over het algemeen is reizen in Australië en Nieuw-Zeeland duur, gevolgd door Noord-Amerika en Afrika. Reizen in Midden- en Zuid-Amerika en Azië is goedkoper. Niet alle landen in Azië hebben hetzelfde prijsniveau. China en Japan zijn bijvoorbeeld duurder dan Thailand of Filipijnen. Europa is ook duur, maar de oostkant is weer vriendelijker voor je portemonnee.
  • Volg je eigen weg: wees niet bang om het anders te doen. Een wereldreis hoeft niet persé naar Australië te gaan. Sterker nog, je hoeft niet eens ver weg te gaan. Onder wereldreis versta ik lang weg gaan en dat kun je op verschillende manieren doen. In en rond Europa kun je ook genoeg lange reizen maken. Wat dacht je van een reis langs de kustlijn van Europa, van Amsterdam naar Teheran rijden of van de Baltische Staten naar Istanboel reizen? Er zijn genoeg routes te bedenken!
  • Laat het vliegtuig zoveel mogelijk staan: waarom zou je het vliegtuig pakken als je voor een lange periode op reis gaat? Je hebt de tijd! De reis zelf is onderdeel van de ervaring. Ik snap dat je voor sommige routes op het vliegtuig bent aangewezen, maar laat dat ding lekker staan als het niet nodig is. Bespaart een hoop centjes en het is beter voor de aarde. Overland reizen is veel leuker!
  • Kijk goed naar seizoenen: wij zijn geen wintermensen. We reizen daarom in het voorjaar, zomer en najaar in Oost-Europa en Centraal-Azië en als het weer begint om te slaan richting herfst/winter hopen we in Zuidoost-Azië te zijn. Wellicht zullen we af en toe last hebben van het regenseizoen in Azië, maar dat vinden we niet erg.
  • Doe een visumcheck: met je Nederlandse paspoort kun je veel landen visumvrij bezoeken, maar er zijn ook een aantal landen die werken met een e-visum, ‘visa on arrival’ of een toeristenvisum via de ambassade. In onze route hebben we acht visumplichtige landen en dat vraagt voorbereiding. Let ook op de bijkomende kosten: prijzen variëren van 25 euro tot 90 euro per visum.
  • Plan mini-breaks in tijdens je reis: reizen is leuk, maar het betekent ook veel plannen, regelen en stress. Plan daarom zo nu en dan een mini-break in waarin je even helemaal niets doet. Zo houd je de energie erin!

En dat is onze wereldreis overland reisroute. Ben jij al eens een wereldreis geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.