Op 30 april 2019 begon onze overlandreis. Mijn vriend en ik reisden per bus, trein, boot en taxi van Nederland naar Indonesië. Geen vliegtuig, geen eigen auto. Alles met openbaar vervoer. Tijdens de reis hield ik op mijn blog een dagboek bij. Per land vertelde ik over onze ervaringen, verassingen en spannende momenten. Dit verslag gaat over overland reizen door Vietnam.

Vietnam is het land waar we tot nu toe het langst bleven. Het visum (aangevraagd bij de Vietnamese ambassade in Guangzhou, China) was vrij prijzig, dus we besloten het bezoek aan dit land lekker uit te smeren. Absoluut geen straf, want Vietnam beviel ons uitstekend. Gastvrije locals, heerlijk veganistisch eten, razendsnel internet zonder firewall (dag Great Firewall of China): we konden snel wennen aan Vietnam. In vier weken reisden we van noord naar zuid en daarna reisden we nog een maand door Zuid-Vietnam. In deze update praat ik je bij over onze overland reizen avonturen in Vietnam.  

Overland reizen: Dag Chinese bureaucratie

De busrit van de Chinese stad Yuanyang naar grensstad Hekou was een lange zit. Op papier duurde het drie uur, in de praktijk zes. Zelf zorgden we ook nog voor extra vertraging, als de bus een paar kilometer voor de grens wordt gecontroleerd door de politie en de politiescanners onze paspoorten niet kunnen verwerken. Het systeem is gemaakt voor Chinese ID-kaarten. Bus uit en mee naar het politiehokje waar de jonge agenten een poging doen om onze paspoorten handmatig in het systeem te kloppen. Via een Chinese vertaalapp laat een andere agent het woord ‘bureaucratie’ zien en hint dat de agenten nu eenmaal de regels moeten volgen. De bus is ondertussen geparkeerd langs de weg en alle Chinese medepassagiers volgen nieuwsgierig de show vanachter het raam. Na een klein half uur wachten krijgen we groen licht en mogen we terug de bus in.

Hallo vietnam: Rijstvelden en karstbergen

De grensovergang Vietnam – China verliep verrassend soepel en ik werd vrolijk begroet door de Vietnamese douanebeambte. Your name is Mrs. Kool? That is a cool name!

We pakten de bus van Lao Cai naar Sapa, een populaire trekpleister dat bekend staat om de mooie rijstvelden. In China sloten we onze reis af met een wandeling langs de prachtige Honghe Hani rijstvelden. We waren benieuwd of de rijstvelden van Sapa hier tegenop konden. Helaas was de oogst net afgerond en lagen de velden er leeg en dor bij. Ach, we kunnen niet alles op z’n mooist zien deze reis. In Sapa maakten we ook kennis met de slaapbus. Een populair vervoersmiddel in Vietnam waarbij je geen stoel krijgt, maar een klein bed. Best comfortabel, ook al blijft slapen in een hobbelende bus moeilijk.

Sleeper bus Vietnam overland reizen
Overland reizen is ook af en toe in de slaapbus zitten. In Vietnam is dit een discolicht bus.
Sapa rijstterassen overland reizen
Rijstterassen Sapa. Nog steeds mooi hoor.
Hanoi temple Vietnam
Hallo Hanoi!

Bijzondere momenten: Knuffels in Ninh Binh

Na Sapa volgden stops in hoofdstad Hanoi, Halong Bay en Ninh Binh. In Hanoi baanden we ons een weg door het scooterverkeer, dronken een boterbiertje in het Harry Potter café en smikkelden van de heerlijke banh mi, een stokbroodje gevuld met hartig beleg. In Halong Bay huurden we een prachtig appartement en kwamen we tot rust aan het zwembad en strand. De karstbergen bewaarden we voor Ninh Binh. Daar huurden we twee fietsen en gingen op jacht naar de karstbergen en tempels. Verder aten we bij een lokale familie thuis en sliepen we in een homestay van een super lieve familie. De familie sprak nul Engels, maar gaven ons iedere dag knuffels. De heer des huizes was vooral groot fan van mijn vriend (en zijn neus).

overland reizen
Autovrij weekend Hoan Kiem Lake betekent spelen op straat!
Wereldreis vietnam
Vegan gebakken ‘ei’. Het zag er zo echt uit!
Hanoi Vietnam street art
Altijd op zoek naar street art.
Harry Potter cafe Hanoi Vietnam
Harry Potter café in Hanoi.
Halong Bay Vietnam view overland reizen
Halong Bay.
Ninh Binh fietsen in Vietnam overland reizen
Fietsen in Ninh Binh.

Familiebezoek in Centraal-Vietnam

Vanuit Ninh Binh reisden we per nachttrein naar Da Nang, de stad van de vuurspuwende drakenbrug. Da Nang is één van mijn favoriete plekken in Vietnam. Niet te druk, volop leuke cafés en een heerlijk breed strand. Vanuit Da Nang was het een kort busritje naar Hoi An waar ons bijzonder bezoek stond te wachten: de schoonfamilie was in het land! Ze maakten een groepsrondreis door Vietnam en we hadden ervoor gezorgd dat onze reis door Vietnam een paar dagen overlapten met hun reis. Super leuk om elkaar na een half jaar weer te zien en samen op pad te gaan in het oude centrum van Hoi An!

Hoi An old town temple overland reizen
Hoi An tempels.
Drakenbrug Vietnam Da Nang overland reizen
Drakenbrug Da Nang. In het weekend spuugt de kop vuur.
Da Nang vegan food Vietnam
Veganistisch eten in Vietnam is niet moeilijk.
Hoi An tempel Vietnam overland reizen
Hoi An Cao Dai tempel.

Strand en een heleboel scooters in Zuid-Vietnam

Ook in Ho Chi Minh City trokken we nog een paar dagen op met de schoonfamilie. We waarderen het enorm dat ze de moeite hebben genomen om ons tijdens deze lange overlandreis op te komen zoeken en een klein beetje met ons mee te reizen. Mooie momenten die we niet meer zullen vergeten!

Hoogtepuntje overlandreis: Gibbons in Cat Tien

Voor onze laatste paar weken in Vietnam planden we een extra rondje Zuid-Vietnam. We dronken veel te veel sterke Vietnamese ijskoffie in Ho Chi Minh City, leerden meer over de verschrikkelijke Vietnamoorlog, relaxten op het strand van Mui Ne, Vung Tau en Phu Quoc, zochten de lange broek weer op in het frisse Dalat en hoorden gibbons zingen in Cat Tien National Park. In dit National Park gingen we ook voor het eerst in ons leven mindful wandelen met gids en bioloog Mr. Thuat. Iets wat we zelf nooit zouden doen, maar het leverde onvergetelijke momenten op zoals knuffelen met een eeuwenoude boom. Helaas kwam de wandeling ook met een souvenir: bloedzuigers op de benen en een teek tussen de tenen.

Vietnam street life scooter
Een scooter is alles in Vietnam, ook een slaapplek.
Ho Chi Minh City Pink Church overland reizen
Roze kerk in Ho Chi Minh City.
Dalat Vietnam waterfall overland reizen
Dalat bergen.
Mui Ne Fairy stream vietnam overland reizen
Mui Ne rotsformaties.
Mui Ne Vietnam strand overland reizen
Surfstrand van Mui Ne.
Cat Tien National Park boottocht overland reizen
Boottocht in Cat Tien National Park op zoek naar gibbons.

Liefde voor Vietnam

Na twee maanden overland reizen in Vietnam zijn we een beetje verliefd geworden op het land. Vietnam heeft alles! Reizen per openbaar vervoer is prima te doen, er zijn volop opties voor vegetariërs en veganisten (codewoord = chay) en de locals zijn ontzettend gastvrij. Het enige kritiekpunt is het oneindige getoeter in het verkeer en het treinnetwerk. De trein is vaak niet de snelste manier van vervoer, maar misschien zet ik het te veel af tegen de razendsnelle treinen van China. Noord- en Centraal-Vietnam zijn absoluut de favoriet. In Zuid-Vietnam zagen we veel meer toeristen, met name in de kuststeden Nha Trang en Mui Ne (= Russische badplaatsen). Ga je naar Dalat of Cat Tien, dan is het een stuk rustiger.    

Phu Quoc starfish beach overland reizen
Starfish beach op Phu Quoc eiland.
Phu Quoc starfish beach Vietnam overland reizen
Paradijselijk toch?
Nha Trang tempel vietnam overland reizen
Nha Trang Cham tempel.

Meer updates over onze overlandreis lezen?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.