Op 30 april 2019 begon onze overlandreis. Mijn vriend en ik reisden per bus, trein, boot en taxi van Nederland naar Indonesië. Geen vliegtuig, geen eigen auto. Alles met openbaar vervoer. Tijdens de reis hield ik op mijn blog een dagboek bij. Per land vertelde ik over onze ervaringen, verassingen en spannende momenten. Dit verslag gaat over overland reizen door Tsjechië en Polen.

De start van ons overland reizen avontuur: naar Tsjechië

Na een gezellig afscheidsetentje zwaaiden we de familie uit en ging onze grote overlandreis diezelfde avond nog van start! Het startpunt: het treinstation van Haarlem. Ooit mijn dagelijkse opstappunt voor werk, nu het begin van een bijzondere reis. We gingen met de trein naar Sloterdijk waar een groene Flixbus stond te wachten om ons naar Praag te brengen. De bus zat al best vol bij vertrek en onderweg in Duitsland haalden we steeds meer passagiers op. Goed om te zien dat busvervoer populair is!

Backpacks overland reizen naar Bali
Flixbus naar Praag overland reizen

overland reizen problemen: Te zware backpacks?

In Praag viel het weer best tegen. De zon liet zich nog niet veel zien en we hebben aardig wat regen voor de kiezen gekregen. De foto’s hieronder laten de sporadische zonnige momenten zien. Maar goed, het is ook pas begin mei. We zeggen iedere keer tegen elkaar: wacht maar tot je in het hete Iran bent. Dan wil je graag dat het gaat regenen. De eerste dag moest ik nog wel een beetje wennen aan de zware backpack op de rug. Stiekem vervloekte ik dat ding, maar inmiddels wordt het dragen steeds makkelijker. Het is een kwestie van handig inpakken en goed op je rug binden. 

Doorkijkjes Praag Tsjechie overland reizen
Heuvel kerk Praag Tsjechie
Oude Stadsplein Praag huisjes

Mooi maar druk Praag

Mijn oordeel over Praag: een prachtige oude stad, maar tjokvol met toeristen. De creatieve John Lennon Wall: een horde van selfietoeristen. De Karelsbrug: grote tourgroepen (en twee slangenbezweerders!). Het Oude Stadsplein: gevuld met toeristen die wachten op het moment dat de Astronomische Klok gaat slaan en de poppetjes naar buiten komen. Ik vond de drukte best wel storend en afdoen aan de schoonheid van de stad. Maar ik moet wel zeggen: er waren gelukkig ook genoeg straatjes in het oude centrum te vinden waar de grote groepen niet kwamen. Praag is ook een prima uitvalbasis voor dagtrips. We gingen naar het rustige Plzeň, de stad van het bier. We konden het dus niet laten om hier een biertje te drinken!

Oude stadsplein Praag Tsjechie overland reizen
Plzen Tsjechie detail overland reizen
Plzen Tsjechie plein overland reizen
Holeseviche Praag Tsjechie overland reizen

Wat ik ook leuk vond aan Praag: je kunt hier prima veganistisch eten. Ik zag best wel wat vegan restaurants! Helaas zat Tsjechië qua prijsniveau aan de hoge kant voor ons dagbudget. We hebben dus geen restaurants in Praag kunnen uitproberen, maar ik weet vrijwel zeker dat ik vast ooit nog wel eens terugkom. Maar dan in het vroege voorjaar of late najaar.

Dag Tsjechië en hallo Polen

We keken erg uit naar onze dagen in Polen. Het is inmiddels de derde keer dat we dit land bezoeken, maar het stelt nooit teleur. Bovendien past Polen ook goed in ons dagbudget. Het is goedkoper dan Tsjechië, wat betekende dat we iets meer buiten de deur konden eten.

Street art in Katowice overland reizen
Katowice Polen overland reizen
Vegan Zapiekanki Katowice overland reizen
Vegan Zapiekanki

Lekker veel street art in Lodz

We bezochten drie steden in Polen: Katowice, Lódz en Warschau. In Katowice gingen we direct goed van start. We hadden een mooi appartementje en we proefden een heerlijke (vegan) zapiekanki. Dit is een soort pizzabroodje met verschillende soorten beleg en sauzen. In Lódz (uit te spreken als ‘woodge’) ging mijn droom in vervulling: op speurtocht in dé street art stad van Polen. In Lódz zijn meer dan 100 murals te vinden! Als street art liefhebber stond ik te popelen om deze toffe stad te ontdekken. Helaas dacht mijn gezondheid er iets anders over. Ik weet niet of het aan de koude airco in de bus lag of aan die regenachtige avond toen we Ajax gingen kijken in een lokale kroeg, maar ik was ontzettend verkouden. Gewapend met zakdoeken, keelpastilles en ibuprofen ben ik toch op pad gegaan, want ik laat me natuurlijk niet tegenhouden. En ik heb best een flink aantal mooie murals kunnen zien! Lódz overtrof mijn verwachtingen. Niet alleen vind je hier toffe street art, het oude centrum is ook nog eens erg mooi.

Street art Lodz Polen overland reizen
Lodz Piotrowska street overland reizen
Lodz Street art Polen wereldreis

Warschau: de perfecte stad voor vegans

Na Lódz was het de beurt aan de Poolse hoofdstad: Warschau. Het weer ging alle kanten op. Lopen we de ene dag nog rond in 22 graden rond, de volgende dag was het 10 graden kouder. Warschau is makkelijke stad om in te navigeren. Er zijn ontzettend veel trams en bussen waardoor je in een mum van tijd overal in het centrum kunt komen. We bezoeken verschillende musea in Warschau: een 3D fototentoonstelling, over de Warschau Opstand in 1944 en over de geschiedenis van neonborden. Dat laatste klinkt misschien suf, maar wij vonden het eigenlijk best tof. Een andere positieve noot: Warschau heeft een veganistische buurt. Rondom de Poznańska Street vind je meer dan 15 veganistische restaurants. En in heel Warschau vind je bijna 50 veganistische restaurants! Vegan wraps, sushi, burgers, ijs en ga maar door. Wij komen zeker terug om meer te proeven!

In Warschau hebben we ook geborreld met twee Poolse kennisen die we ontmoet hadden in Beijing. Zo leuk om elkaar na vier jaar weer te zien en te ontdekken dat je met gemak de hele avond weg kletst.

Warsaw Polen centrum
Oude centrum Warsaw Poland
Vegan burger Warsaw Polen

En dat waren we de eerste stops van onze overlandreis. We zijn inmiddels gestart met ons rondje Belarus en Litouwen. Tot de volgende update!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.