Het hoge woord is eruit: we komen terug naar Nederland. De laatste paar dagen in Maleisië zijn inmiddels ingegaan en binnenkort staan we dan toch echt weer op Hollandse bodem. De winter is volgens mij de slechtste periode om terug te keren naar Nederland. Ik kijk nu al op tegen de gure wind en het grijze wolkendek, maar helaas is het niet anders. In deze overland reizen naar Bali update praat ik je bij over waarom we naar Nederland teruggaan en wat we de afgelopen periode hebben gedaan in Maleisië.

Einde overland reizen: Waarom terug naar Nederland?

Reizen is momenteel geen optie. De coronacrisis zorgt er nog altijd voor dat alle grenzen in Azië potdicht zitten. Het afsluiten van onze grote overland reis op eindbestemming Indonesië is dus nog steeds uitgesteld. Daarom besloten we al eerder op zoek te gaan naar werk in Maleisië. Tientallen sollicitaties werden verstuurd, maar we kregen nul respons. Waarschijnlijk was het visum het grote probleem. Het is namelijk erg lastig om een verlopen toeristenvisum om te zetten naar een werkvisum. Daarnaast solliciteren er op dit moment ook gewoon ontzettend veel mensen, dus val maar eens op. We verschoven onze aandacht naar Europa en dachten aan Spanje of Portugal. Helaas kregen we ook op die sollicitaties weinig respons. De enige plek waar we voet aan de grond kregen was Nederland. De oude werkgever van mijn vriend had een leuke nieuwe functie openstaan. Twee sollicitatiegesprekken via Skype later was de deal beklonken.

overland reizen
Love Lane, normaal gesproken een van de meest toeristische plekjes van Georgetown maar nu niet.
overland reizen bali penang hill
Uitzicht vanaf Penang Hill
overland reizen
Rondje lopen bovenop de bomen bij The Habitat.
overland reizen bali penang georgetown
Fotogenieke pandjes in Georgetown.

Hoe is het nu in Maleisië?

We zijn nu bijna drie maanden in Penang en zijn echt van deze plek gaan houden. Penang heeft alles: het mooie Georgetown, divers eten, goed OV en street art. Het voelt een beetje als thuis. De afgelopen weken bezochten we Penang Hill, Kek Lok Si tempel en vele andere tempels en het strand in Batu Ferringhi. Ook genoten we ervan om nieuwe koffietentjes uit te proberen, want Georgetown zit vol met leuke cafés. Natuurlijk moeten we nog steeds rekening houden met alle coronaregels. Dit betekent masker op als je een café ingaat, temperatuur meten, handen desinfecteren en registreren met de overheidsapp.

overland reizen bali penang coffee norm
Een hele bijzondere koffie bij cafe Norm.
overland reizen bali penang wholey wonder cake
Jarige job, dus vegan taartje eten bij Wholey Wonder.
overland reizen bali penang vegetarisch
Vegetarisch eten is zo makkelijk in Penang.

Derde golf

Afgelopen zomer leek het er even op dat Maleisië het coronavirus zo goed als onder controle had. Met één of twee gerapporteerde besmettingen per dag leek de lockdown z’n vruchten te hebben afgeworpen. Maar sinds september zijn de besmettingen weer rap omhooggeschoten met een nieuw dagrecord van 1.884 besmettingen op 23 november. In vergelijking met Nederland valt dit cijfer wel mee, maar dit is meer dan zeven keer zoveel gevallen als de dagelijkse besmettingen in maart (start van de strenge lockdown). Inmiddels zijn veel Maleisische staten van de vrijere RMCO weer teruggegaan naar de strengere CMCO. De grootste verandering is dat de staatsgrenzen weer gesloten zijn. Wij kunnen bijvoorbeeld niet zonder politietoestemming de staat Penang uit.

overland reizen bali penang safe distancing
Afstand houden in de lift.

Meer dan 9 maanden in Maleisië

In totaal hebben we meer dan negen maanden doorgebracht in Maleisië. Acht maanden langer dan gepland. Het plan was om één maand door dit land te reizen en dan door te gaan naar Indonesië. Die ene maand hebben we inderdaad rond gereisd, maar op de dag dat we de boot naar Indonesië wilden pakken, sloot Maleisië de grenzen. Wat volgde was een strenge lockdown van drie maanden, een vrijere periode in de zomer en nu weer een iets strengere lockdown. We zijn al die tijd in Maleisië gebleven, omdat we niet direct een reden hadden om terug te gaan naar Nederland. We waren voor onbepaalde tijd op reis en we wisten niet wat deze coronasituatie ging brengen. Misschien duurde het een paar weken, misschien een paar maanden. We besloten het rustig af te wachten en het beste ervan te maken.

overland reizen bali penang little India
Little India in Georgetown.
overland reizen bali penang georgetown
Chinese karakters in Georgetown.
wereldreis bali penang sunday market
Sunday Market (voordat CMCO in ging) op Hin Bus Depot waar je mango met sticky rice vindt. Heerlijk!

Terima kasih

Het lange verblijf gaf ons ook de kans om afgelopen zomer meer van Maleisië te zien. Dit multiculturele land heeft ons positief verrast. Maleisië wordt vaak omschreven als: One nation, three cultures. En die drie culturen (Maleisisch, Chinees en Indisch)  zie je goed terug in het eten. Wat hebben wij genoten van de diverse keuken! Mee goreng, curry puffs, roti canai, nasi lemak en ga maar door. We maakten ook een tweede reis door Maleisië langs de oostkust. We bezochten steden zoals Kuantan en Kuala Terengganu en de bounty eilanden Tioman en Kapas. Eén ding is zeker: we gaan het warme en gastvrije Maleisië missen. Het land van koffie in een zakje, cendol, jasjes verkeerdom aan op de scooter, zwemmende varanen in de rivieren en een Ramly burgerstand op iedere hoek. Terima kasih Maleisië!

wereldreis bali penang cendol
Cendol. Het bekende toetje met bonen van Maleisië.
wereldreis bali penang
In Penang vind je nog veel meer culturele invloeden, zoals deze Thaise tempel.

Niet meer naar Bali dus?

Helaas nu niet, maar we hebben besloten dat onze eerste verre reis naar Maleisië en Indonesië gaat. Terug naar Melaka om van daaruit de boot naar Indonesië te pakken en het overland reizen avontuur in stijl af te maken. De pauzeknop blijft dus nog even langer ingedrukt, maar ooit drukken we weer op play.

Je las overland reizen naar Bali – update nummer 15. Dit was voorlopig de laatste in deze serie. Lees hier alle andere updates terug.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.