Op 30 april 2019 begon onze overlandreis. Mijn vriend en ik reisden per bus, trein, boot en taxi van Nederland naar Indonesië. Geen vliegtuig, geen eigen auto. Alles met openbaar vervoer. Tijdens de reis hield ik op mijn blog een dagboek bij. Per land vertelde ik over onze ervaringen, verassingen en spannende momenten. Dit verslag gaat over overland reizen door Oekraïne en Slowakije.  

overland reizen: waarom naar Oekraine en Slowakije?

Oekraïne heeft een speciaal plekje in mijn hart. In 2014 reisde ik als internationaal vrijwilliger af naar dit land om een oud stadspark op te knappen (ik schreef dagboekjes hierover!). Sindsdien wil ik terug om mijn vriend dit mooie land te laten zien. Slowakije staat ook al een tijdje op mijn lijstje en dat komt door één stad: Kosice. Een aantal jaar terug zag ik dat deze stad veel street art op de muren heeft staan en dus kwam het op mijn wensenlijstje terecht. Vanuit Oekraïne is Kosice ook nog eens prima te bereiken en dus was het een perfecte combinatie. Ik laat je zien wat we allemaal hebben uitgespookt in deze landen tijdens onze overlandreis.

Bus to Ukraine
We hadden een lange reisdag van 24 uur voor de boeg, van Litouwen naar Oekraïne.

overland reizen: Eindelijk zon in Oekraïne

Eigenlijk hadden we alleen de stad Lviv op onze planning staan, maar spontaan besloten we hier grote broer Kyiv aan toe te voegen. We waren op zoek naar zonnig weer en zagen goede weerberichten voor Kyiv. De beslissing was snel gemaakt: eerst naar Kyiv en dan naar Lviv. Ik ben nog steeds erg blij met deze zet, want hierdoor heb ik mijn vriend meerdere kanten van Oekraïne kunnen laten zien.

St. Michael Kiev
Street art in Kiev
Vegan borscht Ukraine
Veganistische borscht!

Oude & nieuwe hoogtepunten in Kyiv

Het was mijn tweede keer in Kyiv en we hebben alles gezien wat ik ook de eerste keer had gezien. Maar samen ontdekten we ook nieuwe hoogtepunten: het gigantische Rodina Mat standbeeld, het strand op Trukhaniv eiland en food walhalla ‘Kyiv Vegan Boom’. Na twee bezoeken blijft het moeilijk om deze stad goed door te krijgen. Het is ontzettend groot en verplaatsen van punt A naar punt B kost tijd. Helaas is het dit keer weer niet gelukt om Tsjernobyl te bezoeken. Een excursie naar de nucleaire rampplek is vrij prijzig en moet op tijd geboekt worden. Dat hadden we dus niet gedaan en eigenlijk weet ik nog steeds niet zeker of ik hieraan geld wil uitgeven. Iets om de volgende keer verder over na te denken.

Maidan protest Kyiv
Beach in Kyiv
Vegan cake Kyiv
Lekkerste veganistische chocoladetaart ooit!

Nieuwe ervaring: Couchsurfing in Lviv

Lviv was de stad waar ik vier jaar geleden aan een vrijwilligersproject deelnam. Bijzonder om weer terug te zijn en mijn vriend rond te leiden. Ik bracht hem naar mijn favoriete adresjes, maar we ontdekten samen ook nieuwe dingen. Zo stapten we de kelder van de koffiefabriek van Lviv binnen en dronken vuurkoffie (koffie die voor je neus bereid wordt met vuurspuwer). Lviv was ook de stad waar we voor het eerst gingen couchsurfen. We sliepen bij een gezin op de bank in de woonkamer. Een bijzondere ervaring, al kies ik de volgende keer liever voor een gastheer zonder kinderen of met oudere kinderen. Vader en moeder waren nu (begrijpelijk) druk met hun 3-jarige meisje.

City Center Lviv
Fire coffee Lviv
Couchsurfing in Ukraine overland reizen
Brides in Lviv Ukraine overland reizen
Bruidjes fotoshoot op zaterdag!

Gezellig Carpoolen naar Mukachevo

Oekraïne was niet alleen een hereniging met oude bekenden, we maakten ook kennis met een nieuwe stad. Ons oog viel op het charmante Mukachevo, een ideale tussenstop voor de reis van West-Oekraïne naar Slowakije. Dit keer pakten we niet de bus of trein, maar we boekten een Blablacar die kant op. Dit is een carpoolservice waarbij je een stoel boekt in een auto. Zo kun je met andere mensen meereizen die toch al jouw richting op gaan. Een leuk zakcentje voor de chauffeur en beter voor het milieu! Wij hadden stoelen geboekt bij een Oekraïens gezin die na een weekendje Lviv naar huis reden. Een gezellige rit! Vader en moeder spraken geen woord Engels, maar dat hield hen niet tegen om vragen te stellen. Dochter trad op als vertaler. De rit eindigde met een zoen en knuffel en een uitnodiging om de volgende keer naar hun dorp te komen. Wie weet!

Mukachevo Ukraine city hall overland reizen
Mukachevo mini statues Ukraine overland reizen
Drinking Kvas Ukraine overland reizen
Kvas drinken in Oekraïne, dat hoort erbij!

Mooi en modern Slowakije

Na Oekraïne volgde een kort bezoek aan Slowakije. Zoals je las in de inleiding, ik had hier één stad op het oog: Kosice. Ooit zag ik foto’s van de street art in deze stad en sindsdien staat het op mijn lijstje. Ik was dus erg blij toen ik eindelijk in deze stad rondliep. Naast street art heeft Kosice ook nog eens een kleurrijk centrum dat de moeite waard is. De stad oogt modern en de wegen zijn strak geasfalteerd (zeker in vergelijking met de gatenkaaswegen in Oekraïne). Vriendlief had een mooie Airbnb uitgezocht: een cottage op een heuvel hoog boven de stad. Vanaf het dak hadden we iedere avond uitzicht op een hemel vol met luchtballonnen.

overland reizen naar bali slowakije
overland reizen naar bali slowakije kosice
overland reizen naar bali slowakije
overland reizen naar bali
overland reizen naar bali
Happy travelers!

Net zoals de vorige keer, tik ik deze overland reizen update vanuit een bus. De reis van Slowakije naar Roemenië duurde zo’n 14 uur, dus ik had aardig wat tijd om handen. Ideaal om jullie weer van een update te voorzien! Met een kleine vertraging staat het nu online.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Leuk om over jullie reis van Balistraat naar Bali te lezen. Ik ben erg benieuwd wat nou zo’n vuurkoffie inhoudt… Zo even Googlen denk ik…

    • Esther Reply

      Hoi Paul! Ja, het was een bijzondere ervaring. Ze gooien een laagje suiker op de koffie en verbranden die met een kleine vuurblazer (en geven een klein showtje). Een leuke ervaring!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.