Onze grote overlandreis naar Bali staat op pauze. De corona-pandemie maakt reizen niet alleen onverantwoord, overland reizen is simpelweg ook niet mogelijk. Vrijwel alle grenzen zijn dicht. Wij hebben ons verzoend met de situatie en zien dit als deel van ons grote avontuur. Op het moment van schrijven zijn we drie maanden in Maleisië, waarvan twee maanden in lockdown. Ik realiseer me goed dat onze situatie hier anders is dan de Nederlandse situatie en daarom leek het me goed om deze update te schrijven. Aan de ene kant wil ik deze bijzondere periode in onze overlandreis documenteren, aan de andere kant wil ik jullie laten zien hoe het leven er nu in Maleisië uit ziet.
Benieuwd naar andere overlandreis updates? Je vindt ze hier allemaal op een rij.
Overland reizen op pauze: Maleisië op slot
Bereid je voor op veel afkortingen, want Maleisië is daar gek op. Op 16 maart 2020 zag Maleisië een piek in nieuwe Coronavirus besmettingen. De regering besloot grootschalig actie te nemen en het land af te sluiten. Twee dagen later ging de MCO van start: Movement Control Order. De MCO is drie keer verlengd, iedere keer met twee weken. Voor gebieden met een piek in besmettingen ontwikkelde de regering de EMCO: Enhanced Movement Control Order. Deze wijken worden voor 14 dagen hermetisch afgesloten, alle inwoners worden getest en in- en uitgangen worden bewaakt door het leger.
Inmiddels zitten we in de vierde verlenging van de Maleisische lockdown en heeft het een nieuwe naam gekregen. De MCO is omgezet in CMCO: Conditional Movement Control Order. Tijdens de CMCO is het de bedoeling dat de economie onder toezicht op gang komt. Deze verlenging is met vier weken de langste verlenging tot nu toe en duurt tot 9 juni 2020.
Lockdown regels: wat mag wel en niet?
Nu de tijdlijn staat, is het tijd om te kijken naar wat we wel en niet mogen. Regels kunnen soms verschillen per staat. Het vasteland is vaak flexibeler, Borneo is strenger. Hieronder staan een aantal lockdown regels op een rij.
- Reisrestricties: Maleisiërs mogen niet naar het buitenland reizen, niet-Maleisiërs mogen Maleisië niet in en iedere Maleisiër die terugkeert vanuit het buitenland moet verplicht 14 dagen in quarantaine. De overheid heeft hiervoor speciale quarantaine centra. Van de ene naar de andere Maleisische staat reizen mag in de CMCO alleen voor werk, voor andere zaken moet je toestemming van de politie hebben.
- Naar buiten voor essentiële zaken: één persoon per huishouden mag naar buiten voor dagelijkse essentiële zaken (bijv. boodschappen). Iedereen wordt geadviseerd thuis te werken. Er mag slechts één persoon in een auto zitten en maximaal twee in een taxi (inclusief chauffeur). Gelukkig zijn deze regels in de CMCO iets versoepeld. Er mogen nu twee personen van hetzelfde huishouden naar buiten en drie mensen in een taxi (inclusief chauffeur).
- Beperking openingstijden: supermarkten sluiten de deuren na 20.00 uur. Taxi’s mogen na 22.00 uur niet meer de weg op. Eten bestellen? Dat moet je doen vóór 18.00 uur, zodat het restaurant ervoor kan zorgen dat alle bezorgers na 20.00 uur van de weg zijn. Tot 12 mei was het alleen toegestaan eten te bestellen of af te halen, maar in de CMCO mogen mensen weer eten in restaurants.
Maleisië treedt streng op tegen iedereen die de regels overtreedt. De straf bestaat uit 1.000 RM boete (= €212) of zes maanden gevangenis of beiden. Op dit moment zijn meer dan 1.000 Maleisiërs (waaronder ook buitenlanders) gearresteerd voor het overtreden van de regels.
Maleisië vs. Nederland: verschillen
In deze bijzondere situatie zie je goed het verschil tussen de Nederlandse en de Maleisische mentaliteit. Als Nederlander kom ik uit een ‘bottom-up’ samenleving waarin we gewend zijn zelf te bepalen wat het beste voor ons is. Nederlanders zijn individualisten. Maleisië is een ‘top-down’ samenleving waarin hiërarchie een grote rol speelt. Mensen denken hier vaker in de wij-vorm. Dit betekent niet dat er geen kritiek of verzet is, maar over het algemeen volgen mensen de overheidslijn. Overtreding van regels heeft in Maleisië ook serieuze gevolgen.
Ik volg NOS met een schuin oog om te kijken wat er in Nederland en de wereld gebeurt, maar ik richt me op Maleisië. Daar ben ik nu. Wat mij vooral opvalt is het verschil in omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen. Terwijl ik in Europa en de Verenigde Staten demonstraties zie die pleiten voor meer vrijheid, hebben bijna een half miljoen Maleisiërs een paar weken terug een petitie ondertekend om de strenge regels in stand te houden. Een ander verschil dat ik zie, is bijvoorbeeld de sociale acceptatie van mondkapjes. Iedereen draagt in Maleisië een mondkapje. Het is vanzelfsprekend dat je dit doet, om jezelf en anderen te beschermen. Ook is je temperatuur laten meten bij de supermarkt standaard geworden.
Complimenten aan Maleisië
Dankzij de snelle afsluiting van Maleisië telt het land nu ‘slechts’ iets meer dan 100 doden. Ik plaats hier aanhalingstekens, want alle doden zijn er eentje te veel. In vergelijking met Nederland (meer dan 5.500 doden) is dit een groot verschil. Maleisië heeft goed werk verricht, maar waar ik vooral complimenten voor wil geven zijn de Maleisiërs zelf. Ik had verwacht dat mensen misschien argwanend of afstandelijk zouden zijn tegenover buitenlanders. Europa en Amerika zijn het epicentrum en met onze blanke huid komen we duidelijk niet van hier. Het tegenovergestelde is waar. Van taxichauffeurs tot kassabedienden en bewakers, iedereen blijft vriendelijk en behulpzaam. De coronacrisis heeft de gastvrijheid van dit land niet veranderd.
Hoe brengen we de dagen door?
Terwijl ik dit schrijf, is dag 62 van de Maleisische lockdown begonnen. We hadden nooit verwacht dat dit zo lang ging duren, maar alles went. Gelukkig is het leven in Maleisië goedkoop, waardoor we nog prima in het budget zitten. Bovendien zijn we een kei in budgetteren en besparen. Het binnenblijven zorgde ook voor een nieuwe routine. Talen leren (Spaans en Chinees), sporten met YouTube en boeken lezen. Ons wekelijkse uitje is de supermarkt. Dit klinkt saai, maar onthoud: de Coronacrisis is geen grap. Ons appartement staat vlakbij één van de grootste ziekenhuizen van de regio. In de piekperiode hoorden we minimaal vijf keer per dag ambulancesirenes. Het medisch personeel werkt keihard. Door binnen te blijven dragen wij bij aan minder nieuwe besmettingen.
Stressfactor: visum
Officieel mag je 90 dagen in Maleisië blijven op een toeristenvisum. Die drie maanden zitten er inmiddels op en ons visum is verlopen. Omdat alle grenzen potdicht zitten en vliegtuigen aan de grond staan, heeft de Maleisische overheid gelukkig besloten alle visa te bevriezen voor de duur van de MCO en CMCO. Dit betekent dat we tot 29 juni (9 juni + 14 extra werkdagen om iets te regelen) veilig zijn. Ik ben heel blij hiermee, maar deze informatie uitzoeken zorgde voor grijze haren. De Nederlandse ambassade gaf me verouderde informatie, de Immigratiedienst was onbereikbaar en de officiële MCO regels zeiden niets over toeristenvisum. Uiteindelijk heb ik een Facebookgroep gevonden waar buitenlanders in Maleisië informatie deelden over de status van het toeristenvisum. Dankzij deze groep kregen we eindelijk up-to-date visuminformatie.
Hoe gaan we verder met deze overlandreis?
Hoe de toekomst eruit ziet, weten we niet. Misschien wordt de lockdown verlengd, misschien gaan de grenzen open, misschien is er een nieuwe uitbraak. Gaan we nog wel verder overland reizen? Het is een onzekere situatie, maar daar hebben we inmiddels wel ervaring mee. We wachten het rustig af.
Blijf binnen, blijf gezond, blijf sterk!
4 Comments
Mooie update! Maleisië is inderdaad heel anders als ik dat zo lees. Ik vond het hier al streng… Maar goed, het is wat je gewend bent, om je heen ziet en hoe je er vooral zelf mee omgaat!
Bedankt voor de reactie Bjorn! Maleisië pakt de zaken inderdaad anders dan Nederland, maar we zijn er inmiddels aan gewend. Het begint allemaal met een positieve mindset, ook deze crisis gaat voorbij. We moeten gewoon even wachten. Veel sterkte en gezondheid toegewenst in Nederland!
Thanks voor deze handige info! Heb je toevallig een link naar de Facebook groep? Ik ben van plan in september met mijn vriendin naar Maleisië te gaan en we willen graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen
Hi Jasper! FB naam is: Tourists stranded in Malaysia, gericht dus op iedereen die nu vastzit in Maleisië. Officieel is het land tot 31 augustus dicht (RMCO) en het is nog niet duidelijk of ze de lockdown verlengen of niet. Mocht Maleisië in september de grenzen openen, houd er dan rekening mee dat dit mogelijk eerst alleen voor goedgekeurde landen is (Green Bubble Tourism noemen ze het). Daarnaast moet je waarschijnlijk denken aan een Covid test bij aankomst en registratie van je verblijf. Mijn advies zou zijn nog even te wachten met je plannen tot het najaar, want september is wellicht nog te vroeg.