Op wereldreis gaan is fantastisch, maar je moet van tevoren veel voorbereidingen treffen. Zeker als je, net zoals wij, alles in Nederland achterlaat en niet weet wanneer je terug gaat komen. Onze reis heeft een open einde. Ultieme vrijheid, precies wat wij willen. Maar voordat het zover is, hebben we de afgelopen maanden veel moeten regelen. Om toekomstige avonturiers te helpen met de voorbereidingen, deel ik mijn checklist met jullie. Hopelijk heb je er iets aan!

Benieuwd hoe onze wereldreis eruit ziet? Lees meer over onze plannen en route.

Voorbereidingen voor een wereldreis op een rij

Bankzaken

Tsja, zonder geld kom je nergens. Start de voorbereidingen met jouw bankzaken op tijd in orde te maken. Wij hebben onze bankpassen gecheckt op de verloopdatum (was nog prima!) en hebben onze banken een notitie laten maken van onze reis. Zo worden onze passen hopelijk niet geblokkeerd bij verdachte transacties. Wij bezoeken namelijk achter elkaar een aantal niet zo doorsnee landen (denk aan Azerbaijan of Wit-Rusland) en dat kan wellicht als verdacht worden gezien. Ook wilden we ervoor zorgen dat we altijd voldoende betaalmiddelen hebben. Zo hebben we vier bankpassen (bij twee verschillende banken) en twee creditcards (waarvan één ook als debitcard gebruikt kan worden). Verder heb ik mijn zusje gemachtigd voor mijn rekeningen, zodat er in nood iemand in Nederland bij mijn rekeningen kan.

Reisverzekering

Eén van de belangrijkste voorbereidingen: een passende reisverzekering uitzoeken. Ik vond dit best ingewikkeld. Er kan zoveel gebeuren tijdens zo’n lange reis. Waar doe ik goed aan? Ik besloot voor mezelf een aantal punten op een rij te zetten die ik belangrijk vond: goede medische dekking, apparatuur (laptops, telefoons, camera) goed verzekerd, dekking van plotselinge bezoekjes aan Nederland, dekking bij wegvallen Nederlandse zorgverzekering en dekking in landen met een negatief reisadvies. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Special ISIS (ietwat vreemde naam, misschien moeten ze dit veranderen?). Dit is een speciale reisverzekering voor mensen die voor een lange tijd naar het buitenland gaan. Ze hebben mijn mailtjes met vragen prima beantwoord en ik had er direct een goed gevoel bij. Goed om te weten: als je Special ISIS afsluit, moet je direct het volledige bedrag betalen. Je betaalt dus niet per maand een klein bedrag.

Maps world trip

Sociale Verzekeringsbank

Nog een reden waarom we voor Special ISIS hebben gekozen: wellicht mogen (of moeten) we tijdens onze reis onze zorgverzekeringen stopzetten. Bij Special ISIS kun je makkelijk in dekking wisselen. Wij zijn eerlijk gezegd blij als we onze zorgverzekering stop mogen zetten, want dat scheelt weer wat centjes iedere maand. Navraag bij ons zorgverzekeraar leverde op dat de Sociale Verzekeringsbank bepaalt of je een zorgverzekering mag stopzetten of niet. Hiervoor moet je een Wlz-onderzoek aanvragen. Dit kan acht weken voor vertrek. Zo gezegd, zo gedaan. Uitslag volgt pas nadat we vertrokken zijn. Er bestaat veel onduidelijkheid over wanneer wel of niet een zorgverzekering stopgezet kan worden. De één zegt dat je de verzekering mag stopzetten als je langer dan een jaar weggaat en je uitschrijft bij de gemeente, de ander zegt dat het alleen is toegestaan als je tijdens je reis gaat werken. Eén ding is in ieder geval duidelijk: zet nooit zelf je zorgverzekering zomaar stop, want dan riskeer je een fikse boete.

Uitschrijven bij gemeente

Als je langer dan acht maanden (in een jaar) in het buitenland verblijft, dan ben je verplicht jezelf uit te schrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Dit is één van de voorbereidingen die je pas last-minute kunt regelen. Over het algemeen kun je jezelf namelijk pas vijf dagen voor vertrek uitschrijven bij de burgerzaken. Vervolgens krijgen we de status ‘zonder vaste woon- of verblijfplaats’ en worden onze persoonsgegevens opgenomen in de Registratie niet-ingezetenen (RNI). Uitschrijving heeft gevolgen voor onze AOW. Voor elk jaar in het buitenland worden we 2% gekort op onze AOW. Tsja, dat is maar zo. Na uitschrijving blijven we gewoon onze Nederlandse nationaliteit behouden, we wonen alleen officieel niet meer in Nederland. Tip: regel alle administratieve zaken (reisverzekering, creditcards, etc.) vóór uitschrijving, want dit wordt erg lastig als je niet meer ingeschreven staat.

Belastingdienst

Dit is een hoofdpijndossier op het lijstje voorbereidingen: de Belastingdienst. Niets is zo lastig als duidelijkheid krijgen van de Belastingdienst. Het zit namelijk zo: onze situatie staat niet in de instructieboekjes van de medewerkers van de Belastingdienst en dus krijgen we bij ieder telefoongesprek een ander advies. Blijkbaar vinden ze het lastig als je niet definitief gaat emigreren, maar een soort van tussensituatie hebt (niet ingeschreven in NL, geen woonadres, rondreizend en geen plan om terug te komen). Wij hebben het advies gekregen een correspondentieadres door te geven, want we moesten bereikbaar blijven voor de blauwe brieven. Als de Belastingdienst je niet kan vinden, dan heb je een groot probleem. Maar ook de procedure hiervoor is bij ieder gesprek gewijzigd. Gelukkig is het correspondentieadres wel onbeperkt houdbaar en verloopt niet na een aantal maanden.

Wereldreis voorbereidingen

visums voor landen uitzoeken

We gaan een lange overlandreis maken en je zou denken dat we voor zo’n reis veel visa nodig hebben. Gelukkig valt dat mee! Het rijtje strenge visumplichtige landen die wij gaan bezoeken, beperkt zich tot Wit-Rusland, Iran en China. Wit-Rusland hanteert een verschrikkelijk visumsysteem waarbij je bij de aanvraag vrijwel alle hotels moet vastleggen via een Wit-Russische reisorganisatie. Ook moet je flink wat centjes neerleggen voor een Letter of Invitation. We werden hier niet blij van en hebben besloten ons te beperken tot de ‘visumvrije’ grensregio Grodno. Ook dit is niet helemaal visumvrij, maar er is in ieder geval iets minder voorbereiding nodig. Voor Iran vragen we deze maand een toeristenvisum aan in Den Haag. Voor China kunnen we nu nog niets regelen, want na aanvraag moet je binnen drie maanden in het land zijn. Dat gaat niet lukken, dus we vragen het Chinese visum onderweg aan in Iran. Hopelijk gaat dit lukken, en anders bedenken we weer een nieuw plan. Voor de overige visumplichtige landen geldt een e-visum. Denk aan Azerbaijan, Vietnam en Myanmar.

Reisvaccinaties

Oei! Dit was een flinke kostenpost, maar gelukkig hebben we ons aanvullend verzekerd bij de zorgverzekering om zo 100% dekking te krijgen voor alle reisvaccinaties. Onderzoek dit goed van tevoren, want sommige zorgverzekeringen bieden alleen dekking voor de bekendste vaccinaties zoals Hepatitis A, Buiktyfus en DTP. Ons werd geadviseerd vijf vaccinaties te halen in drie rondes: Hepatitis B, FSME, Japanse Encefalitis, Rabiës en Buiktyfus. Daarnaast kregen we ook een klein setje malariapillen mee. Het loont de moeite om goed rond te kijken en verschillende verzekeraars te bellen om door te vragen op de voorwaarden. Controleer ook of de zorgverzekeraar wel of niet samenwerkt met het door jou gekozen vaccinatiebureau. Anders worden de kosten misschien alsnog niet vergoed. Nog een tip: begin op tijd met vaccinaties. Bij sommige vaccinaties moeten meerdere maanden tussen de rondes zitten. Wij maken al jaren gebruik van Thuisvaccinatie.nl en zijn daar nog steeds dik tevreden over.

Vaccinatieboekje

Anticonceptie

Advies voor de dames in de voorbereidingen: check of jouw anticonceptie aansluit bij jouw reis. Ik wist van tevoren dat mijn reisdagen er zeer onregelmatig uit gaan zien en ik wilde mij niet druk maken of ik de pil wel of niet op tijd had genomen. Daarom besloot ik te veranderen van anticonceptie. Sinds een aantal maanden draag ik een implanonstaaf in mijn arm. Hierdoor hoef ik drie jaar lang niet te denken aan anticonceptie. Tip: verander niet last-minute van anticonceptie. Je weet nooit hoe je lijf gaat reageren. Bouw tijd in voor het geval het niet goed aanslaat.

Telefoonabonnement

Wat doe ik met mijn telefoon? Buiten Europa heb ik niets meer aan mijn internetbundel. Ik zal met name gebruik maken van wifi of lokale simcards. Toevalligerwijs loopt dit jaar mijn abonnement af. Ik heb lang getwijfeld tussen prepaid of sim only, maar uiteindelijk trokken de voordelen van prepaid mij over de streep. Met prepaid betaal je één keer een klein bedrag in plaats van maandelijks. Ik moet alleen wel zorgen dat ik één keer in de zes maanden een sms stuur om het abonnement actief te houden. Voor alle andere abonnemententen (elektriciteit, gas, water, sport, tv): uiterlijk zes weken voor vertrek opzeggen. Meestal is er een opzegtermijn van vier weken.

Verkoop spullen

Wij zeggen ons huurwoning op en verkopen alles. We slaan alleen dingen van persoonlijke waarde op bij familie. De rest gaat weg. Ik ben vrij vroeg begonnen met de verkoop van spullen en heb inmiddels een haat-liefde verhouding ontwikkeld met Marktplaats. Soms ontmoet ik de leukste mensen, maar ook vaak genoeg komen mensen niet opdagen of kunnen bot reageren via de Marktplaats app. Nog lang niet alles is weg, maar we zijn op de goede weg! Als laatste optie hebben we Koningsdag: met de resterende spulletjes gooien we een kleed uit en tegen elk aannemelijk bod gaat het weg. Kom je ook langs?

Marktplaats verkopen

Zo, al met al een flinke checklist. Maar als je er op tijd mee begint, is het goed te doen. Om het overzicht te bewaren heb ik een excel gemaakt met een tijdlijn, zodat ik precies wist wanneer ik aan wat moest beginnen. Mis je iets in dit artikel? Of misschien heb je een nuttige tip die ik absoluut moet weten? Ik hoor het graag!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.