In mijn laatste overland reizen naar Bali update schreef ik dat onze reis op pauze staat. De Corona-pandemie zorgde ervoor dat de wereld in lockdown ging, waardoor onze reis strandde in Maleisië. En eigenlijk is er de afgelopen maanden niet gek veel veranderd. Grenzen in Zuidoost-Azië zitten nog steeds potdicht, Maleisië heeft de lockown verlengd en Covid-19 is nog verre van over. Maar dat betekent niet dat we stil hebben gezeten. In deze update praat ik jullie bij over het leven in lockdown in Maleisië en hoe het staat met onze overlandreis. Komen we ooit nog op Bali?

Lees ook: Grote overlandreis op pauze: leven in lockdown in Maleisië (deel 1)

Wat betekent lockdown in Maleisië?

De term ‘lockdown’ klinkt best heftig, maar eigenlijk valt het wel mee. Maleisië heeft een RMCO ingesteld, Recovery Movement Control Order, gestart op 9 juni 2020. Dit is de derde fase van de inmiddels bijna 6 maanden durende lockdown. De letter R is essentieel, want de Maleisische overheid wil daarmee zeggen dat de coronagevallen redelijk onder controle zijn en het land op weg gaat naar het ‘nieuwe normaal’. De overheid heeft voor alle sectoren Standard Operating Procedures (SOP) opgesteld. Deze regels gaan over hygiëne, voldoende afstand houden, mondkapjes en registratie van naam en telefoonnummer. Als bedrijven, restaurants of hotels zich hier niet aanhouden, dan worden ze tijdelijk gesloten.

wereldreis lockdown
Boodschappen doen tijdens lockdown.
wereldreis lockdown
Naar de kapper tijdens lockdown, de eerste keer na 3 maanden.

Rondreis door gesloten Maleisië

De RMCO bracht ook een lichtpuntje, want binnenlands toerisme kreeg groen licht. Dit betekende dat we weer op pad mochten binnen west-Maleisië. Oost-Maleisië ( = Maleisisch Borneo) is off-limit vanwege ons verlopen toeristenvisum. Omdat we de westkust al gezien hebben, stippelden we een mooie route uit langs de oostkust van west-Maleisië. Dit betekende ook dat we met pijn in ons hart het appartement in Melaka moesten verlaten. Dit was na drie maanden binnen zitten toch wel een beetje als thuis gaan voelen.

Op zoek naar het mooiste strand

De eilanden werden de focus van onze tweede reis door Maleisië. Achter elkaar bezochten we Tioman, Kapas, Perhentian en Langkawi. De absolute winnaars waren Kapas en Perhentian. Het water was hier zo helder en het zand was zacht en wit. Het zijn ook fantastische bestemmingen voor snorkelen. We zagen veel vissen, pijlstaartroggen en schildpadden. Tussendoor maakten we ook stops in de steden Kuantan, Kuala Terengganu en Kota Bharu. Vooral Kuala Terengganu viel in de smaak: een mooi oud centrum, street art en een indrukwekkende zilveren moskee.

wereldreis lockdown
Tioman.
wereldreis lockdown
Kapas.
wereldreis lockdown
Perhentian.
wereldreis lockdown
Varaan op het strand op Tioman.
wereldreis lockdown
Perhentian.

Oost vs. west-Maleisië

Omdat we voor de lockdown een reis langs de westkust van west-Maleisië hadden gemaakt, konden we onze ervaringen goed vergelijken met het oosten. Als eerste viel ons op dat de oostkust minder multicultureel is. Dit is duidelijk het gebied van de Malay, wat niet wil zeggen dat er geen andere etnische groepen zijn. Ze zijn er zeker, maar in kleinere aantallen. Ten tweede is de oostkust een stukje conservatiever. Dit betekende voor mij dat ik vaker een lange broek aantrok.

Veganist op het Offerfeest in Kota Bharu

Kota Bharu ga ik niet snel vergeten. Ons verblijf in deze stad viel samen met de viering van Hari Raya Haji, het Offerfeest. Een belangrijk Islamitische meerdaags festival waarbij stil wordt gestaan bij de bereidheid van Ibrahim om zijn zoon op te offeren aan Allah. Ik heb alle respect voor lokale tradities, maar voor mij staat dit feest in mijn hoofd gegrift als de dag waarop Kota Bharu veranderde in een slachthuis. Ik wist dat families een koe of schaap slachten. Wat ik niet wist, was dat ze dit op straat doen terwijl de jong en oud toekijkt hoe het dier spartelend uitbloedt. De lokale speelplaats was omgetoverd in een hak- en snijruimte. Oftewel, niet de leukste dag voor een veganist op reis door Maleisië.

wereldreis lockdown
wereldreis lockdown
wereldreis lockdown
wereldreis lockdown
Vegan curry noodle soep. Heerlijk!
Chinatown in Kuala Terengganu.
wereldreis lockdown
Smoothiebowl op Langkawi.
Het bordje zegt: Welcome to Kota Bharu, the Islamic City.

Reizen tijdens de coronacrisis in Maleisie: hoe is dat?

Na zes maanden in Maleisië (waarvan vijf tijdens de pandemie) zijn we gewend geraakt aan de corona maatregelen in Maleisië. Rondreizen is prima te doen, we moeten ons alleen houden aan de regels. Mondkapjes om op drukke plekken, naam en telefoonnummer registreren met een overheidsapp, temperatuur laten meten en afstand houden. Als je het mij vraagt, zijn dit logische regels in deze tijd. We merkten dat op de eilanden de regels minder streng zijn. Bijna niemand loopt daar met een mondkapje rond, waarschijnlijk omdat de kans klein is dat de politie gaat controleren.

Terug op Penang & verlenging lockdown

Inmiddels zijn we terug op de plek waar zes maanden geleden onze reis in Maleisië begon: Penang. Dit was onze eerste kennismaking met Maleisië en we zijn blij om terug te zijn. Wat is Penang toch mooi, georganiseerd, modern en multicultureel. Het voelt een beetje als thuis komen. We gebruiken onze tijd hier om iets meer van het eiland te zien, maar vooral om na te denken over wat we gaan doen. De lockdown in Maleisië is verlengd tot 31 december 2020 en volgens de informatie die we nu hebben kunnen we ook tot die datum blijven op onze verlopen toeristenvisa. De vraag is, gaan we dat ook doen?

Uitzicht over Penang vanaf ons balkon.

What’s next?

Eén ding is zeker: verder overland reizen naar Indonesië gaat niet lukken. Maleisië blijft voorlopig in lockdown, net zoals Indonesië en alle andere landen in Zuid-Oost Azië. Balen we? Jazeker! Wat keken we uit naar de Indonesische keuken, de eilanden en de stranden. We hadden zelfs al een slaapadresje op Java aangeboden gekregen. Maar het loopt niet weg. Ooit gaan we de reis afmaken en komen we op Bali, wanneer weten we gewoon even niet.

Nu overland reizen (of reizen in het algemeen) moeilijk is geworden, is het tijd om over andere dingen na te gaan denken. Werk bijvoorbeeld. We zijn gestart met online freelance werk, hebben een online shop opgezet en kijken ondertussen rond voor andere werkmogelijkheden. Of we in Maleisië blijven, of naar een ander land gaan (misschien Europa), dat weten we nog niet. Maar dat is ook fijn: alle paden liggen weer open!

Je las overland reizen naar Bali – update 14: leven in lockdown in Maleisië: einde van onze overlandreis? Lees hier alle andere updates terug.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.