Ik ben geen fan van de Hollandse winter. De regen, de kou en de donkere dagen, ik word er niet gelukkig van. Het liefst ontvlucht ik dit seizoen. In 2017 deed ik dit door naar India en Sri Lanka te gaan en dit jaar (2018) reisde ik door Colombia. Ik startte mijn reis door Colombia in een heel ander land: de Verenigde Staten. Ik maakte een driedaagse stopover in Miami. Mijn eerste keer in The States! Benieuwd wat ik deze drie dagen heb gedaan? Ik laat het je zien met een minigids van Miami.

Dag 1: in Cubaanse sferen en basketbal

Little Havana

We landden op een donderdagavond in Miami. Anderhalf uur later dan gepland en met de helft van onze bagage. Na een overstap in Reykjavik was mijn backpack om onduidelijke redenen achtergebleven in IJsland. Na een korte nacht stond ik daarom de volgende ochtend voor de spiegel gekleed in een t-shirt en korte broek van mijn vriend. We begonnen de dag in Little Havana. Deze wijk heeft zijn naam gekregen door het grote aantal Cubaanse migranten dat in de jaren zestig hun intrek hier namen. Tegenwoordig is de wijk een mengelmoes van Centraal-Amerikaanse culturen. Zo zaten wij aan het ontbijt in een Puerto Ricaanse bakkerij, waar de eigenaresse mij mami noemde toen ze de bestelling opnam. Met Engels kom je trouwens niet ver in Little Havana, de voertaal is veelal Spaans. De hoofdader van de wijk is Calle Ocho, een kleurrijke boulevard vol met Cubaanse invloeden. Je vindt hier Cubaans getinte cafés, bars en sigarenshops. Helaas wordt Calle Ocho doorkruist door een drukke autoweg, wat de sfeer niet ten goede kwam.

Calle Ocho Miami USA

Symbool van Calle Ocho: de felgekleurde haan! Je kunt zelfs een ‘Rooster Walk’ door de wijk maken. 

Downtown Miami

In de middag gingen we op weg naar downtown Miami. We vergapen ons aan de vele skyscrapers en lopen een rondje door Bayfront Park. Tussen alle torens viel één gebouw meteen op: de Freedom Tower. De zachtgele kleur en Cubaanse vlag op het dak trok meteen onze aandacht. In de jaren zestig en zeventig was in dit gebouw het Cubaanse Hulpcentrum gevestigd. Het centrum hielp de grote stroom Cubaanse vluchtelingen, dat het regime van Fidel Castro ontvluchtte, om een nieuw leven op te bouwen in de Verenigde Staten. Er werd hulp geboden bij gezondheidszorg, woning en onderwijs. In deze tijd kreeg de toren haar bijnaam ’Freedom Tower’, omdat het voor veel mensen een symbool was van hoop en vrijheid.

Downtown Miami USA

Helemaal rechts: de Freedom Tower. 

Miami Heat

Eén van de dingen die we graag wilden doen in The States was een sportwedstrijd bijwonen. De sfeer tijdens deze evenementen is fenomenaal. We kozen voor een basketbalwedstrijd, om precies te zijn de wedstrijd Miami Heat vs. Milwaukee Bucks in de American Airlines Area. De wedstrijd werd op typische Amerikaanse wijze ingeluid met een show van de HEAT danseressen en een introductie van de spelers, compleet met vuurblazers. Het entertainen van het publiek stond centraal en dat voelde je de hele wedstrijd. Ritmische muziek om op mee te klappen, een dance cam in de pauzes en de kans om gesigneerde t-shirts te winnen. Voor veel supporters ging het meer om de show rondom de wedstrijd dan om het basketbal zelf. Daarnaast was het opvallend hoeveel mensen tijdens de wedstrijd opstonden om een nieuwe ronde snacks te halen. Niet dat het eten goedkoop was. Wij betaalden voor één biertje 8 dollar.

Miami Heats USA

Dag 2: street art & strandtorens

Wynwood Walls

Na de dag te hebben gestart met een zoete guave pastelito in Little Havana gingen we op weg naar Wynwood Walls. Als je mijn vorige artikel hebt gelezen, dan weet je al hoe gaaf ik dit vond. Wynwood was tot tien jaar geleden een no-go zone, maar tegenwoordig is deze wijk de hipste plek van Miami. En dat allemaal dankzij street art. Kunst heeft letterlijk de wijk nieuw leven ingeblazen. Gaaf om te zien!

Lees ook:  Fotoreeks Wynwood Walls, het gaafste plekje van Miami

Wynwood Walls Miami USA

South Beach

Time to hit the beach! Liefhebbers van zon, zee en strand kunnen hun hart ophalen in Miami, want deze stad biedt voldoende strand. Wij kozen voor South Beach. Helaas zat zwemmen er niet in, want de zee was iets te ruig. Eigenlijk was dat ook niet erg. Mijn badkleding lag toch in IJsland. Na een potje zonnebaden besloten we een strandwandeling te maken, want op South Beach vind je een leuke serie kleurrijke strandtorens. Om de paar meter zie je weer een ander kek exemplaar met een nieuw design. Niet alleen op South Beach vind je deze torens, maar langs de hele kustlijn van Miami Beach vind je kleurrijke exemplaren. Een leuke speurtocht om je een paar uurtjes mee te vermaken!

Life Guards towers Miami USA

Dag 3: Art Deco en leguanen

Vizcaya Museum

De grootste verrassing van Miami vond ik in de wijk Coconut Grove: Vizcaya Museum & Gardens. Dit is het voormalige landgoed van de schatrijke zakenman James Deering. Deering had zijn geld verdiend in de landbouw en besloot in 1914 een eigen villa te bouwen in de baai van Biscayne. Hij noemde het Villa Vizcaya, gebouwd in Italiaanse barok- en renaissancestijl. Het resultaat is prachtig! Mijn favoriet waren de tuinen dat uit een aaneenschakeling van booghagen, beelden en fonteinen bestond. Feit blijft dat Deering deze villa bouwde in een voormalig mangrovebos. Daar werd ik fijntjes aan herinnerd toen een grote leguaan op de kade klom om eten te zoeken in de bosjes. Ik vermoed dat zij hun thuis hebben gevonden in het verlaten schip dat voor de kust ligt.

Vizcaya Miami USA

Vizcaya Museum Garden Miami USA

Vizcaaya Miami USA

Art Deco Historic District

In de middag gingen we opnieuw richting South Beach. Niet alleen om nog even te genieten van het strand, maar ook om meer te zien van de Art Deco architectuur. Deze bouwstijl is ontstaan in Frankrijk in de jaren twintig en kun je over de hele wereld terugvinden. De stijl staat bekend om de zachte pastelkleuren, geometrische patronen en bloemmotieven. Ik heb al een aantal mooie juweeltjes gezien in Mumbai, maar in Miami vind je de grootste collectie ter wereld. Er zijn meer dan 800 Art Deco panden te zien. Rondom Ocean Drive, Collins Avenue en Washington Avenue vind je een aantal mooie exemplaren. Mijn favorieten waren The Webster, Miami Beach Post Office en het Marlin Hotel.

Art Deco Miami Beach USA

Meer tips voor Miami

  • Maak gebruik van het gratis OV: Miami is een grote stad, dus spaar de voetjes door gebruik te maken van gratis openbaar vervoer. De Metromover cirkelt in verschillende loops boven de stad en een ritje kost je helemaal niets. Daarnaast zijn de oranje-groene busjes met de tekst ‘Miami Trolley’ helemaal gratis. Let op: alleen de Metromover en Miami Trolley zijn gratis, voor de bussen moet je wel betalen.
  • Koop voor de bus een dagpas: ben je van plan om vaak gebruik te maken van de bus? Koop dan een EASY Ticket Day Pass. Voor iets meer dan 5 dollar kun je de hele dag gebruik maken van de bus. Deze kaartjes zijn onder andere te koop op het station Government Center.
  • Eettip: ga in Little Havana eten bij Doce Provisions. Een toffe plek met een grote binnentuin en lekker eten. Ook geschikt voor vegetariërs!

Staat Miami op jouw lijstje?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.