Eerder schreef ik al over het mooiste plein van Wroclaw, de Rynek. Je kunt je hier met gemak een dag vermaken door enkel en alleen te staren naar de prachtig vormgegeven huizen. Maar natuurlijk is dit lang niet alles wat in Wroclaw te zien is. De stad biedt nog zoveel meer. Om wat meer van Wroclaw te zien, kun je natuurlijk meegaan met een stadswandeling, een fietstocht of een tour. Informatief, maar wel een beetje saai en passief. Ontdek Wroclaw op een leuke en verrassende manier en ga op kabouterspeurtocht! Wroclaw is de thuishaven van een leger aan kabouters. De stad herbergt in totaal zo’n 163 exemplaren van deze kleine vriendjes, al houden sommige bronnen het al op 300 kabouters. Ik zeg: Let the hunt begin! 

Kabouters Wroclaw Polen

Het oranje Alternatief

Oké, het klinkt misschien allemaal heel commercieel en toeristisch. Maar van oorsprong hebben de kabouters een diepere betekenis. Ze bieden een herinnering aan het Oranje Alternatief, een anticommunistische beweging in Wroclaw in de jaren tachtig. Het symbool van deze beweging was de kabouter, een non-politiek figuur met een ludieke maar serieuze ondertoon. Onder het communistische bewind ontbrak het namelijk aan tolerantie en transparantie. Iets wat volgens het Oranje Alternatief zeker moest veranderen. Als protestactie verschenen in Wroclaw in de holst van de nacht allerlei kabouters op de muren. Vervolgens schilderden de communisten deze tekeningen weer wit om een dag later de kabouters weer aan te treffen. Het is toch wel grappig om je in te denken hoeveel tijd de communistische partij heeft besteed aan het wegwerken van deze onschuldige figuurtjes.

Symbool van trots

De kabouters hebben Wroclaw nooit meer verlaten en zijn vandaag de dag een symbool van trots voor de stad. In 2001 gaf het stadsbestuur opdracht tot het plaatsen van een aantal kabouterstandbeelden ter herinnering aan de ludieke protesten van het Oranje Alternatief. Dat was het startsignaal voor een groeiend leger aan kabouters. De mannekes verschenen bij historische gebouwen, kathedralen, banken en op verschillende stadspleinen. Dit alles werd nog eens extra gestimuleerd door de middenstand die bij nieuwe winkelopeningen vaak een kabouter cadeau deed. Inmiddels is de kabouter onlosmakelijk verbonden met de identiteit van Wroclaw.

Kabouter Wroclaw

Zoeken, zoeken

Ik moet zeggen, in het begin ging mijn kabouterspeurtocht wat moeizaam. Je moet de stad namelijk op een ander niveau bekijken, op grondniveau welteverstaan. De kabouters zijn namelijk zo klein dat je er vaak gewoon overheen kijkt. Bovendien staan ze niet altijd op de grond. Sommige hangen in een lantaarnpaal, anderen staan in het raamvenster of liggen verstopt achter een steen. Maar toen ik er eenmaal een aantal had gespot, ging mijn ‘kaboutersensor‘ aan. Als snel zag ik ze overal opduiken. En het leuke is, door de kabouters word je straatjes ingetrokken waar je anders niet ingelopen zou zijn. De kabouters laten je als het ware hún stad zien.

Kabouters Wroclaw Polen
Kabouters Wroclaw

Ik vond dit echt een leuke en verrassende manier om Wroclaw te ontdekken. Ik heb ze lang niet allemaal gezien, maar dat laat tenminste wat over voor een volgende keer Wroclaw. Wil jij ze wél allemaal zien, dan kun je gebruik maken van de plattegrond (verkrijgbaar bij het Tourist Information-kantoor en online). Ook is er een app (‘Wroclaw – Krasnalove’) beschikbaar, altijd handig. Happy hunting!

Heb jij de kabouters van Wroclaw al gespot?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.