Dat Gdansk super kleurrijk is, liet ik al in het vorige artikel zien, maar er was nog een reden waarom ik graag naar deze Poolse stad wilde gaan: street art! Ja, ook deze creatieve kant vind je in Gdansk, en wel in de wijk Zaspa. Op het eerste gezicht lijkt Zaspa niets anders dan een doodgewone woonwijk. De ene grijze flat volgt de andere op. Maar als je iets verder kijkt, dan zie je dat iedere flat een kunstwerk op zich is. De zijkanten van de flatgebouwen zijn namelijk gebruikt als canvassen voor bombastische verticale werken (zogenaamde ‘murals’). Het zoeken naar street art was nog nooit zo makkelijk! Ik hoefde alleen maar de flats één voor één af te lopen. Op deze manier ontdekte ik in een paar uurtjes een groot deel van de 58 werken die in Zaspa te vinden zijn. In dit artikel deel ik mijn favorieten!

Zaspa: de open air kunstgalerie van Gdansk

Street art in Zaspa maakt onderdeel uit van de Monumental Art Collection, gestart in 1997 met 10 werken. Waarom in 1997 vraag je je af? Gdansk bestond toen 1.000 jaar en kunstenaar Rafal Roskowinski organiseerde ter ere van dit millenium een internationaal Monumental Painting Festival in de wijk Zaspa. Bijna 20 jaar later is dit uitgegroeid tot een schat van 58 murals. Deze toename is met name te danken aan de afgelopen acht edities van het Monumental Art Festival (2009 – 2016) waar artiesten uit binnen- en buitenland aan hebben deelgenomen. Ieder jaar heeft een speciaal thema en in 2016 het thema was ‘Waiting’. Dit verwijst naar de laatste editie van het festival waarmee de collectie is afgerond. Zaspa is een recordhouder als het gaat om de grootste verzameling van murals in een alledaagse woonwijk. Je kunt ook nog steeds de oudere murals uit de jaren negentig zien. Op de Dywizjonu 303 vind je een levensgrote afbeelding van paus John Paul II uit 1997. De schildering laat het moment zien dat de paus Zaspa bezocht in 1987. Een bijzonder moment in een toen nog communistisch land. De kleuren zijn misschien niet meer zo levendig als de rest, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend.

gdansk street art Polen

Gdansk street art PolenIn het midden zie je de mural van paus John Paul II toen hij Zaspa bezocht in 1987.

Murals, meer dan alleen gigantisch groot

De Monumental Art Collection ging nog verder dan alleen murals maken. In 2009 is er ook een platform opgericht genaamd ‘Gdansk School of Mural’ dat zich één en al bezig houdt met monumentale muurschilderingen. Dit kunstenaarscollectief zet zich in om de oorspronkelijke betekenis van de mural te behouden en te herstellen. Zo hebben murals een sociaal-politieke achtergrond en zijn vaak gemaakt als reactie op recente gebeurtenissen. Ze vertellen iets aan mensen, zetten hen aan het denken of brengen een boodschap over. Maar boven dit alles, een mural is gewoon ontzettend indrukwekkend omdat het zo gigantisch groot is!

gdansk street art Polen

Gdansk street art Poeln

Mijn favoriete murals in Zaspa

Mijn favoriete mural in Zaspa is te vinden op Pilotów 6f en is gemaakt door de Amerikaanse artiest Shai Dahan in 2013 (zie de afbeelding linksboven in de collage). Je ziet hier op de muur een gigantisch persoon (man, vrouw, het zou beiden kunnen zijn) zonder gezicht. De inspiratie voor dit werk was het waargebeurde verhaal van een Amerikaans vliegtuig dat in 1920 een noodlanding moest maken in een veld met koeien. De piloot probeerde het vliegtuig zo te landen dat de koeien op tijd konden wegrennen. Deze liefde voor dieren zie je ook terug in deze mural. Er zitten vogeltjes op de hand en de jas is deels overgenomen door natuurkleuren. Daarnaast ziet de persoon er meer uit als een boswachter dan een vliegtuigpiloot.

Ook de mural die je ziet in de header van dit artikel – te vinden op Dywizjonu 303 13a – viel bij mij in de smaak. Aan de ene kant is de schildering vrolijk door de zachte kleuren en de tekst I Love You op het t-shirt. Aan de andere kant is er ook iets geks aan de hand. Er zweeft een afgehakt vogelhoofd rond en onderaan staat een mythisch wezen met een boom als hoofd. Ik weet niet waar de maker (de Italiaanse artiest ‘2501’) precies naar verwijst, maar het is in ieder geval een werk waar je wel twee keer naar kijkt.

Gdansk street art Polen

gdansk street art Polen

Praktische tips

 • Met meer dan 50 murals kun je natuurlijk op de gok door Zaspa gaan lopen, maar je kunt ook gebruik maken van de handige kaart die op de website van Muralegdanskzaspa te vinden is.
 • In de zomer wordt er ook drie keer per week een street art tour georganiseerd, te boeken bij het Cultural Information Point op de Dlugi Targ in het centrum van Gdansk. Naar mijn weten zijn de tours wel in het Pools, maar wellicht zijn ze inmiddels ook beschikbaar in het Engels.
 • Een enkeltje met de SKM trein vanaf Gdansk Glowny naar Zaspa kost 3 PLN (€0,70) per persoon. Doordeweeks vertrekt er iedere 7 minuten een trein naar Zaspa en in het weekend gaat de trein om het kwartier.

Zou jij Zaspa willen bezoeken?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Gaaf hoor, mooie foto’s. Ik kan street art steeds meer waarderen, van een volledige wandeling door de smalle straatjes van Valencia tot het aanschouwen van kunstwerken in een verlaten stad. Gdansk zet ik zeker op mijn lijstje, vooral aangezien je een wandeling kan doen door Zaspa en zo metershoge street art kan ontdekken. Jammer dat het zo weinig te vinden is in Nederland.

  • Esther Reply

   Inderdaad, er is maar weinig goede street art te vinden in Nederland, laat staan mooie murals 🙁 Daarom is de wijk Zaspa een enorme aanrader! Mocht je de kans krijgen, moet je zeker naar Gdansk gaan 🙂

  • Esther Reply

   Ik vond Zaspa echt super leuk, maar ook zonder street art blijft Gdansk een toffe stad voor een stedentrip 🙂

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.