Istanboel, de stad die de geografische brug vormt tussen twee continenten, Azië en Europa. Een mystieke oriëntaalse stad en tegelijkertijd o zo modern. Een stad waar het oosten het westen ontmoet én omarmt. De twee gaan naadloos in elkaar over en bestaan vredig naast elkaar. Hieronder een aantal voorbeelden waar oost en west naast elkaar leven. Het zijn er maar vier, maar er zijn er ongetwijfeld meer. Weet je er meer? Laat het me weten in de comments!

1. Hagia Sophia en Sultan Ahmed Moskee

Istanboel is de stad waar het christendom en de islam in de letterlijke zin lijnrecht tegenover elkaar staan, namelijk de Hagia Sophia tegenover de nabijgelegen Sultan Ahmed Moskee. De Hagia Sophia was gebouwd als christelijk-orthodoxe kerk, gelegen in het toenmalige Oost-Romeinse rijk. Het was de grootste kerk van het christendom. In 1453 veroverde sultan Mehmed de stad Istanboel en veranderde de Hagia Sophia in een moskee.  Maar dit was nog niet genoeg. Ruim een eeuw later werd de Sultan Ahmed Moskee gebouwd als tegenhanger van de Hagia Sophia. Bij ons is deze moskee beter bekend als de Blauwe Moskee. De bedoeling was dat de Blauwe Moskee de Hagia Sophia zou overtreffen. Zo werden er zes minaretten en diverse koepels gebouwd en werden er 20.000 blauwe bloemtegeltjes aan de binnenkant van de moskee geplaatst. Gelukkig ligt deze strijd nu in het verleden en kunnen we vandaag de dag genieten van beide bouwwerken. De Sultan Ahmed Moskee wordt nog steeds actief gebruikt als moskee, de Hagia Sophia doet nu dienst als museum.

Turkije Istanbul

2. Topkapi: paleis en museum

Het bezoek aan het hooggelegen Topkapi Paleis deed mij direct terugdenken aan een bekende kinderfilm: Aladdin en de wonderlamp. Wat heb ik deze film grijs gekeken in mijn jonge jaren, en in Istanboel beleefde ik deze periode opnieuw. Eeuwenlang was het Topkapi het regeringscentrum van de sultans van het Ottomaanse rijk. Het paleis is een uitgestrekt complex van maar liefst 6.700 m2 groot en herbergt overdadig versierde kamers, talloze tuinen en biedt een geweldig uitzicht over de Bosporus. Het bood onderdak aan zo’n 4.000 mensen, bestaande uit de sultan en zijn familie, maar ook de bedienden, de harem en de 400 concubines (vrouwelijke slaven). Het Topkapi doet vandaag de dag dienst als museum naar westerse maatstaven. De tentoonstelling bestaat uit wapens, geschenken en de kleding van de sultan. Het geeft een goed beeld van hoe de sultans ooit geleefd hebben, vooral de haremkamer spreekt tot de verbeelding.

Topkapi Istanboel

3. Galatabrug en Galatatoren

De Galatabrug, letterlijk de verbinding tussen oost en west. Aan weerszijden van deze brug liggen de wijken Eminonu en Galata. Deze laatste wijk bevat ook een belangrijke trekpleister van Istanboel, de Galatatoren. Deze van oorsprong christelijke toren was eigenlijk een groot deel van zijn bestaan in bezit van de Ottomanen. Het was met z’n hoogte van 67 meter het hoogste bouwwerk van Istanboel en kon dus goed gebruikt worden als uitkijktoren. Vandaag de dag is het een panoramische uitkijktoren met op de negende verdieping een buitenbalkon en een restaurant. Je hebt hier uitzicht over de Topkapi, Hagia Sophia, Blauwe Moskee en diverse minaretten.

Istanboel

Istanboel

4. Kruidenbazaars en souvenirshops

Het stadscentrum wordt gekenmerkt door kleurrijke, veelal ondergrondse, bazaars. De bazaarwinkels zijn gevuld met oosterse thee, specerijen en tapijten, maar ook westerse sieraden en souvenirs. Het publiek bestaat uit een mengelmoes van Turkse moeders en dochters en westerse toeristen. De bazaar doet denken aan een eeuwenoud ondergronds gangenstelsel waar je met veel moeite weer uit komt. Zo heeft de ‘Grote Bazaar’ (uit het jaar 1481) honderden winkeltjes verstopt in een labyrint van meer dan 60 gangen. De concurrentie is moordend, en dus doen de verkopers hun uiterste best om de westerse toeristen naar binnen te lokken. Voorgesteld wordt om een kopje thee te drinken of een ring te kopen voor je geliefde.

Istanboel Turkije

Ben jij al eens in Istanboel geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.