Vlakbij het kleine stadje Selçuk ligt een schatkist, de opgravingen van de eeuwenoude stad Efeze. De Grieken, Romeinen, Perzen en Byzantijnen hebben deze stad gevormd en historische grootheden zoals Cleopatra en Augustus hebben hier rond gelopen. Efeze was een van de belangrijkste havensteden in de Klassieke Oudheid en tevens de hoofdstad van de Romeinse provincie Asia. Eens leefden hier meer dan 250.000 mensen. Op Rome na was dit de grootste stad van het Romeinse rijk.

En wat is er van overgebleven? Antwoord: zeer veel ruïnestukken, maar oók complete gerestaureerde bouwwerken. Neem bijvoorbeeld de Arena van Odeon en de eeuwenoude Celsius Bibliotheek. In deze bibliotheek werden in zijn hoogtijdagen zo’n 12.000 perkamentrollen bewaard. In de compleet gerestaureerde façade van de bibliotheek prijken vier vrouwelijke zuilen die verwijzen naar de vier klassieke deugden: verstand, deugd, kennis en wijsheid. De eervolle deugden van de Klassieke Oudheid.

Vanaf de weg kun je Efeze niet zien. En dat maakt het ook zo mooi. Het is alsof je een eeuwenoude schatkist binnenloopt. Met één voet op het terrein komt de Oudheid tot leven. En nog niet eens alles is ontdekt. Men zegt dat slechts 15% van de stad is opgegraven. De grandeur van deze stad moet oneindig zijn geweest. Maar wees niet bang, ook met de opgravingen die je vandaag de dag kunt bekijken kun je ook een goed beeld krijgen van Efeze.

Bij deze een foto impressie van wat je zult zien als je ooit Efeze gaat bezoeken. Helaas is de fotokwaliteit niet al te best, maar het geeft wel een idee. Let op: het wordt alleen maar beter en groter, want de opgravingen gaan in snel tempo door.

Turkije Efeze

Efeze Turkije

Heb jij ooit Efeze bezocht?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.