Praag is beeldschoon, maar ook druk. Het is één van de meest bezochte steden in Europa. Tenzij je het niet erg vind om super vroeg op te staan, verwacht niets anders dan een drommende toeristendrukte op de Karelsbrug, het Oude Stadsplein en bij de Praagse Burcht. Uiteraard zijn deze bezienswaardigheden een must-see, maar ik moet zeggen dat de massa op mijn zenuwen werkte. Het hielp natuurlijk ook niet dat ik Praag bezocht in de zomermaanden (extra druk). Ik vroeg me af: is er een manier om Praag te zien zonder van de ene drukke plek naar de andere te lopen? Ja, die is zeker. Ik vond de oplossing in een zelf samengestelde David Cerny beeldenroute. Niet alleen zijn Cerny’s beelden bizar en fascinerend, het leidde me ook door mooie én rustige straatjes van Old Town Praag. Kortom, het was een perfecte combinatie van bijzondere kunst en sightseeing.

Lees ook: Alternatieve wandeling Vilnius: street art & bijzondere kunst.

Wie is David Cerny?

David Cerny is een Tsjechische kunstenaar die bekend staat om zijn rebelse en controversiële kunstwerken. Als kersverse afgestudeerde kunstenaar kwam hij in 1991 al in de problemen door een Sovjet tank roze te verven. Een arrestatie volgde vanwege burgerlijke ongehoorzaamheid. Deze gebeurtenis heeft hem niet de mond gesnoerd. Cerny ging door met het plaatsen van provocerende kunstwerken in en rond Praag. Hij is niet bang om mensen of zijn opdrachtgevers te choqueren. Cerny is het enfant terrible van Praag.

Praag: zo mooi, maar op sommige plekken ook zo druk.

Start de route: langs 7 bizarre kunstwerken

Deze zeven beelden zijn bijna allemaal gemaakt door David Cerny en staan in district 1 (= Old Town). Als er een andere artiest verantwoordelijk is, dan noem ik dit. Tip: navigeer met Google Maps, want daar staan de beelden ook op.

1. Ondersteboven paard

De eerste stop is de Lucerna passage (Tsjechische naam: Pasaz Lucerna). Hier vind je een parodie op het beeld van de historische held Wenceslas I op paard, te vinden op het Wenceslas plein. Wenceslas wordt gezien als de beschermheer van de Tsjechische staat. Cerny creëerde een alternatieve versie en keerde het paard om. Het dier hangt ondersteboven aan het plafond en ziet er vrij dood uit.

Adres: Vodickova.

In de buurt schoot ik ook de volgende foto’s.

2. Hoofd van Franz Kafka

De tweede stop is makkelijk te spotten. Midden op het plein Charvatova staat het grote hoofd van de beroemde Praagse schrijver Franz Kafka. Kafka past helemaal in het straatje van Cerny, want deze twintigste-eeuwse schrijver had een liefde voor fantasierijke verhalen. Het beeldhouwwerk van zijn hoofd bestaat uit 42 roterende stalen panelen. Om de paar minuten vervormt het hoofd. Het zou verwijzen naar de psychische staat van Kafka en de stroom aan negatieve gedachtes in zijn hoofd. 

Adres: Charvatova, naast winkelcentrum Quadrio. Afstand vanaf stop 1: 500 meter.

In de buurt schoot ik ook de volgende foto’s:

3. Hangende Sigmund Freud

Niet alle beelden van Cerny staan op de grond. Nummer drie op dit lijstje zweeft in de lucht. Cerny maakte in 1997 dit hangende beeld van Sigmund Freud, met één hand vasthoudend aan pijp. Alsof hij zelfmoord wil plegen. Het is een bizar beeld om te zien vanaf de straatkant. De eerste paar seconden dacht ik: is het een mens?

Adres: Husova straat. Afstand vanaf stop 2: 400 meter.

In de buurt schoot ik ook de volgende foto’s:

4. Embryo in een regenpijp

Dit is één van de meest absurde werken die ik zag in Praag. Als je er niet naar zoekt, zou je het niet eens opmerken. Je loopt er zo voorbij. Het beeldwerk laat een embryo zien die zich een weg probeert te banen door een regenpijp. De boodschap: het is moeilijk kunst te creëren in een bekrompen wereld. Ik zei toch dat Cerny houdt van provoceren.

Adres: Anenske nam. 209. Afstand vanaf stop 3: 350 meter.

In de buurt schoot ik ook de volgende foto’s:

5. Franz Kafka Memorial

Praag heeft twee beelden van Franz Kafka. Cerny creerde er één, beeldhouwer Jaroslav Rona maakte de tweede. Dit Franz Kafka memorial is te vinden in de Joodse buurt, naast de Spanelska Synagoge. Kafka bracht het overgrote deel van zijn leven in deze wijk door. Het beeld laat een gigantische man zien zonder hoofd. Op de schouders zit een kleine Kafka. Het is een verwijzing naar een scene uit Kafka’s verhaal ‘Description of a struggle’.

Adres: Dusni straat. Afstand vanaf stop 4: 900 meter.

In de buurt schoot ik ook de volgende foto’s:

6. Plassende mannen

We blijven bij Kafka en steken de rivier Vltava over richting het Kafka Museum. In de binnentuin van dit museum staat een uniek beeld van twee plassende mannen. Cerny maakte dit werk naar aanleiding van de toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie in 2004. De twee mannen staan te plassen in een vijvertje met de contouren van Tsjechië. Je kunt wel raden wat Cerny dacht over de EU. Het wordt nog gekker: de plas bevat een boodschap. De heupen roteren waardoor de heren met hun plas teksten (in het Tsjechisch) schrijven in het water.

Waarschuwing: in tegenstelling tot de andere plekken op dit lijstje, is dit beeld goed bekend bij de toergroepen. Het kan dus druk zijn.

Adres: Cihelna. Afstand vanaf stop 5: 1,1 kilometer.

In de buurt schoot ik ook de volgende foto’s:

7. Gigantische baby’s

Nu je aan de andere kant van rivier bent, kun je gelijk doorlopen naar Kampa Park. Hier vind je het beeld van drie gigantische rondkruipende baby’s. Hun gezicht heeft de print van een barcode. Ook dit werk is bekend. Toeristen klauteren graag bovenop de baby’s om een grappige foto te maken. Toch vond ik de drukte hier meevallen.

Adres: U Sovovych mlynu 503, naast Kampa museum. Afstand vanaf stop 5: 550 meter.

In de buurt schoot ik ook de volgende foto’s:

In deze wijken vind je meer vreemde beelden:

  • New Town (= district 2): hier vind je een hangende man en vrouw aan paraplu van artiest Michal Trpak. Adres: Odboru 1343/1.
  • Zizkov (= district 3): Cerny’s zwarte baby’s op de Televisietoren. Adres: Mahlerovy sady 1.
  • Smichov (= district 5): nog een meesterwerk van Cerny. Bij Galeria Futura vind je twee grote bukkende figuren met een televisie in hun kont.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.