Stel, je wilt een heerlijk weekendje weg naar Londen. Een leuke stad met een groot aantal bezienswaardigheden om te zien en te ontdekken. Zonder enig plan zal je zeker verdwalen en allerlei leuke dingen mislopen omdat je het simpelweg niet wist. Begrijp me niet verkeerd, dwalen is leuk. En als dat je intentie is voor Londen, dan moet je dat vooral doen. Maar ik denk dat het nog leuker is het optimale uit zo’n weekend te halen. Tenslotte ga je niet elk jaar naar Londen (ik tenminste niet). Waar te beginnen en hoe het weekend in te delen? Geen paniek, want ik help je daarbij. In dit artikel beschrijf ik je mijn weekend in Londen aan de hand van een zestal wijken. Natuurlijk biedt Londen veel meer dan alleen deze zes wijken, dus reden genoeg om nog een keer terug te komen.

Vrijdag: geschiedenis snuiven in the City & Southbank

Ik raad je aan het weekend te starten in het oude historische centrum van Londen, the City. Alhoewel, de term ‘oud’ gaat niet helemaal meer op, want dit is nu het zakendistrict van Londen. Toch is het zo dat de Romeinen hier tweeduizend jaar geleden de eerste steen legden voor de stad Londen. Veel daarvan is helaas verloren gegaan tijdens de middeleeuwse branden en de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Toch bieden twee bouwwerken nog een herinnering aan de lange Britse geschiedenis, St. Paul’s Cathedral en the Tower of London.

London the city

Saint Paul’s Cathedral. Een van de mooiste gebouwen in Londen, en vooral bekend vanwege de koepel. In de avond wordt deze kathedraal prachtig verlicht en doet het direct denken aan de Amerikaanse stad Washington (en in het verlengde de serie House of Cards). Maar ook hier is het moderne Londen nooit ver weg. Sla je de hoek om, dan loop je zo de futuristische Millenium Footbridge op. Een trouwe Harry Potter-fan herkent dit decor meteen.

Tower of London, dé voormalige schatkist van Londen. Dit kasteel herbergde eeuwenlang de juwelen van het koningshuis. Het is nogal een vreemde gewaarwording, zo’n oud kasteel tegen een achtergrond van wolkenkrabbers. Maar zeker leuk om te zien. En sla je de hoek om, dan kom je ook meteen bij de Tower Bridge. Dit is de oude voetgangersbrug waarmee de gewone burger het kasteel kon bereiken. De twee torens huisvesten vandaag de dag een klein maar fijn kroonjuwelenmuseum. Leuk om even te kijken, maar nog veel leuker is de attractie bovenop het museum. Een glazen plaat op zo’n 42 meter hoogte. Terwijl je uitkijkt over de oude binnenstad van Londen passeren onder je de boten van de Thames. Zelf heb ik nogal hoogtevrees, dus ik durfde het niet. Durf jíj het wel?

Borough Market, de ideale plek om de middaglunch bij elkaar te spronkelen. Deze markt is één van de oudste foodmarkten van Londen en wat mij betreft ook de leukste. Ik kon geen genoeg krijgen van de kleurrijke hapjes, drankjes en maaltijden. Een feest voor het oog! Meer lezen over de foodmarkten van Londen, klik hier.

London the city

Een aantal fijne tips:

  • Maak een wandeling langs de Thames. Zo kom je vanzelf langs het kleine Globe theater. Dit is het houten theater waar Shakespeare zijn toneelstukken vertoonde. Van buiten stelt het niet veel voor, maar van binnen is erg indrukwekkend.
  • Doe een drankje bij een rooftop bar zoals Queen Elizabeth Hall Roof Garden. Ideaal om een drukke dag mee af te sluiten.

Zaterdag: iconen spotten in Westminster, St. James & Notting Hill

Rise and shine! Vandaag staat in het teken van de iconen waar Londen beroemd mee is geworden. De wijk Westminster biedt hiervoor de perfecte uitvalbasis. Vanaf Trafalgar Square loop je via White Hall en Downing Street richting de Westminster Bridge. Downing Street komt je wellicht wel bekend voor, want hier staat een van de meest gefotografeerde deuren ter wereld, die van de Britse premier aan 10 Downing Street. Alhoewel deze straat niet toegankelijk is voor publiek, is het wel leuk om er even voorbij te lopen.

London westminster

Big Ben, Houses of Parliament en London Eye. De drie iconen die politiek Londen vertegenwoordigen. Mijn favoriet is toch wel de Big Ben. Al is het al vanwege de liefkozende naam, die eigenlijk verwijst naar de klok in de toren. Dit is de zwaarste klok van de wereld. De toren zelf heet eigenlijk ‘Clock Tower’, maar dat klinkt toch half niet zo leuk. Schuin tegenover de Big Ben staat het kenmerkende reuzenrad van Londen, the London Eye. Bij de opening in 1998 ’s werelds grootste reuzenrad (135 meter hoog). Een ritje duurt 30 minuten en kost zo’n €35,-. Als je het mij vraagt redelijk duur, maar mocht je geïnteresseerd zijn dan is aan te raden je kaartje van te voren online te bestellen. Er staat vrijwel altijd een flinke rij.

Buckingham Palace. Een attractie die je zeker eens in je leven gezien moet hebben. Het paleis zelf is niet zo’n interessante verschijning, het is vooral de Britse sfeer die het uitstraalt dat zo leuk is. Het kijken naar de wachters kan al een middagvermaak op zich zijn. Om bij het paleis te komen raad ik je aan een wandeling te maken door de groene stadsoase van het St. James Park. Dit park is de voortuin van het paleis en herbergt een aantal leuke dieren zoals rondspringende eekhoorns en pelikanen. Neem wat pinda’s mee en probeer de eekhoorns te voeren. Of lach om de toeristen die het proberen, maar hopeloos falen.

Notting Hill, een van de meest fotogenieke wijken van Londen. Een buurt boordevol met pastelkleurige Victoriaanse huizen, kleine boetiekjes en zoetgeurende bakkerijen. En bovendien wordt hier elke zaterdag één van de grootste antiekmarkten van Europa georganiseerd: de Portobello Road Market. Antiek is hip & happening. Denk bijvoorbeeld aan een oude wereldbol, een retro-camera of een leren boksbal. Stuk voor stuk sfeermakers voor in huis. En had ik al gezegd dat er ook foodkraampjes  staan. Nee? Nou, die staan er in overvloed. Meer weten over deze leuke wijk in Londen, lees dan mijn post over Notting Hill.

London St. Jamespark

Nog een aantal fijne tips:

  • Spot de Britse iconen vanaf de fiets. Er zijn diverse organisaties die leuke fietstours organiseren langs de highlights van Londen. Zo kom je gemakkelijk en sportief langs al het leuks wat Londen te bieden heeft.
  • Ga ’s avonds een hapje eten bij Wahaca, een Mexicaans restaurant waar je op tapaswijze kunt dineren. Met name de taquito met zoete aardappel is een aanrader!
  • Op zoek naar een goedkoper alternatief? Ga dan naar Chinatown te gaan en schuif aan bij Young Cheng. Voor nog 10 euro eet je het buikje helemaal vol.

Zondag: Ontspannen in Neasden & Shoreditch

De zondag staat in het teken van rust en ontspanning. Even niet van hot naar her rennen om alle hightlights te zien. Ontspan, relax en laat je meevoeren door het zondagse ritme.

BAPS Shri Swaminarayan Mandir, een Hindoeïstische tempel gelegen in de multi-culti buitenwijk Neasden. Een ideale plek om even het drukke Londen te ontvluchten. Bovendien is de tempel zelf een prachtig bouwwerk waardoor je je echt even in India waant. De mensen zijn vriendelijk en laten je graag de culturele gebruiken en gewoonten zien. Ik bundelde mijn ervaringen over dit stukje India in Londen in een eerder verschenen artikel.

Shoreditch en Brick lane. Op de zondagmiddag komt jeugdig Londen bij elkaar in het oostelijk deel van de stad voor de gezellige food- en vintagemarkten. Echt een aanrader om dit mee te maken. De beste locaties zijn Shoreditch en Brick lane. Alle wereldkeukens trekken hier aan je voorbij. Van Japans tot Marokkaans en Thais, stuk voor stuk heerlijke hapjes waarmee je met gemak een uitgebreide middaglunch kunt samenstellen. Mijn favoriet is het relaxte Sunday Up Market, een foodmarkt gevestigd in een karakteristieke oude bierbrouwerijfabriek. Peuzel je lunch lekker op bij een van de picknicktafels of schuif aan bij de locals op de stoeprand. Meer lezen over de foodmarkten van Londen, lees dan mijn artikel Een foodmarkt tour door Londen.

London foodmarkt

Nog een aantal fijne tips:

  • Ontdek de streetart van Shoreditch en Brick lane. Van humoristische sketches tot serieuze werken. Heb je geen zin om zelf te zoeken? Dan kun je bijvoorbeeld meegaan met de Alternative Walking Tour East End. Met een gids in de arm verken je in slechts twee uur alle mooie streetart hotspots.
  • Ga brunchen bij Byron Burgers, een waar begrip in Londen. Op Amerikaanse wijze serveren ze hier goede hamburgers met een chique tintje. En ze hebben ook vegetarische varianten!

En zo eindigt het weekendje Londen alweer. Houd in gedachten dat deze mini-gids slechts een fractie laat zien van wat Londen te bieden heeft. Er is nog zoveel meer. Denk aan Camden Town of de Colombia Road Flower Market. Londen heeft zoveel te  bieden.

En hoe ziet jouw weekend in Londen eruit?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.