In 2015 kwam ik voor het eerst in Polen. Ik maakte een treinreis van Poznan via Wroclaw naar Krakau en ondanks dat het niet altijd mooi weer was, vond ik het land meteen fantastisch. De cultuur, de lieflijke pleinen, mooie street art, leuke cafés en dit alles voor een zacht prijsje. Ik wist toen al dat ik nog een keer terug ging komen, en dat gebeurde afgelopen september. In mijn eigen verjaardagsweekend vloog ik naar Gdansk en genoot ik met volle teugen van de nazomer in de Poolse kuststad. Ik ben oprecht fan geworden van deze stad. In dit artikel vertel ik je waarom Gdansk zo in de smaak viel.

Een stad met een Nederlands tintje

Alhoewel Gdansk niet bij iedere Nederlander een belletje doet rinkelen, zie je in deze stad toch veel Hollandse invloeden. Want niet alleen Nederland was sterk in de scheepvaart, ook Polen kent een rijke scheepvaartgeschiedenis. Van de dertiende tot aan de zeventiende eeuw maakte de Gdansk naam als één van de Noord-Europese Hanzesteden. Dit was een samenwerkingsverband van zo’n 200 steden op het vlak van handel over zee. Met een ligging aan de Oostzee vormde Gdansk een kruispunt voor kooplieden uit heel Europa. Op deze manier kwamen ook veel Nederlandse schepen in Gdansk die niet alleen handelaren meebrachten maar ook architecten. Zo zijn een aantal gebouwen in de stad door Nederlandse en Vlaamse architecten ontworpen. Een voorbeeld hiervan is de Groene Poort – die niet groen is maar bruin – aan het eind van de Dlugi Targ (lange markt), gebouwd naar Nederlands ontwerp én met onze bakstenen.

Gdansk PolenDe Groene Poort zie je rechtsonder. Ziet er ook een beetje Nederlands uit, vind je niet?

Indrukwekkende verzetsgeschiedenis

Fan van Soldaat van Oranje of de film Zwartboek? Ook in Polen heeft in de vorige eeuw het ondergrondse verzet een grote rol gespeeld. Niet tegen de nazi-Duitsers, maar tegen het communistische regime. Net zoals een groot deel van Oost-Europa viel Polen na de Tweede Wereldoorlog onder het bewind van de Sovjet-Unie. De Poolse bevolking heeft zich altijd verzet tegen het communistische regime. In Gdansk speelde de plaatselijke havenarbeidersbeweging Solidarność daarbij een hoofdrol door stakingen en andere acties te organiseren in de havens van Gdansk en omliggende steden. Met succes, want door hun acties in de jaren zeventig en tachtig stortte het communistische ‘oostblok’ langzaam in. Om deze verzetsbeweging nooit meer te vergeten, is er sinds 2014 een museum geopend ter ere van Solidarność: het Centrum voor Europese Solidariteit. Aan de hand van een interessante audiotour word je door de geschiedenis van de beweging geleid; van de eerste staking in 1970 tot aan een vrij Polen én Oost- en Centraal-Europa.

Gdansk Polen SolidarnoscAls je één museum wil bezoeken in Gdansk, ga dan voor het Centrum voor Europese Solidariteit!

Een kleurrijk poppenstadje

Gdansk grauw en grijs? Nee, helemaal niet. Het is juist ontzettend kleurrijk! Gdansk kent een prachtig mooi centrum met het ene karakteristieke geveltje na de ander. Pandjes met ieder een ander kleurtje en hier en daar een gek patroontje. Schelpen langs de ramen of slingers over de gevel, van alles komt voorbij! Let op: bijna alles wat je ziet in het centrum is een replica van het origineel. In de jaren veertig is Gdansk namelijk hevig gebombardeerd. De foto’s in het Rechtstadsraadhuis op de Lange Markt herinneren aan deze periode. Eén van mijn favoriete straatjes in het centrum was de Ulica Mariacka. Niet vanwege de vele amberverkopers – want daar staat dit smalle straatje letterlijk vol mee  – maar vanwege de trapjes voor elke deur. Van die trappen die je op foto’s ziet van de straten in New York, en dat nu in Polen. Tip: sommige trappen leiden tot een aantal leuke cafés, zoals het Drukarnia Cafe en Cafe Kamienica. Leuk om een wijntje hier te drinken op het terras en te genieten van het voorbijtrekkend volk.

Gdansk Polen

Gdansk Polen

Gdansk PolenOveral kleurrijke geveltjes in het centrum van Gdansk!

Food: van food trucks tot leuke cafés

Ook voor lekker eten en drinken ben je aan het goede adres in Gdansk. Al wil je proeven van de Poolse pirogi of voor een pizza of burger gaat: allerlei keukens zijn vertegenwoordigd in deze stad. Mijn favoriete cafés waren het Anima Café, Soul Kitchen en Retro Café. Loop ook zeker de Ulica Piwna in, want hier zit het leuke Jozef K. Dit café blinkt uit in de tientallen koffievarianten op hun menu, bereid met kruiden, specerijen, siroop en room. Dit café is ook nog eens super leuk ingericht met veel aandacht voor gekke details! Mocht je meer zoeken naar een snelle hap, dan kun je terecht bij de food trucks rondom Hala Targowa (markthal). Bestel bijvoorbeeld voor een paar zloty een grote zapiekanka (Poolse variant van een pizzabroodje). En als toetje kun je op bijna iedere straathoek terecht voor een lody soprano. Dit is een ijsje in de vorm van een spiraal en is in de zomer ontzettend populair.

Gdansk Polen

Gigantisch grote street art

Wat veel mensen niet weten, is dat er in Polen ontzettend veel street art te vinden is. De wijk Zaspa in Gdansk wordt zelfs gezien als de grootste open air street art galerij van Europa. Natuurlijk moest ik deze kant van de stad ontdekken, aangezien ik een groot street art liefhebber ben. Hierbij alvast een voorproefje. In een volgend artikel laat ik jullie de mooiste werken zien. Er zijn namelijk meer dan 50 werken te zien in Zaspa. Hierdoor heb ik meer dan genoeg foto’s voor een artikel. Stay tuned!

Street art Gdansk ZaspaLove these murals!

De zee is om de hoek!

Door de ligging aan de kust is Gdansk een ideale stedentrip voor in de zomer. Twintig minuten met de SKM trein vanaf station Gdansk Glowny en je ligt met je voetjes op het strand. Of maak een wandeling over de houten pier, één van de langste pieren van Europa. In de zomer komen veel gezinnen deze kant op en daardoor staat de boulevard vol met elektrische autootjes en ander attracties. Natuurlijk kun je ook in de winter deze kant op om lekker uit te waaien en op te warmen met een warme chocomel. De centrale straat in Sopot (van het station naar het strand) zit namelijk vol met leuke restaurants en cafés.

Gdansk Polen Sopot

En staat Gdansk nu ook op jouw lijstje?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

10 Comments

 1. Ik ben toevallig vorige week in Gdansk geweest met srprs.me en ik was heel erg verrast, wat een leuke kleurrijke stad. Helaas hadden wij niet zo’n stralende blauwe lucht, dus mijn foto’s komen niet zo mooi uit als dat het eigenlijk was. Naar het museum van solidariteit zijn wij niet geweest, ik vind musea namelijk maar voor vijf minuten interessant en mijn zusje ook. Wij wilden daarom liever dingen doen die meer aansluiten bij onze interesses. Leuk artikel over een leuke stad! Ik had mij polen trouwens heel naders voorgesteld, mijn beeld was zo negatief, wat dus nergens op slaat.

  • Esther Reply

   Haha precies het beeld wat de meeste mensen hebben bij Polen. Grauw en grijs, maar dat is dus niet zo! Het barst van de kleuren. Polen is echt een aanrader 🙂

 2. Ohhh dit ziet er zo geweldig uit! Ik was afgelopen zomer in Krakau en was ook aangenaam verrast. Ik wil dus graag meer van Polen ontdekken! Bedankt voor je post 😉

  • Esther Reply

   Polen biedt ook zoveel mooie steden: Krakau, Gdansk, Poznan. Prachtig! 🙂

 3. Polen staat momenteel erg hoog op mijn verlanglijstje. Ik hoor er bijna alleen maar goede verhalen over en ook deze foto’s zorgen er weer voor dat ik het liefst meteen een vliegticket koop. 🙂

  • Esther Reply

   Polen is zo ontzettend leuk, ik ben een enorme fan en ik raad je zeker aan te gaan! 🙂

 4. Prachtige stad in het geweldige Polen. Oost Europa is überhaupt het aanbevelen waard. Doch het zou fijn zijn als Nederlanders niet in grote getale schreeuwend , zuipend, stelend ,vechtend en vernielend rondliepen. Het was een verademing.

  • Esther Reply

   Hoi Hans, goed om te horen dat je een leuke tijd hebt gehad in Gdansk! De stad is prachtig, mijn favoriete stad in Polen. Helaas trekt het ook toeristen aan die komen voor het goedkope bier. Hopelijk heeft het je niet te veel gestoord.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.