Als ik aan de Tenerife denk, dan denk ik aan een strandvakantie. Zon, zee, strand en veel toeristen. Ik denk dat iedereen dit beeld heeft bij de Canarische eilanden. Maar waar ik niet aan dacht, was dat op de Tenerife ook toffe street art te vinden is. Dit artikel gaat over street art in Puerto de la Cruz en San Cristóbal de La Laguna (vaak afgekort tot La Laguna). Laat je verassen door de urban kant van de Tenerife!

Puerto de la Cruz: een kleurrijk centrum vol murals

Puerto de la Cruz was onze basis voor Tenerife. Deze badplaats aan de noordkant van het eiland staat bekend om haar mooie zwarte stranden met vulkanisch zand. Het heeft ook een leuk centrum met heuvelachtige straatjes, charmante pleintjes én toffe murals. In 2014 werden de eerste schilderingen gemaakt tijdens het – sindsdien jaarlijks georganiseerd – International Street Art Festival ‘Mueca’. Vijf murals werden op de muren gezet en in de loop van de jaren is dit uitgebreid naar een stuk of vijftien. Voldoende dus om een dagje mee te vullen. Alle schilderingen zitten dichtbij elkaar, dus ga lekker dwalen door het centrum en je ziet ze vanzelf.

tenerife street art
tenerife street art ROA
tenerife street art
tenerife street art

let ook op de kleurrijke deuren

Tenerife street art zit niet alleen op de muren, maar ook op de deuren en kozijnen. Vrolijke kleuren, geometrische patronen en soms ook afbeeldingen van bijvoorbeeld vissen of geiten. Ik weet niet precies de achtergrond hiervan, maar ik gok dat het verwijst naar de familiegeschiedenis achter het huis. Het deed me een beetje denken aan het mooie Guatapé in Colombia.

tenerife street art

La Laguna: loop de Avenida de la Trinidad af

Voor een leuke dagtrip vanaf Puerto de La Cruz tip ik La Laguna, zo’n 30 kilometer verderop. Het stadje heeft misschien niet veel street art, maar de murals zijn wel erg mooi en super makkelijk om te vinden. Loop vanaf het busstation (Intercambiador Laguna) naar de rotonde, sla rechtsaf, loop langs het universiteitsgebouw en links zie je de eerste murals al verschijnen. Al het street art van La Laguna bevindt zich op één straat, Avenida de la Trinidad.

La Laguna zelf is ook erg de moeite waard. De oud-hoofdstad van de Tenerife staat sinds 1999 op de Unesco werelderfgoedlijst vanwege de opzet van het stadscentrum. Het tweedelige ontwerp met een boven- en onderstad was hét model voor veel Zuid-Amerikaanse steden. Bovendien spatten de kleuren van de muren af.

tenerife street art
tenerife street art

Tips om de tenerife te ontdekken met het OV

Het openbaar vervoer op de Tenerife bestaat uit bussen (lokaal de ‘wa-wa’ genoemd) en die zijn overzichtelijk geregeld. De lokale busmaatschappij heet TITSA en ze rijden met groengekleurde bussen. Dit zijn vaak touringcars met aan de onderkant ruimte voor koffers of grotere backpacks. De bussen rijden meestal naar ‘intercambiador’ stations. Dit is het hoofdstation in een stad voor het op- en overstappen. Naast bussen heeft de Tenerife ook twee tramlijnen, bijvoorbeeld tussen La Laguna en Santa Cruz.

Bus 102 en 103 rijdt van Puerto de La Cruz naar La Laguna (eindstation is Santa Cruz). Een enkeltje kost 4,10 EUR en de rit duurt zo’n 30 minuten. Om van het zuidelijk gelegen Tenerife vliegveld naar Puerto de la Cruz te komen pak je bus 343. De rit duurt 1 uur en 30 minuten en kost 14 EUR (enkeltje).

Buskaartje of een Ten+ pas?

Ben je van plan om vaker met de bus op pad te gaan, dan is het de moeite waard om een oplaadbare Tenmas kaart (Ten+) te kopen. Dit kost je 2 EUR en het is te koop bij een loket op het station. Je zet er vervolgens een bedrag op, checkt in voorin de bus en checkt uit als je uitstapt. Net zoals in Nederland dus. Alle locals reizen met een Ten+ en je krijgt ook nog eens korting op de ritprijs. Ga je slechts één keertje met de bus, koop dan een retourtje (ida y vuelta) bij de chauffeur. Het is duurder dan Ten+, maar iets voordeliger dan twee enkeltjes kopen.

Hoteltip voor Puerto de la Cruz

Wij sliepen in hotel AF Valle Orotava en hadden het hier prima naar ons zin. Leuke kamer met balkon, uitgebreid ontbijt, zwembad op het dak en het bus station op 5 minuten loopafstand. Het enige mindere was het glas rondom de badkamer. Daar zat geen folie op en dat is niet zo fijn als je naar het toilet gaat.  

Klik hier voor meer hotels in Puerto de la Cruz.

Zou jij Puerto de la Cruz willen bezoeken? Ben jij ook zo verrast door het street art op de Tenerife?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.