Bij de Spaanse hoofdstad Madrid denk je misschien niet direct aan street art. Google laat je vooral denken dat het een chique stad is met klassieke architectuur. En ja, statige pandjes staan er zeker, maar het centrum biedt ook ander vermaak in het straatbeeld: street art! Mooie grote murals en bekende namen zoals de Gentse kunstenaar ROA. Het meeste is te vinden in wijk Lavapiés, dus als je daar je hotel hebt geboekt dan zit je goed. In dit artikel neem ik je mee langs een aantal leuke street art locaties in Madrid.

Esta es una plaza – Lavapiés

De eerste stop op deze virtuele street art tour is “Esta es una plaza”. Een vrij letterlijke beschrijving voor wat het is, namelijk een ommuurd pleintje voor de inwoners van de wijk Lavapiés. Mensen komen hierheen voor rust, een boekje lezen, een praatje of om te oogsten uit de moestuin. De muren van de tuin, zowel binnen als buiten, zijn gevuld met allerlei schilderingen. Het zwart-witte werk van ROA springt er direct uit. Maar ook het werk van Roc Black Block is interessant. Het laat twee militieleden zien en verwijst naar de Spaanse burgeroorlog. Bovenaan staat de tekst: “Ze wilden ons begraven maar ze wisten niet dat wij zaden waren.”

Adres: Calle del Dr. Fourquet 27.

La Tabacalera  – Lavapiés

Door naar La Tabacalera, een voormalige tabaksfabriek die aan het begin van deze eeuw gesloten werd. Een tijd lang stond het er verlaten bij, totdat het Ministerie van Cultuur het gebouw aankocht om er een cultureel centrum van te maken. Een groep creatievelingen kreeg de leiding en zo werd het de coolste plek van de stad met tentoonstellingen, workshops en muziek. De muren waren een naakte canvas die gevuld werd met allerlei soorten street art. De samenstelling wisselde bijna iedere week.

Toen ik er was (2022) was het helaas gesloten voor renovatie. Het street art binnen heb ik dus niet gezien, maar op de buitenmuren stond ook nog genoeg leuks. Zo zag ik recht voor de ingang een vervaagd werk van twee personen zonder hoofd. Daarnaast is ook de creatieve fabrieksmuur op Calle de Miguel Servet een aanrader.

Adres: Calle de Embajadores 53.

Calle de Embajadores – Lavapiés

Een kijkje bij La Tabacalera is direct ook een goed moment om de Calle de Embajadores op te lopen. Deze straat kun je wel het epicentrum van het street art in Madrid noemen. De kleurrijke chimpansee van Okuda en Bordallo II is het hoogtepunt. Zo tof hoe de aap uit de muur lijkt te komen! Maar ook verderop in de straat zijn leuke werken te zien. Zo vind je op nummer 21 een gigantische stripachtige mural van een knuffelende man en vrouw.

Madrid Centro

Aangekomen in hartje Madrid zal je ook regelmatig street art voorbij zien komen. Rolluiken zijn een populaire plek om iets op te maken, en daarnaast worden ook de smalle muren aan het einde van een blok appartementen ingezet. Een goeie zet want dit zijn toch loze muren. Mijn favoriete werk was een schildering vlakbij metrostation Sol van een jongetje in de rolstoel. Het zit een beetje verstopt op een binnenpleintje en is best een bijzonder gezicht. Een trots jongetje in een zeemeerminpakje zittend in een gouden rolstoel. De boodschap gaat over anders zijn, je eigen verhaal maken.

Adres: Calle de la Montera 16.

Chueca, de regenboogwijk van Madrid

Nog energie over? Maak dan de tocht naar de wijk Chueca, 15 minuten lopen vanaf Plaza Mayor. Het staat bekend als de regenboogwijk vanwege het LGBTI-vriendelijk sfeertje. In deze wijk vind je de allerlei leuke cafés en restaurants, en dus ook street art. De opgestapelde berenschildering van Nevercrew vond ik super mooi. De boodschap is dat wij mensen de natuurlijke ruimte van dieren steeds meer innemen. Waar moeten de dieren dan heen? Je vindt deze vlakbij één van de twee vestigingen van Mad Mad Vegan (C. de Pelayo 19) waar je uitstekende hamburgers kunt eten.

Adres: Calle de Augusto Figueroa 14.

Mercado de Anton Martin – Lavapiés

Tot slot, terug naar de creabea wijk Lavapiés want daar staat op de gevel van de Anton Martin markt de kleurrijke schildering van Fin DAC. De kleuren spatten van de muur af, ook vanwege de oranje achtergrond. Als je daar toch bent, dan raad ik je ook aan om de markt in te lopen en een hapje te gaan eten in de foodcourt. Het is hier heerlijk rustig in vergelijking met Mercado de San Miguel. En vind je niets op de markt? Aan de overkant zit Falafeleria (C. de Sta. Isabel 28), de vegan shoarma daar is geweldig.

Adres: Calle de Sta. Isabel 5.

Op zoek naar een handig kaartje om deze werken en meer te vinden? Ik vind de kaarten van Street Art Cities altijd erg handig. Niet gesponserd om dit te zeggen, ik vind het gewoon een fijne tool. Hun kaart van Madrid is momenteel gevuld met bijna 100 werken. Genoeg om te zien dus.

Waar te slapen in Madrid?

Als je dichtbij de street art actie wilt zitten, boek dan een hotel in de wijk Lavapiés. Het is een multiculturele (soms wat rauwe) plek wat je ook goed terugziet in het restaurantaanbod. Van Colombiaans en Mexicaans tot Vietnamees en Japans, je kunt hier alles eten. Ik tip SLEEP’N Atocha (super dichtbij het treinstation) of het sfeervolle Uma Suites Atocha.

Klik hier voor meer accommodaties in Lavapiés, Madrid.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.