Dagje over tijdens een stedentrip Madrid? Ga de stad uit! De Spaanse hoofdstad is de ideale basis voor een paar leuke dagtrips. Zo vind je zeventig kilometer van Madrid het leuke stadje Toledo. En meer richting het noorden ligt nog een interessante stop, het mooie Segovia. Beide zijn echte toppers wat mij betreft. Met dit artikel wil ik je een indruk geven van deze Madrid dagtrips, plus ik geef je tips hoe hier te komen met het OV.

Toledo, het mooie heuvelstadje met oude bruggen

Mijn dagtrip naar Toledo begon bij de roltrappen van de stad. Het oude centrum ligt namelijk op een heuvel en om bezoekers een beetje tegemoet te komen is een reeks aan roltrappen neergezet. De roltrap pakken klinkt misschien een beetje lui, maar aan de andere kant: als je aan het begin van je dagtrip staat, dan is het handig om de energie er nog even in te houden. Eén van de trekpleisters van Toledo is de stadskathedraal (Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo). Een knoeperd van een kerk en drukbezocht. Toen wij er langs lopen stond er een flinke rij toeristen bij het ticketkantoor. De entreeprijs van 10 euro vond ik aan de hoge kant, dus ik besloot het bij de buitenkant te houden. Hoe mooi het binnen vast ook is.

Toledo dagtrip brug

Veel leuker vond ik het om door alle kronkelstraatjes te dwalen. Daar was het lekker rustig. Het is ook de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Alcazar, achter Toledo’s tourtjes-plein Plaza de Zocodover. De Alcazar van Toledo ziet er chiquer uit dan de anderen in Spanje. Minder het gevoel van een oud middeleeuws kasteel, maar meer de uitstraling van een paleis. Het gebouw staat ook nog eens op het hoogste punt van de stad en biedt aan de achterkant een mooi uitzicht over de groene vallei, mét kasteel. Toledo biedt veel van dit soort “miradores” (uitkijkpunten). Open maar eens Google Maps en je zal zien dat bijna ieder hoekje van de stad een uitkijkpunt heeft.

Van brug naar brug

Wat je ook zeker niet mag missen is de Puente San Martín, een pracht van een middeleeuwse brug. Dat het nog niet gebruikt is als set voor een historische film is mij een raadsel. Naast de brug is een lijntje gespannen voor een zipline. Voor slechts een tientje vlieg je van de ene naar de andere kant van de rivier, met de brug aan je linkerkant. Heel gaaf om te zien, maar zelf vind ik dit toch te eng. Ter afsluiting van de Toledo dagtrip adviseer ik je de wandeling te maken van de Puente San Martin naar Puente de Alcántara, over Ruta de Don Quijote. Dit wandelpad loopt langs de onderkant van de stad en volgt de rivier Tagus.

Madrid dagtrips Toledo
Madrid dagtrips Toledo

Waar te eten in Toledo & hoe er te komen

Voor de lunch kozen we voor Street & Soul. Een mooie plek, maar helaas blies het eten ons niet omver. Misschien hadden we net het verkeerde besteld. Ik heb ook goede verhalen gelezen over Madre Tierra en Piensa en Mi Taqueria Mexicana. Om in Toledo te komen, gingen we voor de bus. Busmaatschappij ALSA rijdt ieder half uur naar de stad vanaf Madrid Plaza Elíptica (te bereiken met metro 6 of 11). Een buskaartje (enkeltje) kost je iets minder dan 6 euro. Je kunt ook met de trein naar Toledo, maar het is duurder en het Toledo treinstation ligt buiten het centrum (25 min lopen).

Liever met een gids naar Toledo? Deze tour is inclusief entree voor maar liefst 7 Toledo monumenten.

Segovia, de aquaductstad

Net als Toledo is Segovia ook een oude middeleeuwse stad. De grootste trekpleister is het Romeinse aquaduct, gebouwd in het jaar 50 na Christus. Het is nog altijd in goede staat en laat je bijna denken dat je plots in Italië bent beland. Vrij indrukwekkend bouwwerk, zowel van voren als van opzij. Aan de linkerkant van het aquaduct (als je komt aanlopen vanaf het busstation) zit een mooi uitkijkpunt.

Maar Segovia is meer dan alleen een aquaduct. Loop bijvoorbeeld verder naar de Plaza Mayor, het centrale stadplein. In mijn ogen een miniversie van de Plaza Mayor in Madrid. De blikvanger van het plein is de Catedral de Segovia. De kerktoren is één van de hoogste van Spanje. Vanaf dit plein kun je de straatjes van de oude Joodse wijk (achter de kathedraal) induiken en langzaam je weg richting de Alcazar de Segovia maken. Dit is wat mij betreft een sprookjeskasteel, mooier dan die van Toledo. Waanzinnig hoe dit kasteel in ene tevoorschijn komt als je de stad uitloopt! Ik ben zelf niet binnen geweest (ticket is €8), maar als ik de foto’s online zie was het misschien wel de moeite waard.

Segovia Madrid dagtrips
Madrid dagtrips Segovia

Hoe in Segovia te komen?

Eettips heb ik niet, want Segovia hielden we het bij koffie en churros (lekker vullend) en gezellige Tinto Verano op het terras. Ik heb wel goede verhalen gelezen over YUM Veggie Bar & Specialty Coffee. Om in Segovia te komen, pakte ik wederom de bus vanaf Madrid. Dit keer vanaf Madrid Moncloa, te bereiken met metrolijn 3 en 6. Busmaatschappij is Avanza en hij rijdt iedere half uur. Een buskaartje kost 5 euro, enkeltje. Er is ook een trein, maar deze is duurder en het treinstation zit redelijk ver buiten het Segovia centrum (Guiomar station).

Liever met een gids op pad in Segovia? Met deze tour regel je in één klap de busrit vanaf Madrid en een stadstour.

Madrid dagtrips Segovia

Madrid dagtrips: kies je voor Toledo of Segovia?

Ik vind het heel moeilijk om te kiezen uit deze twee Madrid dagtrips, ze zijn allebei super. Toledo is groter, heeft de mooie bruggen en de kronkelstraatjes. Segovia is kleiner, maar heeft het unieke aquaduct en de prachtige Alcazar. Als je tijd hebt voor alle twee, dan zou ik dat doen. Maar ik heb geen favoriet. Ik zou zeggen: bekijk de foto’s en kijk wat je aanspreekt.

Wil je toch beide steden bezoeken? Kijk dan eens bij deze 1-dag Toledo & Segovia tour vanaf Madrid.

Ben jij al eens in Madrid en omgeving geweest? Welke van deze twee Madrid dagtrips zou jij kiezen?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.