Gran Canaria heeft nooit hoog op mijn lijst gestaan. In mijn hoofd zag ik een toeristische plek voor me met kolossale all-inclusive hotels. En ja, dat is er zeker te vinden maar het is goed om te weten dat dit allemaal in het zuiden zit. Voor mijn trip keek ik naar het noorden en westen van het eiland. Daar staat je een hele andere ervaring te wachten. Charmante dorpen, een kleurrijk straatbeeld en pleinen met vooral locals om je heen. In dit artikel tip ik een aantal leuke plekken in noord- en west-Gran Canaria, en ik noem een paar spots in het zuiden. Al deze plekken zijn prima te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria.

Agaete – het witte dorp van Gran Canaria

De meest authentieke plek die ik op Gran Canaria heb bezocht is Agaete, in het noordwesten van het eiland. Het dorp voelt aan als Andalusië met haar witgekalkte muren. Ik genoot van de uitzichten hogerop, op weg richting Mirador de la Cruz. Agaete is de toegangspoort tot een groene vallei met finca’s en plantages met tropische fruit. Dwars door deze vallei loopt de fotogenieke ‘Valle de Agaete’ wandeling (4 km). Start op het kruispunt Cafetería La Esquina. Loop de Calle Guayarmina in, houd rechts aan en zoek de houten bewegwijzering. In een 1 – 1,5 uur tijd loop je van Agaete naar Lomo de San Pedro, een wit dorpje genesteld in de machtige groene heuvels. Om terug in Agaete te komen kun je ervoor kiezen dezelfde route terug te lopen, langs de autoweg naar beneden te lopen of je pakt bus 102. Let op: je moet dit plannen, want deze bus rijdt slechts 4 keer per dag.

Bus van Las Palmas naar Agaete: nr. 103 of 130 (semidirect, minder stops onderweg), uitstappen bij Iglesia de Agaete. Duur is ca. 50 min, ticket kost €4,30.

Gran Canaria plekken

Puerto de las Nieves – een toetje na Agaete

Net achter Agaete aan de kust ligt het vissersstadje Puerto de Nieves. Ooit maakte dit plaatsje naam vanwege de ‘Dedo de Dios’, een rots die vanwege de puntige vorm de vinger van God werd genoemd.  Helaas brak de ‘vinger’ af tijdens een storm in 2005. Andere dingen om te doen in Puerto de las Nieves zijn de blauw-witte huizen en het kerkje Nuestra Señora de las Nieves bekijken. Ook kun je gaan zwemmen in Las Salinas, een zoutwaterbad aan het einde van de boulevard Paseo Maritimo. Houd er rekening mee dat Puerto de las Nieves erg klein is. Het centrum is letterlijk één korte straat. Ik zou het daarom combineren met Agaete, Galdar of een wandeling in de omgeving.  

Bus van Las Palmas naar Puerto de las Nieves: dezelfde als naar Agaete, alleen stap je één halte later uit. Als je al in Agaete bent, dan is het ca. 15 minuten lopen.

Gran Canaria plekken

Teror – de heilige balkonstad

Er mist weliswaar een -rtje maar nog steeds is het een plek met een opvallende naam. Teror is volgens velen het mooiste stadje van Gran Canaria, en deels snap ik dit. Er is een kleurrijk centrum met typerende houten balkonnetjes, en op de achtergrond de machtige groene heuvels. Teror is bovendien ook nog eens een heilige plek vanwege Virgen del Pino. Dit verwijst naar een verhaal uit de 15e eeuw toen de Maagd Maria in een pijnboom in Teror zou zijn verschenen. Hierdoor is de stad populair onder lokale dagjesmensen en kan het druk aanvoelen. Tip: bekijk eerst het uitzicht hogerop vanaf Calle de la Diputacion en kom tijdens de siesta terug op de Calle Real de la Plaza. Het is dan een stuk rustiger.

Bus van Las Palmas naar Teror: nr. 216, uitstappen bij de eindhalte Estacion de Teror. Duur is 30 minuten, ticket is €2,30.

Gran Canaria plekken

Arucas – de rumstad van Gran Canaria

Teror is een charmant dorpje, maar voor iets meer sfeer raad ik Arucas aan. Het is groter, voelt authentieker en heeft een imposante kerk in het centrum staan. De San Juan Bautista kathedraal, met haar donkergrijze kleur een scherp contract met het kleurrijke centrum. Waar je ook bent in de stad of de omgeving, de kerk is altijd zichtbaar. Helaas hebben we niet binnen kunnen kijken, want het is ’s middags gesloten zoals vaak het geval is met Spaanse kerken. Buiten het centrum raad ik je aan een bezoek te brengen aan de Botanische Tuinen (€5 entree) waar vooral de vrijlopende pauwen de show stelen. Een andere tip is de Arehucas rum brouwerij (rondleiding is €7, van ma – do tot 14.00 uur). Arehucas is de oude naam van de stad, gegeven door de Guanchen.

Bus van Las Palmas naar Arucas: nr. 234, uitstappen bij de eindhalte Arucas. De rit duurt 25 minuten, ticket is €1,90. Met een strakke planning is Arucas te combineren met Teror. Bus 215 rijdt één keer in het uur van Teror naar Arucas.

Gran Canaria plekken

Firgas – een mini Plaza de Espana

Arucas heeft de rum, Firgas heeft het water. Dit dorp produceert mineraalwater uit de nabijgelegen zoetwaterbron Barranco de las Madres. Het watermerk kom je op het hele eiland tegen. De belangrijkste bezienswaardigheid van Firgas is de Paseo de Gran Canaria. Dit is een trap met in het midden een beekje en aan de zijkant betegelde bankjes. Ieder zitje vertegenwoordigt een gemeente op Gran Canaria. Het geheel doet denken aan de Plaza de Espana in Sevilla, maar dan veel kleiner. Verder omhoog volgt een tweede set trappen op de Paseo de Canarias. Hier is alles gewijd aan de zeven Canarische eilanden. Een andere aanrader in Firgas is het uitzicht, bijvoorbeeld bij Mirador Plaza de San Roque en Mirador de Moya. Weet wel dat Firgas erg klein is. Met een uurtje ben je wel klaar. Combineer het bijvoorbeeld met Arucas.

Bus van Las Palmas naar Firgas: nr. 204, uitstappen bij de eindhalte. Duur is 45 minuten, ticket is €2,85. Van Firgas naar Arucas rijdt een kleine buurtbus (nummer 211, ticket is €1,40). Plan je doorreis van tevoren en controleer het schema, want deze bus rijdt niet heel vaak.

Gran Canaria plekken

Plekken om te bezoeken in zuid-Gran Canaria

Puerto de Mogan – het bloemenstadje

Het zuiden van Gran Canaria bezoeken betekent simpelweg veel meer toeristen zien. Het is hier drukker en daar moet je van houden. Maar goed, ook daar heb je een aantal mooie plekken. Neem Puerto de Mogan, een witgeschilderd havenstadje met roze, rode en oranje Bougainvillea bloemenstruiken. Heel leuk om doorheen te lopen. Voor een hapje eten of drinken kun je aan de havenkant terecht. Wij kozen voor een kopje koffie en een broodje bij Home Bakery. Puerto de Mogan is niet heel groot. Combineer het met het strand of een andere stop in het zuiden.

Bus van Las Palmas naar Puerto de Mogan: nr. 1 of 91. Het is een lange rit (1 – 1,5 uur), dus neem entertainment mee. Ticket is €8,75.

Gran Canaria plekken

Dunas de Maspalomas – beleef een stukje Sahara

Maspalomas is één van de grotere badplaatsen in het zuiden en heeft een bijzonder uiterlijk. De kustlijn is namelijk gevuld met een 6 kilometer lang goudgeel duinlandschap. De wind vanaf zee stuwt het zand op tot hoge heuvels, en er wordt zelfs zand de boulevard opgeblazen. De Dunas de Maspalomas zijn een Special Nature Reserve, wat betekent dat je niet zomaar de duinen in mag lopen. Je moet gebruik maken van de speciaal gemarkeerde wandelpaden, startend bij het kijkplatform – in de buurt van Hotel Riu Palace. Toch wordt deze regel door velen overtreden of genegeerd. De do’s en don’ts staan alleen op het kijkplatform aangegeven, maar je kunt ook vanaf ook vanaf Playa del Ingles het gebied in lopen. Dit deden wij en ik zag nergens een bord staan met de regels.

Bus van Las Palmas naar Maspalomas Dunas: nr. 30, de halte heeft Dunas. De rit duurt een uur, ticket is €5,60. Vanaf Puerto de Mogan pak je bus 32 naar de duinen, ticket is €4,15.

Gran Canaria plekken

Andere leuke plekken op Gran Canaria

Er zijn nog meer leuke dorpjes zoals Agüimes, Fataga en Galdar. Je kunt ook gaan wandelen naar Roque Nublo of Pico de las Nieves (in het centrum van het eiland). Helaas is met de bus van Las Palmas naar Roque Nublo en Pico de las Nieves reizen geen realistische optie. Ik heb gelezen dat je drie bussen moet pakken (nummers 303, 305 en 18) en daarna nog een stuk moet lopen. Een tour boeken is daarom de beste keuze, maar doe dit op tijd. Wij waren te laat, alles was voor de hele week volgeboekt. Deze tour combineert de wandeling met Teror.

Tips voor het openbaar vervoer op Gran Canaria

Het openbaar vervoer netwerk op Gran Canaria bestaat uit bussen. De blauwe bussen zijn voor stad naar stad, de gele bussen zijn voor in Las Palmas. Als je met het OV wilt rondreizen, dan kun je het beste in Las Palmas verblijven. Busstation San Telmo is het start- en eindpunt voor vrijwel alles. Check de busschema’s in de app of website van Global Guaguas. Voor de blauwe intercity bus koop je een kaartje bij de chauffeur. Prijzen hangen af van waar je heen gaat. De gele stadsbus in Las Palmas heeft een vaste prijs van €1,40 per rit.

Ben jij al eens op dit Spaanse eiland geweest? Welke plekken heb jij bezocht op Gran Canaria?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. Wat leuk om de niet toeristische kant van het eiland te ontdekken middels jouw blog! Het ziet er prachtig uit op Gran Canaria.

    • Esther Reply

      Hey Daphne! Gran Canaria verraste me, er is veel meer te zien dan ik van tevoren had gedacht.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.