‘Zullen we een dagje naar Sevilla gaan?’, zei mijn vriend spontaan. Op dat moment waren we op vakantie in een badplaats aan de Costa del Sol en we wilden even iets anders zien dan zon, zee en strand. Leuk voor een paar dagen, maar daarna ben ik echt toe aan afwisseling. Het idee van mijn vriend klonk mij dus goed in de oren. Om in Sevilla te komen moesten we wel zo’n vijf uur in de trein zitten en een keer overstappen, maar we besloten ervoor te gaan. En achteraf was het de lange rit helemaal waard. Sevilla is een prachtige authentieke stad. Iedere keer als je een nieuwe straat inslaat, is er weer iets moois te zien. Of nog beter gezegd, iedere keer als je een nieuwe wijk inslaat, is er weer iets moois te zien. In dit artikel vertel ik je over de leukste wijken binnen Sevilla. Allemaal liggen ze in het sfeervolle Casco Antiguo, het oudste gedeelte van Sevilla.

1. Santa Cruz

Santa Cruz is één van de oudste en mooiste wijken binnen Sevilla en stond vooral bekend als de Joodse wijk. Het is een populaire wijk vanwege de smalle karakteristieke straatjes en gezellige pleintjes. Maar het is ook een buurt met een crue geschiedenis. De Joodse bevolking dacht namelijk hier in de dertiende eeuw een veilig onderdak te vinden in het katholieke Sevilla, maar dit bleek niet helemaal het geval te zijn. Alle Joden moesten zich tot het Katholicisme bekeren, anders werden ze het slachtoffer van een brute vervolging. Het resultaat is dat veel joden verdreven zijn, maar het doolhofachtige karakter van de straten is behouden. Ook het Katholicisme is terug te vinden bij de Catedral de Santa Maria de la Sede. Deze kathedraal is één van de grootste gotische kathedralen ter wereld, wat ook de bedoeling was van de makers. Het feit dat er eerst een Moorse moskee stond moest naar de achtergrond geduwd worden. Toch was het niet bedoeling de Moren compleet te vergeten. De architect heeft een aantal Moorse restanten intact gelaten. De Giralda toren, die direct naast de kathedraal staat, is hier het bewijs van.

Sevilla Spanje

2. El Arenal

El Arenal is vooral een gezellige wijk en dat zie je terug in het grote aantal tapasbarretjes dat hier gevestigd is. Vroeger was El Arenal een florerend gebied vanwege de handel met het net ontdekte Amerika. Na een lange reis meerden de schepen aan in de haven van Sevilla en de matrozen gingen direct El Arenal in op zoek naar cafés, restaurantjes en ander amusement. Eén van de bouwwerken die hier nog aan herinnert is de Torro del Oro (Gouden Toren). Deze hoekige uitkijktoren is versierd met goudkleurige tegels die zorgen voor een schittering in de zon. Volgens de oude verhalen zou deze toren dienst hebben gedaan als opslag van goud uit Amerika, vandaar de gouden kleur van de tegels. Na de scheepvaart is de wijk zich vooral gaan richten op het stierenvechten. Hiervoor is de Plaza de Toros gebouwd, de oudste Spaanse arena voor het stiervechten.

El Arneal Sevilla Spanje

3. Maria Louisa

Via het stadspark Parque Maria Luisa kom je bij het immense Plaza de España terecht, een 200 meter groot plein vol met kanalen, fonteinen, gondels en paard & wagens. Het plein staat symbool voor alles wat met de Spaanse geschiedenis te maken heeft. Zo is het plein alleen te bereiken via een viertal bruggen. Het getal 4 verwijst naar de vier oude Spaanse koninkrijken. Op het plein zelf zijn 48 keramieken altaren te vinden, versierd met typische Andalusische (azulejo) tegelmozaïeken. Ieder altaar verwijst naar een Spaanse provincie, compleet met wapenschild en geografische ligging in het land. Het is traditie voor de Spanjaarden om een foto te nemen van zichzelf voor de provincie waar diegene vandaan komt.

Spanje Sevilla

4. Alameda

De meest levendige wijk van Sevilla is Alameda. De vele terrasjes zorgen voor een relaxte studentensfeer. Hier vind je ook één van de meest futuristische elementen van Sevilla, de Metropol Parasol op de Plaza de la Encarnacion. Of zoals de Spanjaarden dit bouwwerk noemen: Setas de Sevilla. Het is een opmerkelijke houten constructie dat voor mijn gevoel op een uitgerekte bijenkorf raat lijkt. Het is nogal apart om zo’n bouwwerk te zien in een oude stad zoals Sevilla. Het voordeel is wel dat je bovenop de Parasol een panoramisch uitzicht hebt over de stad.

Sevilla Spanje

Het bezoek aan Sevilla heeft mij verrast. Het is een prachtige authentieke stad waar je continu nieuwe dingen ontdekt. De kerken, kathedralen, pleinen en parken zijn inspirerend om te zien. En alles is met de voet te bereiken. Let wel op: in de zomer loopt de temperatuur flink op in de stad. Het voordeel is wel dat het in de stad best rustig is, omdat de Sevillianen verkoeling zoeken aan de kust.

Ben jij al eens in Sevilla geweest?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel", is het motto van Esther. Ze is hopeloos verliefd op al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Op Go Live Go Travel combineert ze de liefde voor reizen met haar passie voor schrijven.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.