Afgelopen najaar bracht ik een familieweekend door in het Spaanse Barcelona. Een stad waar ik al eens eerder was geweest gedurende mijn tienerjaren. Barcelona vormde toen een kleine culturele onderbreking tijdens een feestvakantie in Lloret de Mar. Je begrijpt het, ik heb er niet veel van meegekregen. Daarom kreeg Barcelona vorig jaar een tweede kans om indruk op me te maken. En dat is zeker gelukt. Wat een leuke stad! Lekker eten, ontspannen sfeer en dat fijne Indian Summer-gevoel. Benieuwd naar wat ik gedaan heb? Bij deze mijn 5 must do’s in Barcelona.

1. Verdwalen in El Barrio Gótica

El Barrio Gótica is een van charmantste wijken van Barcelona.  Zo authentiek, zo mooi. Deze wijk bestaat uit een labyrint van nauwe kronkelstraatjes en intieme pleintjes, cirkelend rondom de centrale gotische kathedraal. Geen enkel straatje is hetzelfde, waardoor je iedere keer weer verrast wordt. Oude Spaanse stelletjes schuifelen langzaam vooruit, kinderen spelen op de pleinen en op de achtergrond hoor je de gitaren van de straatmuzikanten. Voeg daar nog even pittoreske balkonnetjes, zachtgele muren en een serie Catalaanse vlaggen aan toe, en je hebt het plaatje compleet. Ook vind je hier en daar mooie street art muren die de pleintjes net even dat extraatje geven.

Barcelona Spanje

Barcelona Spanje

2. Barcelona op z’n Hollands: de fiets!

Een van de beste tips die ik je kan geven als je in Barcelona bent, is een fiets te huren. De fiets is een ideale manier om veel van deze stad te zien in een korte tijd. Bovendien is Barcelona een fietsvriendelijke stad met aparte fietspaden en stoplichten. Jammer genoeg zien de Catalanen dat nog niet zo, want die begeven zich nauwelijks op dit stalen ros. Zonde, wat dit is toch écht een goede manier om Barcelona te verkennen. Je kunt natuurlijk zelfstandig door Barcelona gaan fietsen, maar ik koos voor een fietstour met een gids. Een aanrader, omdat je zo ook nog iets meekrijgt van het verhaal achter de vele pleintjes en straatjes.

Barcelona Spanje

3. In de sporen van Antoni Gaudí

De Sagrada Familia, het levenswerk van Antoni Gaudí dat bij ieder bezoek aan Barcelona veranderd. Nog mooier, nog groter en nog meer torens. En het is lang nog niet af! De schatting is dat het meesterwerk van Gaudí in 2025/2026 voltooid zal zijn. De buitenkant is al mooi, maar wacht maar tot je binnenkomt. Het glas in lood zorgt voor een spel aan kleur en licht zover je maar kunt kijken. Het plafond is gigantisch hoog en bedekt met een patroon dat doet denken aan visschubben. Mocht jij ook de Sagrada Familia willen bezoeken, koop dan je kaartje van tevoren online (15 euro). Zo vermijd je de rijen en de daarmee gepaarde lange wachttijden.

Spanje Sagrada familia

Een ander meesterwerk van Gaudí is Park Güell, een 15 hectare groot stadspark gelegen op een heuvel in de wijk Gràcia. Je zou kunnen zeggen dat dit de speeltuin was van de fantasie van Gaudí. Uit duizenden stukjes keramiek maakte hij een kronkelende reuzenslang-bank, twee snoephuisjes die doen denken aan het sprookje van Hans en Grietje en een fontein met een salamander erop. Vooral bij deze laatste spot vallen de camera’s op de ‘selfiestokjes’ niet meer weg te denken. Sowieso wordt Park Güell vrijwel het hele jaar door bezocht door hordes toeristen. Iets wat het stadsbestuur van Barcelona ook heeft gemerkt in de stijgende onderhoudskosten. Daardoor is in 2013 besloten entreegeld (7 euro p.p.) te vragen voor Park Güell. Ook is de toegang beperkt, per half uur mogen 400 bezoekers naar binnen. Deze strakke regulering doet zeker iets af aan het plezier, maar desondanks blijft Park Güell een niet te missen hoogtepunt van Barcelona.

Barcelona Spanje parc guell

4. Tot rust komen op Plaça Reial

Een van de meest gezellige pleintjes in Barcelona is Plaça Reial (letterlijk vertaald het ‘Koninklijk plein’), te vinden in een zijstraat van de drukke La Rambla. De palmbomen, de fonteinen en de straatartiesten geven meteen een mediterraanse sfeertje aan dit plein. Overdag is dit een ontmoetingsplek voor vele Catalanen om gezellig wat te gaan drinken en eten. Dit is dan ook het beste moment om dit plein te bezoeken. ’s Avonds krijgt Plaça Reial al snel een toeristisch karakter met gretige obers die hun best om je naar binnen te lokken. Als dit je niet stoort, kun je hier ook lekker eten tegen een zacht prijs.

Barcelona spanje

5. Going local in Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella is te herkennen aan de kenmerkende rode Arc de Triomf. Deze poort vormde in 1888 de hoofdingang voor de Wereldtentoonstelling. Parc de la Ciutadella is een mooie plek om te zien hoe de locals hun vrije tijd doorbrengen. Met z’n allen picknickend op het gras, een spelletje spelen of een kinderpartijtje vieren met de schoolklas. Het hoogtepunt van het park is de imposante Cascada waterval. Het is ontworpen door zeven beeldhouwers (o.a. Gaudí) die elkaar duidelijk probeerden te overtreffen. Draken, paarden en adelaars, het is allemaal te zien rondom deze waterpartij.

Spanje barcelona

Helemaal in de Spaanse sferen? Neem ook eens een kijkje bij mijn andere artikelen over Granada en Sevilla

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

 1. Wat een lekker zonnig verslag. Ik krijg meteen weer zin om terug te gaan! Tijdens mijn bezoek aan Barcelona ook het merendeel van jouw tips bezocht/ gedaan. En voor de kookliefhebber is La Boqueria ook echt een aanrader. Rete commercieel, maar dat vergeet als je jezelf een weg baant tussen de Parma-hammen en chorizos!

  • Esther Reply

   Dankjewel voor je reactie Sander! Leuk om te horen dat je hetzelfde hebt gedaan. La Boqueria heb ik ook gezien. Jammer genoeg was het dicht, wellicht een volgende keer!

 2. Ik vind Barcleona zo’n onwijs leuke stad! Ben er 2x een volle week geweest (plus een paar keer toen ik heel jong was) en raak er niet uitgekeken. Zo’n mooie en fijne stad: cultuur, strand, shoppen, top combi! Fietsen heb ik er nog nooit gedaan, maar vind ik altijd wel een leuke manier om een stad te leren kennen, dus die ga ik zeker onthouden!

  • Esther Reply

   Ik ben er nu twee keer geweest, maar het is een stad die zeker niet verveelt!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.