De zuid-Spaanse stad Granada biedt het beste van twee werelden. Aan de ene kant is dit een echte Spaanse stad. Witte huisjes, tapasrestaurantjes en sinaasappelbomen. Aan de andere kant is dit een stad vol met Arabische invloeden. Je ziet dit aan de smalle steegjes met de kleurige stoffen-, kruiden- en specerijenwinkels. In deze post neem ik je mee naar de twee kanten van Granada.

Spaans Granada

Granada is een stad zoals vele Spaanse steden in de Andalusische streek. Gekenmerkt door de witgekalkte huisjes, de sinaasappelbomen en de levendige pleinen. Tot zover niets nieuws. Toch blinkt Granada uit, bijvoorbeeld door de imposante gotische Santa Maria kathedraal. Verscholen tussen de straten doemt dit bouwwerk uit het niets op. De kathedraal is zeer groot (115 meter hoog!) en kan door de ingesloten ligging niet helemaal goed bekeken worden.  Toch is het een indrukwekkend bouwwerk om te zien. De bouw heeft ruim 200 jaar geduurd. Gezien de grootte valt dit ook te begrijpen.

Granada Spanje

Iets minder groot, maar wel met meer detail, is de Capilla Real (de Koninklijke Kapel). Deze bevindt zich achter de Santa Maria kathedraal. Het doet enigszins grauw aan, wat ook wel logisch is. Dit is namelijk de grafkapel van de Spaanse adel. Hier ligt o.a. Johanna de Weerzinnige (bekend van de film Mad Love / Juana la Loca). Het verhaal gaat dat deze koningin zo gek was, dat ze het lichaam van haar overleden man Filips de Schone maandenlang overal mee naar toe nam, in de hoop dat hij toch nog tot leven zou komen.

granada

Moors Granada

De 700 jaar durende Moorse bezetting (een islamitisch volk dat o.a. uit Marokkaanse berbers en Arabieren bestonden) heeft een aantal prachtige voetsporen achter gelaten in Granada. Verspreid door de stad zie je nog steeds speelse boogramen, Arabische teksten en thee- en badhuizen. De Moorse invloeden komen vooral samen in de wijk Albaicín waar je nog volop kruiden- en specerijenwinkels ziet. Het gevoel van een Marokkaanse souk komt meteen naar boven. Enkel de witte huizen geven aan dat dit wel degelijk Spanje is.

Granada Spanje

Het hoogtepunt wordt natuurlijk gevormd door het ‘Rode Paleis’, beter bekend als het Alhambra.  Dit is ook het letterlijke hoogtepunt van de stad, aangezien dit bouwwerk op de Sabikaheuvel ligt. Het Alhambra was in haar glorietijd de vestigingsplaats van de Moorse heersers van Granada. Het was dé stad van de Moren in Spanje, geheel met eigen paleizen, winkels en werkplaatsen. Een lange vestigingsmuur begrenst dit complex, dat bestaat uit een aaneenschakeling van rijkelijk versierde paleizen en groene tuinen. Het is prachtig om de muren vol Arabische kalligrafie te bewonderen. Voor meer foto’s van het Spaanse Alhambra, klik hier.

Alhambra Spanje

Heb jij al eens het Spaanse Granada bezocht?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

6 Comments

  1. Granada is zo’n leuke stad! Dwalen door het Alhambra, verse muntthee drinken in de Arabische straatjes en luisteren naar de straatmuziekkanten bij de kathedraal. Goede herinneringen 🙂

  2. Spanje ziet er heel erg mooi uit! Echt de cultuur leren kennen en ervaren lijkt me erg gaaf. De foto´s in het verhaal zien er goed uit!

    • Esther Reply

      Dankje! Spanje heeft inderdaad een prachtige cultuur, eentje om vooral van te genieten.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.