Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Maar ik was in Andalusië en zag een aantal prachtige ansichtkaarten met foto’s van deze plek. En ik wist het, hier moet ik heen! Waar heb ik het over: La Alhambra. Het sprookjesachtige paleizencomplex van het oude Moorse rijk, een pareltje in het Spaanse Andalusië. Met haar warme, rozige kleuren afgezet tegen een groene bosachtige omgeving is het een prachtige verschijning.

Meer dan 700 jaar geleden werd de Spaanse regio rondom Granada bestuurd door de Naziri-dynastie, een machtige Moorse dynastie in het middeleeuwse Andalusië.  In de dertiende eeuw vestigden ze hun hoofdstad op de Sabika-heuvel, La Alhambra. Oorspronkelijk herbergde deze stad zes paleizen, twee torens en diverse badhuizen. Naderhand kwamen hier ook nog huizen, tuinhuizen, tuinen en werkplaatsen bij. Zo groeide het Alhambra uit tot complete stad en een uithangbord voor de Moorse cultuur.

In dit artikel neem ik je mee naar de drie gedeeltes die vandaag de dag zijn overgebleven: de Nasridische paleizen, de Alcazaba en de Generalife tuinen.

Nasridische paleizen

In mijn optiek is dit gedeelte het mooiste van heel Alhambra. In totaal zijn er vandaag de dag nog drie paleizen: Mexuar-, Comares- en het Leeuwenpaleis. Dit waren er meer, maar helaas zijn deze ten onder gegaan gedurende de verovering van Karel V. De paleizen vormden de plek waar de sultan zetelde, zijn beslissingen nam en zijn gasten (en harem) ontving. De ene na de andere prachtige zaal volgt zich op. De muren zijn versierd met tegels, inscripties en motieven, af en toe onderbroken door sierlijke raampartijen. Het handwerk straalt ervan af. Zo bestaat de koepel van de Ambassadeurszaal uit 8.000 houten stukjes, allen versierd met sterren. Ook hebben de versieringen een betekenis, allen verwijzen naar de symboliek of verzen uit de Koran.

Nasridische paleizen Alhambra

Alcazaba

Het Alacazaba is het oudste gedeelte van het Alhamba, gebouwd op de rest van de Romeinse vesting. Hier bouwde de Nasridische vorsten als eerste een paleis. In de jaren die volgden werd het Alcazaba vooral gebruikt  voor militaire doeleinden. Daarom vind je de wachttorens, de wapenpoort en wapentoren, omringd door vestigingsmuren. Daarnaast bood dit gedeelte ook onderdak aan veel burgers. Het bestond een complete stad binnen de Alcazaba. Vrij vertaald betekent Alcazaba ook ‘De stad van het Alhambra’. Het Alcazaba is hoger gelegen dan de rest van het Alhambra, wat een mooi uitzicht geeft over de stad Granada.

Alhambra Spanje

Generalife

Het buitenverblijf van de Nasridische vorsten vormde Generalife. Deze tuinen staan vol met jasmijn, rozen en waterpartijen. Ook bieden de vele doorkijkjes een leuk gezicht. Maar de tuinen zijn meer dan alleen een rustpunt, ze waren ook bedoeld als irrigatiesysteem voor het Alhambra. Via aquaducten liep het water van beneden deze tuinen in en werd via een watertrap verspreid door het Alhambra. Overal hoor je dan ook het klaterende en ruisende geluid van water.

Alhambra Spanje

En ben jij ooit in het Spaanse Alhambra geweest? 

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

4 Comments

    • Esther Reply

      La Alhambra is zo mooi, echt bijzonder om daar te zijn geweest!

    • Esther Reply

      Dankjewel voor je reactie Joost! Als je ooit in de buurt bent, moet je zeker hier even stoppen.

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.