Ieder jaar bekroont de Europese Unie twee steden tot Culturele Hoofdsteden van Europa. Hiermee wil de EU de diversiteit en schoonheid van Europa laten zien. Voor het jaar 2013 was Kosice, samen met de Franse stad Marseille, de Culturele Hoofdstad van Europa. Deze titel gaf Kosice een enorme impuls. Culturele projecten sprongen als paddenstoelen uit de grond in de stad. Het was de perfecte voedingsbodem voor de groei van street art. Tegenwoordig heeft Kosice een prachtige collectie van muurschilderingen. Wel meer dan dertig stuks! Natuurlijk lukte het mij niet om ze allemaal in één weekend te zien, maar ik kan je wel vertellen waar je de beste werken kunt vinden. Lees snel verder voor de adressen en stippel jouw eigen speurtocht uit. Happy hunting!

Lees ook: street art in Medellin: tour door Comuna 13

Waarom is er zoveel street art te vinden in Kosice?

Street art is niet nieuw in Kosice. Sinds 2008 vinden er al lokale street art festivals plaats. De drijvende kracht hierachter is het Slowaakse kunstplatform Street Art Communication (SAC). Deze organisatie transformeerde vervallen grijze muren in kleurrijke kunstwerken. De muren werden altijd uitgekozen in samenwerking met de inwoners van de buurt. De standaardregel was: eerst moet 51% van de wijk instemmen, daarna ging er verf op de muur. 

De Europese stadstitel in 2013 zorgde voor extra aandacht en erkenning voor het werk van het platform. Het stadsbestuur zag dat street art een kans was om de wijken rondom het centrum kleur te geven. Voor het pronkjaar 2013 moest de héle stad er piekfijn bijstaan. SAC kreeg de vrijheid om een nieuw project te lanceren. Dit werd de Open Mural Gallery (afgekort: OMG), een galerij bestaande uit 30 kolossale schilderingen op de zijkanten van appartementsgebouwen. Het is de grootste tentoonstelling van muurschilderingen in Slowakije. Daarnaast werd er een tweede project opgezet onder de naam SPOTs. Dit keer waren de saaie centrale verwarmingsstations het canvas en kregen een kleurrijke makeover.

foto’s & adressen

Op de gok gaan rondlopen en hopen dat je tegen mooie werken aanloopt, werkt niet. Street art zit altijd een beetje verstopt. Ook vind je het vaker in de buitenwijken dan in het centrum. Bespaar jezelf een boel frustratie en ga recht op je doel af met dit lijstje adressen. De acht werken die ik noem, zijn in één route te lopen. Houd er rekening mee dat street art niet permanent is. Een muur kan altijd overgeschilderd worden. De titels zijn namen die ik zelf ter omschrijving heb bedacht bij de werken. Dit zijn dus niet de echte namen van het werk. Wil je meer zien? Op de website van Street Art Communication staat een kaart met alle murals in Kosice.

1. Fantasierijke telescoop

Phlegm – Groot-Brittannië
Adres: Hronská 8

street art Kosice

2. Zoenende mannen – het meest bekritiseerde werk van Kosice

Claudia Ethos – Brazilië
Adres: L’udová 8

street art kosice

3. Bevroren wazen (of iets dergelijks?)

Pener & Tone – Polen
Adres: Ružínska 2

4. Ratten met goud

Erica Il Cane  – Italië
Adres: Zuzkin park

5. Zwart-witte Disney figuren – SPOTs project

Cart 1 – Frankrijk
Adres: Zuzkin park, helaas is de schildering in slechte staat

6. Lange benenvrouw – de meest indrukwekkende mural van Kosice

Bezt & Pener – Polen
Adres: Trieda SNP 61

7. Mannen met dunne beentjes

Proembrion & Sepe – Polen
Adres: Floriánska 4

8. Leeuw met kroontje

Aryz – Spanje
Adres: Protifašistických bojovníkov 4

Laatste toevoeging voor het lijstje: in Kosice vind je ook een schildering van de Chileense artiest INTI. Je vindt zijn werken over de hele wereld, zelfs in Nederland (in Heerlen). Helaas gooide de regen roet in het eten en heb ik het niet kunnen zien in Kosice. Je vindt INTI tussen nummer 7 en 8 in op Zborovská 2.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.