Slowakije is leuk! Polen blijft mijn nummer één in Centraal-Europa, maar Slowakije is een goeie tweede. Mijn vriend en ik brachten slechts een paar dagen door in de Oost-Slowaakse stad Kosice, maar ik was diep onder de indruk. Ik kan iedereen deze stad aanraden. Kosice is niet zo bekend als Bratislava en het is ook een stuk kleiner dan de Slowaakse hoofdstad. Maar ik zeg: kleiner is beter. Het is lekker compact, zodat je binnen een paar dagen de hele stad kunt zien. Kortom, een ideale stad voor een stedentrip! Ik geef je 7 redenen waarom jouw hart sneller gaat kloppen van Kosice. Ben je er klaar voor?

1. Kosice heeft een uniek centrum: amandelplein

Europese steden draaien om pleinen. Dit is vaak het centrum van de stad en de plek voor cultuur, winkelen en terrasjes pakken. Wat hebben de meeste pleinen in Europa gemeen? Ze zijn vaak vierkant. Neem het centrale plein in Brussel of in Krakau: ze hebben vier hoeken. Kosice pakte dit anders aan. Het centrale plein in deze Slowaakse stad heeft een langgerekte amandelvorm en strekt zich uit over 1,2 kilometer. Het loopt van het Vredesmarathonplein (Maratónu Mieru Namestie) naar het Bevrijdersplein (Osloboditelov Namestie). Het langgerekte plein wordt geflankeerd door een regenboog aan kleurrijke pandjes op de parallel lopende Hlavna straten.

Hlavna Kosice
Plein Kosice

In het midden van het centrale plein van Kosice staan drie bijzondere gebouwen op een rij. De eerste is de kleine Sint-Michielskerk. Tip: kijk omhoog voor het mooie patroon op het dak! In het midden van het plein staat de gigantische Sint-Elisabeth Kathedraal, de grootste kerk van Slowakije. Het is mogelijk de 60 meter hoge toren te beklimmen, iets dat wij op de een of andere manier helemaal gemist hebben (toegangsprijs toren: €1,50).  

De laatste van de drie gebouwen is het statige Staatstheater. Het gebouw zelf is al prachtig, maar de theaterzaal binnen schijnt net zo mooi te zijn. Tussen het Staatstheater en de Sint-Elisabeth Kathedraal ligt een klein park met een zingende fontein. Zelf heb ik de fontein niet in actie gezien, maar het schijnt ieder uur een show te geven. Misschien lukt het jou om de fontein in actie te zien!

Vergeet ook niet de zijstraatjes van de Hlavna straat in te kijken!

2. Stare Mesto: waanzinnige architectuur in Kosice

Mijn wijsvinger zat praktisch vastgelijmd op de schietknop van mijn camera. Ik wilde overal foto’s van maken, want werkelijk waar ieder pandje in Kosice is fotogeniek. De architectuur in de Stare Mesto (Old Town) is waanzinnig. Als je goed oplet, zie je allerlei stijlen voorbij komen. Van de sierlijke details van het Barok tot de puntige bogen van de Gotiek, je ziet van alles voorbij komen in deze stad. Weet je helemaal niets van architectuurstijlen? Geen probleem, want waar het uiteindelijk allemaal op neerkomt is dat het oude centrum van Kosice vol staat met mooie gebouwen. Mijn favorieten waren het Andrássy Paleis en het Oost-Slowaaks museum.

Een bijzondere vermelding op dit lijstje voor de houten kerk vlakbij het Oost-Slowaaks museum. Verspreid over de Slowaakse Karpaten vind je meer dan veertig houten kerken. De acht meest zeldzame kerken heeft UNESCO opgenomen op de lijst van werelderfgoed. In Kosice vind je de houten kerk van het dorp Kožuchovce. Deze kerk is naar Kosice gekomen, omdat het gebouw dreigde te verdwijnen.

Andrássy Paleis
Oost-Slowaakse museum.
De houten kerk vlakbij het museum.

3. Sprookjeskasteel in de stad: Paleis van Jakab

Over architectuur gesproken, één van de meest bijzondere gebouwen in Kosice is het Paleis van Jakab. Kijk even naar de foto. Dit is toch gewoon een sprookjeskasteel? Het doet mij erg denken aan de kastelen in de Roemeense regio Transsylvanië. En het gekke is: dit gebouw staat gewoon in het centrum van Kosice, op 5 minuten loopafstand van de Hlavna straat. Naar binnen gaan is niet mogelijk, want het paleis is privé. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit paleis gebouwd door de heer Peter Jakab. Deze man was een lokale bouwer. Jakab heeft niet alleen dit gebouw neergezet, maar ook het Staatstheater van Kosice. Het is duidelijk dat deze meneer veel in z’n mars had!

Adres: Mlynská 30.

Paleis Kosice

4. Hrnčiarska straat, het mooiste laantje van de stad

Vond je de foto’s van de Hlavna straat (zie punt 1) al mooi? Wacht maar tot je de Hrnčiarska straat ziet. Deze laan lijkt rechtstreeks weggelopen te zijn uit de middeleeuwen. De lage kleurrijke huisjes, de kinderkopjes en de kerktoren in de verte: het is alsof je een tijdreis maakt. Hrnčiarska is het Slowaakse woord voor aardewerk en dat is één van de ambachten die je vroeger in dit straatje vond. Verder zat hier ook een leerlooier voor tassen, een metaalwinkel voor pannen en een kruidenier voor de specerijen. De ambachten zijn nooit vergeten en sommige winkels bestaan nog steeds. De oude ambachten worden geëerd door een serie grijze plakkaten in het trottoir van dit straatje. Zo herkennen bezoekers snel waar welke ambacht werd uitgeoefend.

kosice center
Helaas begon het na deze foto keihard te regenen, dus meer foto’s heb ik niet.

5. Kosice is ‘mural city’ van SLowakije

Uiteraard kan dit punt niet op het lijstje ontbreken: street art in Kosice. De Slowaakse stad heeft street art werkelijk omarmd en kent tegenwoordig een collectie van 30 gigantische muurschilderingen. De werken zijn onderdeel van het kunstproject Open Mural Gallery (OMG), opgezet door het Slowaakse kunstplatform Street Art Communication. Zelf heb ik geprobeerd zoveel mogelijk murals te zien. De teller is geëindigd op 12 werken op één dag. Best knap vind ik! Het gaat te ver om ze allemaal te laten zien in dit artikel, dus alle foto’s en locaties foto’s volgen in een apart artikel.

Lees ook: Zaspa, street art in de Poolse ‘mural city’ Gdansk.

kosice street art

6. Juni: hemel vol luchtballonnen

Als je vakantieplannen flexibel zijn, plan dan je stedentrip Kosice in juni. Dan is de kans groot dat je getrakteerd wordt op een hemel vol luchtballonnen. Kosice organiseert namelijk ieder jaar in juni het festival ‘Balloon Fiesta’, waarbij piloten uit Slowakije en het buitenland de lucht vullen met een bataljon heteluchtballonnen. Toevalligerwijs waren we tijdens het festival in Kosice en hadden geluk met onze accommodatie. Het appartement lag op een heuvel net buiten het centrum van Kosice. Vanaf het dakterras zaten we op de eerste rij voor deze show. Sommige ballonnen hadden een bijzondere vorm. Spot je bijvoorbeeld de clown op de foto?

7. Alternatief Kosice: Tabačka Kulturfabrik

Geen stad lijkt deze dagen compleet zonder een hipsterspot. Persoonlijk houd ik erg van deze creatieve en innovatieve plekken. En ook in Kosice vind je zo’n toffe plek. Dit is de Tabačka Kulturfabrik, een voormalige tabakfabriek dat dankzij een burgerinitiatief omgebouwd is tot cultuurcentrum. Dit initiatief, gestart in de jaren negentig net na de onafhankelijkheid van Slowakije, had het doel een ruimte te vinden voor het tonen en creëren van moderne kunst en muziek. In 2009 kregen ze de tabaksfabriek op het oog. Het pand werd opgeknapt en is tegenwoordig een creatieve zone voor muziek, film en kunst. Denk aan: street art op de muren, terrasjes op de binnenplaats, galerij, filmzaal en een koffie- en burgertent binnen. Kortom, een ideale plek voor een luie middag op het terras met koffie of een snack.  

Adres: Gorkého 2.

Kosice tabacka
kosice fabrik

Ook verliefd geworden?

Conclusie van dit artikel: Kosice is een toffe stedentripbestemming. Ik had graag veel meer willen zien en doen, maar helaas gooide regen roet in het eten. Des te meer reden om nog eens terug te komen en meer van Slowakije te zien. Voor mijn gevoel is Slowakije een ondergewaardeerde bestemming. Ik hoor er bijna niemand over en toch biedt dit land alles voor een topvakantie. Het ligt op een halve dag rijden van Nederland, gebruikt de euro en heeft historische steden, kastelen en nationaal parken.

Waar te slapen in Kosice

Ik sliep in een Airbnb net buiten het centrum (klik hier voor een lijst van Airbnbs in Kosice), maar er zijn ook genoeg leuke hotelopties in het centrum van Kosice. Neem bijvoorbeeld het Boutique Penzion Slovakia (9,3 op Booking.com) of het budgetvriendelijke TeleDom Hotel (8,3 op Booking.com). Klik hier voor een overzicht van de hotels in Kosice.

Gaat jouw volgende reis naar Slowakije?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als jij iets boekt via deze links, dan verdien ik een kleine commissie zonder dat jij er extra voor betaalt. Lees er meer over in mijn disclaimer.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

2 Comments

  1. wij waren er afgelopen zomer op doorreis, prachtige binnenstad, lekker eten op enorme keus aan terrassen. Hotel Hradbova, meer dan goed !

    • Esther Reply

      Klinkt als een heerlijke tijd in Kosice, bedankt voor de tip!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.