Vaste lezers van deze blog weten dat ik graag naar Oost-Europa en landen van de voormalige Sovjet-Unie reis, en één van mijn favoriete reislanden is Rusland. Dit land heeft niet de beste reputatie onder reizigers, en het helpt ook niet dat er vaak gedacht wordt dat een visum voor Rusland krijgen moeilijk is. In dit artikel maak ik korte metten met deze aannames, want Rusland is een prachtig reisland en een visum aanvragen is met de juiste voorbereiding helemaal niet zo moeilijk.

Het negatieve imago van Rusland: waar of niet?

Norse afstandelijke mensen, ijskoude temperaturen, niets te zien en onveilig: dat is vaak de gedachte bij Rusland. Is dit waar? Ik vertel je hieronder over de feiten en mijn persoonlijke ervaringen in Rusland. 

 • Norse afstandelijke mensen: Russen glimlachen amper. Volgens het Russische bijgeloof staat glimlachen naar vreemdelingen gelijk aan het gevaar kwaad op iemand af te roepen. Bovendien krijgen Russen weinig Engelse taalles op school. Ze vinden het moeilijk of zelfs intimiderend om met buitenlanders te praten. Maar als je volhoudt en in Rusland vrienden maakt, dan zul je zien dat het een gastvrij volk is. De lach wordt bewaard voor vrienden.
 • IJskoude temperaturen: Rusland kent barre winters en daar wordt niemand vrolijk van. Daar staat tegenover: heerlijke warme zomers. Vanaf mei stijgt het kwik tot gemiddeld 23 graden.
 • Niets te zien: in het grootste land ter wereld is juist ontzettend veel te zien. Hoofdstad Moskou met het overweldigende Rode Plein, de sierlijke tsaarpaleizen van Sint-Petersburg en onbekende parels als Kazan, de bijzondere hoofdstad van de republiek Tatarstan.
 • Onveilig: voor toeristen is Rusland niet onveiliger dan Barcelona, Parijs of Amsterdam. Blijf je gezonde verstand gebruiken, let op je spullen op drukke plekken en blijf ’s avonds weg uit donkere stegen. Lees hier meer over veiligheid in Rusland.

Lees ook: op reis door West-Rusland? Alle favorieten, routes en tips op een rij.

visum rusland

Succesvol een visum aanvragen voor Rusland? Zo doe je dat!

Overtuigd dat de slechte reputatie van Rusland meevalt en klaar om het visum aan te vragen? Met de juiste voorbereiding is een visum aanvragen voor Rusland niet moeilijk. Volg dit stappenplan en jij hebt het gewilde plakkaat binnen een paar weken in je paspoort. 

Stap 1: kies een visum

Als toerist kom je uit bij een toeristenvisum voor maximaal 30 dagen. Er bestaan meerdere varianten, afhankelijk van de vraag of je het land eenmalig, twee keer of meermalig wil inreizen. Reis je voor zaken naar Rusland? Dan kun je een eenmalig of dubbel zakenvisum voor maximaal 90 dagen aanvragen. Check hier alle soorten visums voor Rusland.

 • E-visum: ben je van plan om alleen Sint-Petersburg te bezoeken en duurt je reis niet langer dan 8 dagen? Dan kun je een gratis e-visum aanvragen.

Stap 2: regel de juiste documenten

Stap twee is de belangrijkste stap. Om een visum voor Rusland aan te vragen, moet je een aantal documenten verzamelen. Hieronder staat alles op een rij:

 • Geldig Nederlands paspoort met twee lege tegenover elkaar liggende pagina’s. Na verloop van het visum moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn;
 • Recente kleurenpasfoto van 34 mm x 45 mm (niet meer dan zes maanden oud);
 • Engelstalige verklaring van je zorgverzekering: dit document wordt de ‘Ruslandverklaring’ genoemd en je kunt het vaak telefonisch of per email aanvragen bij je zorgverzekeraar. Een kopie van je zorgverzekeringspas is niet voldoende;
 • Uitnodigingsbrief: dit document wordt in het Engels de ‘Letter of Invitation’ (LOI) genoemd en kan vaak tegen betaling geregeld worden via een hotel, hostel of Russische reisorganisatie. Let op: dit is niet hetzelfde als een boekingsbevestiging.

Disclaimer: dit artikel is geschreven in 2020. Check altijd de actuele voorwaarden voor een visum Rusland aanvragen.

Kazan visum Rusland

Stap 3: vraag het visum aan!

Zelf naar de ambassade

Voor mijn laatste reis naar Rusland vroeg ik het visum zelf aan bij de ambassade. Hoe gaat dit in z’n werk? Als eerste vul je online het visumaanvraagformulier in, te downloaden vanaf de website van het Russisch Visumcentrum. Daarna maak je online een afspraak (afspraak 1) bij het Visumcentrum om het ondertekende aanvraagformulier met jouw paspoort en de benodigde documentatie (zie stap 2) in te leveren. Tijdens de afspraak moet je ook betalen voor de aanvraag. Maak na acht kalenderdagen opnieuw online een afspraak (afspraak 2) en haal je paspoort met visum op.

Waar aan te vragen: Russisch Visumcentrum, gevestigd op Parkstraat 99 in Den Haag (2e verdieping).
Tarief: 35 EUR (consulair tarief) + 30 EUR (servicekosten) = 65 EUR (tarief 2020). Dit is exclusief de kosten voor een uitnodigingsbrief.

Regelen via een Nederlands visumbureau

Heb je geen tijd om twee keer langs het Visumcentrum te gaan of woon je niet in de buurt van Den Haag? Dan kun je ook alles laten regelen door een Nederlands visumbureau.

VisumBuitenland.nl kan de complete visumaanvraag voor je regelen. Ze leiden je stap voor stap door het online aanvraagformulier en controleren daarna alle aanvragen handmatig op foutjes of ontbrekende informatie. Zo kan er niets fout gaan. Ook het regelen van een uitnodigingsbrief kunnen ze uit handen nemen.

Waar aan te vragen: online 24/7 op VisumBuitenland.nl.
Tarief: €104,95 per toeristenvisum, inclusief bemiddelingskosten, consulaire kosten en servicekosten. Dit lijkt een fors bedrag, maar je hebt de garantie dat de aanvraag vlekkeloos verloopt en je hoeft zelf niet twee keer op en neer naar Den Haag.

Nizhny Novgorod visum rusland

Laatste tips voor een succesvolle visumaanvraag

 • Vraag het visum maximaal drie maanden voor vertrek aan en reken op een verwerkingstijd van circa twee weken;
 • Zorg dat de data op de zorgverklaring overeenkomen met de data op de uitnodigingsbrief;
 • Speur alvast naar vliegtickets, want je kunt de in- en uitreisdata niet wijzigen na de aanvraag;
 • Het is niet nodig om alle overnachtingen van tevoren vast te leggen. In het aanvraagformulier hoef je alleen een reisschema met plaatsnamen op te geven.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VisumBuitenland.nl.

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.