Rusland is het land van verbazing, zeker voor de ogen van een West-Europeaan. Er gebeuren dingen die voor de Russen doodnormaal zijn, maar waar een Nederlander wel twee keer naar kijkt. In april 2014 maakte ik een korte reis door dit land. Ik reisde van Moskou via de steden van de Gouden Ring naar Sint-Petersburg. Tijdens mijn reis door dit land heb ik me regelmatig verbaasd over een aantal typische Russische gewoontes. In dit artikel vertel ik je over mijn eerste indrukken van Rusland. Dit zijn de vijf dingen die mij opvielen.

Lees ook: Eerste indrukken van Wit-Rusland + bezienswaardigheden in Grodno. 

1. Het Russische autorijden

Op het gebied van autorijden heeft Rusland een eigen set regels. Over het algemeen geldt het recht van de sterkste in het verkeer, of beter gezegd het recht van de chauffeur met de grootste auto. Vluchtstroken, middenbermen en stoepen worden gewoon gebruikt als rijbaan. Netjes parkeren in een parkeervak is geen optie. De auto wordt gewoon neergezet waar plaats is. In dit licht vormen stoepen, pleinen en rotondes mooie parkeerplaatsen. Op deze plekken spot je dan ook vaak opvallend gekleurde BMW’s, Lexussen en Range Rovers. En hoe groter de auto is, hoe beter. Opvallend is ook het grote gebruik van camera’s binnen de auto. De Russen wantrouwen al jaren de politie die automobilisten regelmatig zouden afpersen. Vandaar dat ze liever de hele rit opnemen, zodat ze bewijs hebben mochten ze aangehouden worden.

Auto rusland

2. Het Russische voordringen

Aansluiten in een rij met wachtende mensen gaat in Rusland net even wat anders, althans dat is mijn ervaring. Toen ik in de rij voor de incheckbalie op het vliegveld van Sint-Petersburg stond, sloot er achter me een Russische vrouw aan. Blijkbaar hield ik een, voor Russische begrippen, te grote afstand aan tot mijn voorganger, want voordat ik het wist stond ze niet meer achter me, maar schouder aan schouder naast me. Meteen deed ik een stap naar voren om de afstand tot mijn voorganger te verkleinen. Blijkbaar hield ik nog steeds een te grote afstand aan, want het lukte de mevrouw om voor mij in te voegen en daarmee eerder bij de incheckbalie aan te komen dan ik! Oftewel, de Russen kennen in de rij  geen privacy. Elke centimeter die jij laat vallen in de rij, is voor de Russen een reden om te denken dat je helemaal niet in de rij staat. Voordringen maar!

3. Een broeierig Russisch temperatuurtje

Al stap je een hotel binnen, een winkel of de trein, één ding valt meteen op. Het is warm, zeer warm. In de meeste delen van Rusland wordt de verwarming nog centraal geregeld. De autoriteiten bepalen de temperatuur. Het gevolg is dat het in april dag én nacht 22 graden is. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat vind ik behoorlijk aan de hoge kant. ’s Nachts is dit niet uit te houden, waardoor ik vaak een raampje openzette. Iets wat begin april nog niet echt handig is, want de temperatuur zakt in de nacht vaak nog naar -10 graden.

4. De Russische vrouw

Rusland is een vrouwenland. Al jaren is er een groot tekort aan mannen, waardoor het straatbeeld sterk bepaald wordt door vrouwen. Opvallend is ook de uitstraling van deze vrouwen. Kleding en uiterlijke verzorging is zeer belangrijk. Je ziet chique geklede vrouwen in strakke jurken op ultra hoge hakken. En niet voor een speciale gelegenheid, maar gewoon omdat het kan. Op het Rode Plein, in de metro, in het café en in de supermarkt. De hele dag door lopen ze op hoge hakken. Je zou kunnen zeggen dat de Russische vrouw trots en zelfverzekerd is en draagt wat ze wil.

5. De eeuwige Russische vriend: alcohol

Als je aan Rusland denkt, dan denk je natuurlijk aan wodka. Alcohol is nauw verweven met de Russische cultuur. Jaarlijks drinken de Russen dan ook zo’n 15 liter pure alcohol per persoon. Opvallend is ook dat het drinken niet beperkt tot de avond of de nacht. Zo vertelde onze Russische gids dat hij regelmatig een glaasje nam als opkikkertje na de lunch. Nederlanders drinken voor deze momenten koffie, de Russen drinken wodka.

Wodka rusland

Tot zover mijn eerste indrukken van Rusland. Hopelijk heeft dit lijstje je niet afgeschrikt om ooit een bezoek te brengen aan Rusland. Rusland is een prachtig land en zeker Moskou en Sint-Petersburg zullen je positief verassen!

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.