Om maar direct met de deur in huis te vallen, eigenlijk zou ik je adviseren Moskou én Sint-Petersburg te bezoeken. Beide steden laten een andere kant van Rusland zien en zijn gemakkelijk onderling te bereiken per binnenlandse trein. Binnen een paar uur ben je zo heen en weer. Maar ik snap dat niet iedereen de tijd of het budget hiervoor heeft. Dat leidt ons dus tot de hamvraag: Moskou of Sint-Petersburg? Welke stad te kiezen als je beperkt de tijd hebt? Natuurlijk hangt het antwoord af van jouw persoonlijke voorkeuren, maar een aantal tips van mijn kant kunnen geen kwaad. So let the battle begin!

Ronde 1: Geschiedenis

Ben je op zoek naar de stad met de meeste geschiedenis, dan is er eigenlijk maar één antwoord: Moskou. Deze stad bestaat al een ruime 800 jaar en kent een lange geschiedenis. Zo is Moskou al meerdere keren tot op de grond toe afgebrand en viel het zelfs twee eeuwen onder Mongoolse heerschappij. Eén ding staat vast, het is een door en door Russische stad. Alle bewegwijzering staat in het Russisch aangegeven, de Moskovieten spreken vrijwel geen Engels en overal prijken de kenmerkende ui-vormige koepels van de orthodoxe kathedralen. Precies het beeld wat naar voren komt als je aan Rusland denkt. Sint-Petersburg daarentegen heeft nogal een westerse opzet. Alles wat hier is gebouwd, is rechtstreeks gemodelleerd naar westerse maatstaven. Het straatbeeld is daardoor een mix van Amsterdam en Wenen, met een vleugje Scandinavië. Als toerist waan je je meer in West-Europa dan in Rusland. Leuk, maar je wilde toch niets voor niets naar Rusland? Vandaar dat Moskou voor mij op dit vlak wint.

Rusland MoskouBoven en linksonder typische beelden van Moskou, rechtsonder de Petrus en Paulusvesting in Sint-Petersburg.

Ronde 2: Sfeer

Het eerste wat mij opviel in Moskou was dat iedereen altijd gehaast en gestrest lijkt. De Moskovieten hebben een vrij snel loopje, praten daarbij nogal luid en kunnen ook nog eens een tikkeltje nors kijken. Moskou is dan ook een erg drukke stad. Officieel staat het inwonertal op zo’n 11 miljoen inwoners, maar hier kun je gerust nog een miljoen aan ‘spookburgers’ bij optellen. Oftewel altijd een krioelende mensenmassa om je heen met als gevolg urenlange files en overal rijen. Ik zou daar ook een beetje nors van worden. Sint-Petersburg heeft daarentegen ‘slechts’ 5 miljoen inwoners, en op de een of andere manier lijken de Piteri ook een stuk vrolijker te zijn. Het tempo ligt hier beduidend lager, in de ogen van de Moskovieten zelfs deprimerend langzaam. Niet meer snelwandelen, maar juist slenteren door de parken en langs het water van de Neva. Ontspanning staat hier centraal en wordt gezocht op de parkbankjes of in de literaire café’s. Sint-Petersburg kun je zien als de intellectuele hersenpan van Rusland, terwijl Moskou het bonkende hart is. Omdat ik nogal een groot fan ben van slenteren en dwalen, kies ik daarom voor Sint-Petersburg.

Rusland moskouDe rust van Sint-Petersburg tegenover de chaos van Moskou.

Ronde 3: bezienswaardigheden

Dit is eigenlijk een redelijk eenvoudige keuze, want Moskou heeft het wereldberoemde Rode Plein. Alleen al vanwege de status van dit plein zou je het eens in je leven moeten bezoeken. Maar dit plein wordt ook omringd door stuk voor stuk prachtige bouwwerken. Neem nu de kleurrijke koepels van de Basiliuskathedraal of de felrode wachttorens van het Kremlin. Je kunt met gemak drie dagen op dit plein doorbrengen. De ene dag bezoek je het Historisch Museum en de andere dag dwaal je door het warenhuis GUM. Maar ook Sint-Petersburg heeft haar eigen hoogtepunt: het mintgroene Winterpaleis, beter bekend als het museum Hermitage. Dit museum is onvoorstelbaar groot, indrukwekkend en mooi. Het is de moeder van alle musea ter wereld.  Zelfs de museumzalen zijn al een attractie op zich. Toch moet ik, met een beetje pijn in mijn hart, kiezen voor Moskou. Het Rode Plein biedt als totaalpakket nu eenmaal meer dan enkel en alleen het Hermitage.

Rusland moskouLinksboven het Hermitage in Sint-Petersburg, linksonder en rechts het Rode Plein in Moskou.

Ronde 4: Architectuur

Ik denk dat hier het essentiële verschil zit met Moskou. Moskou mag dan wel het mooiste plein hebben, Sint-Petersburg wint het als je kijkt naar het hele plaatje. Deze stad staat vol met zachtgekleurde geel, groene en roze paleizen. Het heeft een koninklijke uitstraling en is gebouwd om als hoofdstad te dienen voor Rusland. Tsaren Peter en Catherine de Grote hebben Sint-Petersburg gevormd, gekneed en gemaakt tot wat het nu is: een chique stad dat net als een Mona-toetje licht en luchtig aanvoelt. Geen betonnen hoogbouw om je heen, maar paleizen, parken en een groot aantal grachten en kanalen. Sint-Petersburg bestaat uit zo’n 50 tot 100 eilanden, allen met elkaar verbonden door bruggen. Dit geeft het nogal een Hollands tintje en doet meteen denken aan Amsterdam, hét voorbeeld voor Sint-Petersburg. Tegelijkertijd zijn de bruggen ook gemakkelijke herkenningspunten zodat je niet verdwaald raakt. Moskou kan daarentegen nogal een hoofdpijndossier zijn als het gaat om navigeren. De afstanden zijn groot, de straten wordt gekenmerkt door identieke rijen appartementblokken en alles staat in het Russisch aangegeven. Duidelijk dat het overzichtelijke Sint-Petersburg hier een stapje voor heeft.

Rusland moskouHerken de architectuur van Moskou en Sint-Petersburg, lijkt me duidelijk toch?

Ronde 5: leuke Extra’s

De binnenstad van Sint-Petersburg staat vol met pracht en praal, maar ook net buiten de stad valt nog veel te ontdekken. Vanuit Sint-Petersburg kun je drie vorstelijke dagtrips maken. Twee daarvan zijn de zomerpaleizen van de bekendste tsaren van Rusland, Peter de Grote met zijn zachtgele Peterhof (afstand: 29 km) en Catherina de Grote met haar pastelblauwe Poesjkin-paleis (afstand: 25 km). Beiden zijn sprookjesachtige bouwwerken waarmee de tsaristische familie graag hun binnen- en buitenlandse gasten imponeerden. Moskou biedt daarentegen weinig mogelijkheden voor een dagtrip. De stad wordt weliswaar omgeven door een ring van oude steden (de zogenaamde ‘Gouden Ring‘), maar deze liggen op een dusdanige afstand (70 tot 200 km) dat je het bijna niet meer een dagtrip kunt noemen.

Rusland MoskouLinksboven de orthodoxe kathedralen van de Gouden Ring, uiterst rechts en onder de paleizen buiten Sint-Petersburg.

Eindoordeel: Moskou of Sint-Petersburg?

Met drie rondes achter zijn naam is Sint-Petersburg de grote winnaar. Maar had ik nog meer vraagpunten geformuleerd, dan had Moskou ook net zo goed kunnen winnen. De winnaar hangt dus maar af van waar nu net jouw voorkeuren liggen. Beide steden zijn zo divers en laten ieder een eigen kant van Rusland zien. Heb je weinig de tijd, dan zou ik adviseren naar Moskou te gaan. Het Rode Plein als centrale hotspot is het enige wat je nodig hebt voor een aantal heerlijke dagen. Maar heb je wat langer de tijd en wil je het vooral rustig aandoen, dan zou ik aanraden naar Sint-Petersburg te gaan. Deze laatste stad zou ook mijn keuze zijn, mocht ik nogmaals naar Rusland gaan. Deze stad blijft keer op keer verrassen. Een overdaad aan paleizen, kerken en kathedralen, na drie dagen had ik het nog niet allemaal gezien. Ik kom dus zeker terug!

Welke stad zou jij kiezen?

Author

"Don't let your dreams be dreams. Go live your dreams. Go travel".

9 Comments

 1. Goed idee om deze twee steden naast elkaar te zetten! Ik was echt benieuwd welke van de twee er zou winnen. Als ik 1 stad mocht kiezen zou het ook Moskou zijn, lijkt me erg bijzonder!

  • Esther Reply

   Zoals ik in de post aangeef, het is maar net waar je voorkeuren liggen. Moskou is een prachtige stad en door en door Russisch. Zeker doen als je de kans krijgt!

  • Esther Reply

   Moskou is ook erg leuk, maar Sint-Petersburg is de mooiste stad van de twee 😉

 2. Ik zelf ben meerdere keren in Moskou en Sint petersburg geweest het zijn allebij schitterende steden maar voor mij is Moskou toch de winnaar.

  • Esther Reply

   Bedankt voor je reactie! Moskou is zeker een leuke stad, maar ik vond Sint-Petersburg toch net iets mooier.

 3. Bedankt voor het delen. Ik twijfel nog steeds. Misschien beide steden combineren… Hoeveel dagen zou je dan nodig hebben?

  • Esther Reply

   Hoi Ron, ik snap dat het moeilijk is. Beide steden zijn mooi! Als je ze gaat combineren, dan lijkt me een week prima. Dan heb je ongeveer drie dagen per stad en één reisdag met de trein. Alvast veel plezier gewenst!

Write A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.